SO fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A .SO fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy megosztott könyvtár fájl. Olyan információkat tartalmaznak, amelyeket egy vagy több program felhasználhat az erőforrások kitöltésére, hogy az SO fájlt hívó alkalmazás (ok) nak ne kelljen ténylegesen megadniuk a fájlt.

Például egy SO fájl tartalmazhat információkat és funkciókat arról, hogyan lehet gyorsan keresni az egész számítógépen. Ezután több program felhívhatja azt a fájlt, hogy használja ezt a funkciót a saját programjában.

Azonban ahelyett, hogy a program saját bináris kódjába kellene fordítania, az SO fájl kiterjesztésként szolgál, amelyet a programnak csak meg kell hívnia a segédprogramok használatához. Az SO fájl később is frissíthető / cserélhető anélkül, hogy ezeknek a programoknak bármilyen módosítást kellene végrehajtaniuk a saját kódjukon.

A megosztott könyvtár fájljai hasonlóak a Windows rendszerben használt Dynamic Link Library (DLL) fájlokhoz és a macOS operációs rendszer Mach-O Dynamic Library (DYLIB) fájljaihoz, azzal a különbséggel, hogy az SO fájlok megtalálhatók Linux alapú rendszereken és Android operációs rendszereken.

A SO nem csak egy megosztott könyvtár fájlra vonatkozik. Ez egy rövidítés a szerveropciókra, a szolgáltatási objektumra, a rendszer túlterhelésére, a csak küldésre, a rendszer leállására, a soros kimenetre és a nyitott állapotra. Ne tévessze össze azonban az operációs rendszer rövidítésével.


Hogyan nyitható meg egy SO fájl

Az SO fájlok technikailag megnyithatók a GNU Compiler Collection segítségével, de az ilyen típusú fájlokat nem arra tervezték, hogy megtekinthessék vagy felhasználhassák, mint egy másik fájltípus. Ehelyett csak egy megfelelő mappába kerülnek, és más programok automatikusan használják őket a Linux dinamikus link betöltőjén keresztül.

Előfordulhat azonban, hogy elolvashatja az SO fájlt szöveges fájlként, ha megnyitja azt egy olyan szövegszerkesztőben, mint a Leafpad, a Gedit, a KWrite vagy a Geany, ha Linux operációs rendszert használ, vagy a Notepad ++ operációs rendszert használja a Windows rendszeren. Nem valószínű azonban, hogy a szöveg ember által olvasható formátumban lesz.

A 4 legjobb ingyenes szövegszerkesztő Windows és Mac rendszerhez


SO fájlok konvertálása

Nincs tudomásunk olyan programokról, amelyek SO-t konvertálhatnak DLL-be Windows használatra, és figyelembe véve ezeket a fájlokat és mit csinálnak, nem valószínű, hogy van ilyen. Ugyancsak nem egyszerű feladat az SO konvertálása más fájlformátumokra, például JAR vagy A (Stat Library fájl).

Lehetséges, hogy "konvertálhatja" az SO fájlokat JAR fájlokká, ha csak archiválási fájlformátumba tömöríti őket, például .ZIP, majd átnevezi .JAR fájlra.


További információ az SO fájlokról

A Megosztott könyvtár fájl nevét soname-nek hívják. Az elején a "lib" betűvel kezdődik, amelyet a könyvtár neve követ, majd a .SO fájlkiterjesztés. Egyes Megosztott Könyvtár-fájlokban a ".SO" után más számok is szerepelnek a végén, hogy jelezzék a verziószámot.

Íme néhány példa: libdaemon.SO.14, libchromeXvMC.SO.0, libecal-1.2.SO.100, libgdata.SO.2 és libgnome-bluetooth.SO.4.0.1.

A végén található szám lehetővé teszi ugyanazon fájl több verziójának létezését anélkül, hogy problémákat okozna az átfedő neveknél. Ezeket a fájlokat általában a / lib / vagy / usr / lib / könyvtárban tárolják.

Android-eszközön az SO fájlokat az APK a / lib // alatt tárolja. Itt az "ABI" lehet egy mappa, amelynek neve armeabi, armeabi-v7a, arm64-v8a, mips, mips64, x86 vagy x86_64. A megfelelő mappában található SO fájlok az eszközre vonatkoznak, amikor az alkalmazásokat az APK fájl segítségével telepítik.

A megosztott könyvtár fájlokat néha dinamikusan kapcsolt megosztott objektum könyvtáraknak, megosztott objektumoknak, megosztott könyvtáraknak és megosztott objektum könyvtáraknak nevezik.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Nyilvánvaló oka annak, hogy miért nem tudja megnyitni a fájlt, az, hogy valójában nem SO fájl. Lehet, hogy csak megosztja néhány gyakori betűt, mint a fájl kiterjesztése. A hasonló hangzású fájlkiterjesztések nem feltétlenül jelentik a fájlformátumok hasonlóságát, és azt sem, hogy ugyanazokkal a programokkal működhetnek.

Például az ISO fájlformátum népszerű formátum, amely a fájl végén nagyon hasonlít az ".SO" kifejezésre, de a kettő nem kapcsolódik egymáshoz, és nem nyitható meg ugyanazokkal a programokkal.

Egy másik példa látható a SOL fájlokkal, amelyek Flash Local Shared Object fájlok. Az Adobe Flash alkalmazással használják, és nincsenek kapcsolatban az SO fájlokkal.