INI fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az INI fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl inicializáló fájl a Windows vagy az MS-DOS számára. Ezek a fájlok egyszerű szöveges fájlok, amelyek olyan beállításokat tartalmaznak, amelyek meghatározzák, hogy valami másnak - általában egy programnak - hogyan kell működnie.

Különböző programok a saját INI fájljaikat használják, de mindegyik ugyanazt a célt szolgálja. A CCleaner például egy INI fájlt használ a különböző opciók tárolásához. Ezt a bizonyos INI fájlt a ccleaner.ini néven tárolják a CCleaner telepítési mappában, általában a C: Program Files CCleaner fájlban.

A Windows általános desktop.ini nevű INI fájlja egy rejtett fájl, amely információkat tárol a mappák és fájlok megjelenésének módjáról.


Az INI fájlok megnyitása és szerkesztése

A „CCleaner.ini” fájl megnyílik a Notepad ++ alkalmazásban.

Nem gyakori, hogy az emberek megnyitják vagy szerkesztik az INI fájlokat, de bármely szövegszerkesztővel megnyithatók és módosíthatók. Ha csak duplán kattint egy INI fájlra, az automatikusan megnyílik a Windows Notepad alkalmazásában.

Tekintse meg a legjobb ingyenes szövegszerkesztők listánkat néhány alternatív szövegszerkesztőhöz, amelyek szintén szerkesztenek INI fájlokat.


Az INI fájl felépítése

Az INI fájlok kulcsokat (más néven tulajdonságokat) tartalmaznak, és egyesek opcionális szakaszokat használnak a kulcsok csoportosításához. A kulcsnak névvel és értékkel kell rendelkeznie, amelyeket egyenlőségjel választ el egymástól, így:

Nyelv = 1033

Az INI fájlok programonként eltérően működnek. Néhány INI fájl nagyon apró (néhány kilobájt), csak egy vagy két információs sorral, mások pedig rendkívül hosszúak (több megabájtosak), rengeteg testreszabható opcióval.

Ebben a példában a CCleaner meghatározza az angol nyelvet az 1033 értékkel. Tehát, amikor a CCleaner megnyílik, elolvassa az INI fájlt, hogy meghatározza, mely nyelven jelenítse meg a program szövegét. Bár az 1033-at használja az angol kifejezésre, a program natív módon támogat más nyelveket is, ami azt jelenti, hogy megváltoztathatja 1034-re, hogy a spanyol helyett használhassa.

Ugyanez elmondható a szoftver által támogatott összes többi nyelvről is, de át kell néznie a dokumentációját, hogy megértse, mely számok jelentenek más nyelveket.

Ha ez a kulcs létezett egy szakasz alatt, akkor így nézhet ki:

[Options]
Nyelv = 1033

Ez a példa az INI fájlban található, amelyet a CCleaner használ. Ezt az INI fájlt maga is megváltoztathatja, hogy további opciókat adjon a programhoz, mert ez utal erre az INI fájlra annak meghatározásához, hogy mit kell törölni a számítógépről. Ez a program elég népszerű ahhoz, hogy van egy letölthető CCEnhancer nevű eszköz, amely az INI fájlt sok különféle opcióval frissíti, amelyek alapértelmezés szerint nem épülnek be.


További információ az INI fájlokról

Egyes INI fájlok pontosvesszővel rendelkeznek a szövegben. Ezek csak egy megjegyzést jeleznek, hogy leírják valamit a felhasználó számára, ha az INI fájlt nézegetik. A megjegyzést követő semmit nem értelmezi az azt használó program.

A kulcsnevek és szakaszok nem különböztetik meg a kis- és nagybetűket, legalábbis a Windows rendszerben. Ugyanez a hatás jön létre egy INI fájlban, amely nagybetűket használ, mint kisbetűket.

A Windows XP rendszerben a boot.ini nevű közös fájl részletesen ismerteti a Windows XP telepítésének helyét. Ha problémák merülnek fel a fájllal kapcsolatban, olvassa el a Boot.ini javítása vagy cseréje című részt a Windows XP rendszerben.

Noha biztonságos az desktop.ini fájlok törlése, a Windows újra létrehozza a fájlt, és alapértelmezett értékeket alkalmaz rá. Tehát, ha például egy egyéni ikont alkalmazott egy mappához, majd törölte az desktop.ini fájlt, a mappa visszatér az alapértelmezett ikonra.

Az INI fájlokat sokat használták a Windows korai verzióiban, mielőtt a Microsoft elkezdte ösztönözni a Windows Registry-t az alkalmazásbeállítások tárolására. Annak ellenére, hogy sok program még mindig az INI formátumot használja, az XML ugyanazt a célt szolgálja.

Ha "hozzáférés megtagadva" üzeneteket kap, amikor megpróbálja szerkeszteni az INI fájlt, ez azt jelenti, hogy nem rendelkezik megfelelő adminisztrátori jogosultságokkal a módosításokhoz. Ezt általában úgy javíthatja ki, hogy megnyitja az INI szerkesztőt rendszergazdai jogokkal (kattintson rá a jobb gombbal, és válassza a rendszergazdai futtatást). Egy másik lehetőség az, hogy a fájlt átmásolja az asztalra, ott módosításokat hajt végre, majd az asztali fájlt beilleszti az eredetire.

Néhány más inicializáló fájl, amelyekkel nem találkozhat az INI fájlkiterjesztéssel, a CFG és a CONF fájlok. Egyes programok még a TXT-nél is ragaszkodnak.


Az INI fájl konvertálása

Nincs valódi ok az INI fájlok más fájlformátumra konvertálására. A fájlt használó program vagy operációs rendszer csak azt a konkrét nevet és fájlkiterjesztést ismeri fel, amelyet használ.

Mivel azonban az INI fájlok csak normál szöveges fájlok, használhat egy olyan programot, mint a Notepad ++, hogy elmentse egy másik szöveges formátumba, például HTM / HTML vagy TXT.