Hogyan tesztelhetünk egy gyanús linket kattintás nélkül

Mit kell tudni

  • Az e-mail linkek általában jogosak, de néha olyan trükkök, amelyek célja a számítógép megnyitása vírusok vagy rosszindulatú programok ellen.
  • A rövid linkek, a kéretlen e-mailek linkjei és a furcsa karakterláncokkal való linkek a legnagyobb bűnösök, amelyek kiszolgáltatják a hackereknek.
  • A szkennerek, a valós idejű szkenneléssel ellátott rosszindulatú szoftverek összekapcsolása és a második vélemény véleménye segíthet a fenyegetések blokkolásában és a biztonság megőrzésében.

Ez a cikk elmagyarázza, mire kell figyelni minden olyan linken, amelyre kattint, és megosztja a legfontosabb biztonsági tippeket a hackerek távol tartása érdekében.

Ha beágyazott linkkel foglalkozik, akkor nem látja automatikusan az URL-t. Vigye a kurzort a link fölé, hogy az URL megjelenjen anélkül, hogy rákattintana és elérné a célhelyet.


Ellenőrizze a rövid linkeket

Az egyik nyom, amely szerint a link veszélyes lehet, az, hogy az URL túl rövidnek tűnik. Míg az olyan linkrövidítő szolgáltatások, mint a Bitly, népszerű és általános eszközök a rövidebb hivatkozások létrehozásához, a rosszindulatú programok terjesztői és az adathalászok a linkek rövidítését használják rejtve linkjeik valódi célpontjait.

Csak megnézve nem lehet megállapítani, hogy egy rövid link veszélyes-e. Használjon linkbővítő szolgáltatást, például a ChecShortURL-t, hogy felfedje egy rövid link valódi rendeltetési helyét. Néhány linkbővítő webhely még azt is megmondja, hogy a link szerepel-e az ismert "rossz webhelyek" listáján. Egy másik lehetőség egy olyan böngészőbővítmény betöltése, amely megmutatja a rövid link célját, ha jobb gombbal kattint a rövid linkre.


Linkek ellenőrzése a kéretlen e-mailekben

Gyakori adathalászat, ha olyan e-mailt küldünk, amely úgy tűnik, mintha a bankjától származna. Ezek az e-mailek általában arra utasítják az áldozatokat, hogy "ellenőrizzék az adataikat" egy linkre kattintva, látszólag a bank webhelyére lépve.

Ha egy kéretlen e-mailt kapott, amelyet állítólag a bankjától kér, hogy kattintson egy linkre, akkor valószínűleg egy adathalász támadás célpontja lehet.

Még akkor sem kattintson rá, ha a bankjára mutató link jogosnak tűnik. Látogasson el bankja weboldalára a böngészőjén keresztül, vagy beírva bankjának címét, vagy elérve egy könyvjelzőt. Ez a tanács igaz a bankod kéretlen szövegére is.


Vigyázzon a furcsa karakterláncokkal rendelkező linkekkel

Egyes rosszindulatú programok terjesztői úgynevezett URL kódolással rejtik el a rosszindulatú programok vagy az adathalász webhelyek célját. Például URL-kódolással az A betű% 41-re változik.

Kódolással a rosszindulatú programok terjesztői elfedhetik a linkeken belüli célokat, parancsokat és egyéb csúnya dolgokat, így nem tudod elolvasni. Használja az URL-dekódoló eszközt, például az URL-dekódolót, hogy kitalálja a pontos URL-címet.


Általános Link biztonsági tippek

A link beolvasása linkolvasóval

Linkolvasók olyan webhelyek és plug-inek, amelyek segítségével megadhatja egy gyanús link URL-jét, és ellenőrizheti annak biztonságosságát. A Norton SafeWeb, az URLVoid és a ScanURL linkek biztonsági ellenőrzését kínálja. Indexelik a távoli rendeltetési helyet, majd jelentik a találtakat, így soha nem kell betölteni a webhelyet a saját számítógépére.

Engedélyezze a valós idejű vagy az aktív keresést az anti-malware szoftverben

Használja ki az aktív vagy valós idejű szkennelési lehetőségeket, amelyeket a kártevőirtó szoftver biztosít. Ezek a lehetőségek több rendszererőforrást is felhasználhatnak, de jobb, ha rosszindulatú programokat fogunk el, amikor azok megpróbálnak belépni a rendszerbe, nem pedig a számítógép megfertőzése után.

Tartsa naprakészen a kártevő- és víruskereső szoftvert

Ha rosszindulatú programja vagy víruskereső szoftvere nem fér hozzá a legfrissebb vírusleírásokhoz, akkor nem képes elkapni a vadonban a legújabb fenyegetéseket, amelyek megfertőzhetik a gépét. Győződjön meg arról, hogy a szoftvere rendszeresen automatikus frissítésre van állítva, és ellenőrizze a legutóbbi frissítés dátumát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a frissítések valóban megtörténnek-e.

Fontolja meg egy második vélemény kártevő-szkenner hozzáadását

A második véleményen lévő rosszindulatú program-ellenőrző egy második védelmi vonalat kínálhat, ha az elsődleges víruskereső nem észleli a fenyegetést. Néhány kiváló másodlagos szkenner, például a Malwarebytes és a Hitman Pro valódi változást hozhat.