M3U fájl (Mi ez és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • Az M3U fájl egy audio lejátszási lista fájl.
  • Nyisson meg egyet a VLC, a Winamp, az iTunes és más médialejátszókkal.
  • Konvertálás más lejátszási listákra, például M3U8 vagy XSPF VLC-vel.

Ez a cikk leírja, hogy mik az M3U fájlok, hogyan lehet ezeket használni a zene sorba állításához egy kompatibilis lejátszóban, és hogyan lehet átalakítani őket egy másik lejátszási lista formátumra, amely a médialejátszóval működik.


Mi az az M3U fájl?

Az M3U fájl egy audio lejátszási lista fájl, amely az MP3 URL-t jelenti, és mint ilyen önmagában nem tényleges audio fájl.

Az M3U fájl csak audio (és néha video) fájlokra mutat, így a médialejátszó sorba állíthatja őket lejátszás céljából. Ezek a szöveges fájlok tartalmazhatnak URL-eket és / vagy abszolút vagy relatív elérési utakat a médiafájlokhoz és / vagy mappákhoz.

Az UTF-3 kódolású M8U fájlokat ehelyett az M3U8 fájlformátumban menti el.


Hogyan lehet megnyitni az M3U fájlt

A VLC a kedvenc ingyenes médialejátszóm, mivel támogatja a különféle audio- és videoformátumot. Ezenkívül nemcsak az M3U formátumot támogatja, hanem a hasonló lejátszási lista fájltípusokat is, amelyekbe belefuthat, mint például az M3U8, PLS, XSPF, WVX, CONF, ASX, IFO, CUE és mások.

Bár a Winamp volt az egyik első támogató program, az egyéb médialejátszók M3U fájlokat is megnyithatnak, például a Windows Media Player, az iTunes és az Audacious.

Ne feledje, hogy az M3U fájl maga nem médiafájl. Tehát bár azok a fájlok, amelyekre az M3U mutat, más médialejátszókban is megnyílhatnak, mint azok, amelyeket fentebb linkeltem, lehetséges, hogy a program nem érti a lejátszási lista fájlt, és ezért nem fogja tudni, hogy mit kezdjen amikor megpróbálja kinyitni.

Az M3U fájlok természetesen bármilyen szövegszerkesztővel megnyithatók, mivel a fájlok szövegalapúak (lásd alább, mire gondolok). Lásd a legjobb ingyenes szövegszerkesztők listáját a kedvenceinkért.


M3U fájl létrehozása

Az M3U fájlok általában nem a semmiből készülnek. Például olyan médialejátszókban, mint a VLC, használhatja a Média > Mentse a lejátszási listát a fájlba lehetőség a jelenleg megnyitott dalok listájának M3U fájlba mentésére.

Ha azonban saját M3U fájlt szeretne létrehozni, fontos, hogy a megfelelő szintaxist használja. Íme egy példa egy M3U fájlra:

#EXTM3U
#EXTINF: 105, Művész példa - Példacím
C: Fájlok Saját zene Példa.mp3
#EXTINF: 321, példa Artist2 - példa cím 2
C: Fájlok Saját zenék Kedvencek Példa2.ogg

Minden M3U fájl hasonlóságot mutat, de eltéréseket is mutat ehhez a példához. Az "#EXTINF" szakaszokat követő szám a hang hossza másodpercekben (itt -1-et láthat, ha a hangot online közvetítik, és nincs beállítva a hossza). Az idő után az a cím jelenik meg a médialejátszóban, amely alatt a fájl helye található.

A fenti példa abszolút elérési utakat használ a fájlokhoz (a teljes elérési utat tartalmazza), de használhatnak relatív nevet is (pl. Csak Sample.mp3), URL-t (https://www.lifewire.com/Sample.mp3 ), vagy egy teljes mappa (C: Files My Music ).

A relatív útvonalak abszolút elérési útvonalon történő használatának előnye az, hogy áthelyezheti a médiafájlokat és az M3U fájlt egy másik számítógépre, és továbbra is felhasználhatja a lejátszási listát anélkül, hogy módosítani kellene azt. Ez mindaddig működik, amíg a médiafájlok és az M3U fájlok egymáshoz képest változatlanok maradnak, akárcsak az eredeti számítógépen.

Előfordulhat, hogy egy M3U fájlból egy másik M3U fájlra mutat, de a használt médialejátszó nem támogatja azt.


M3U fájl konvertálása

Mint az előző szakaszban láthatjuk, az M3U fájl csak szöveges fájl. Ez azt jelenti, hogy nem módosíthatja vagy konvertálhatja a fájlt lejátszható MP3, MP4 vagy bármilyen más média formátumra. Az M3U fájlokkal egyszerűen konvertálhatja azokat egy másik lejátszási lista formátumba.

Az M3U-t konvertálhatja M3U8-ra, XSPF-re vagy HTML-re a VLC használatával, ha megnyitja az M3U fájlt a programban, majd a Média > Lejátszási lista mentése fájlba ... menüopcióval kiválaszthatja, hogy melyik formátumba mentse el.

Az M3U fájlokat szöveggé is konvertálhatja, ha csak meg akarja nyitni a fájlt egy szövegszerkesztőben, hogy lássa a hivatkozott fájlokat. Nyissa meg az M3U fájlt egy szövegszerkesztőben a fenti listából, majd mentse el TXT, HTML vagy más szöveges formátumba. Egy másik lehetőség a kiterjesztés átnevezése .TXT-re, majd szövegszerkesztővel történő megnyitása.

Ez gyakorlatilag nem M3U fájlkonvertálás, de ha össze akarja gyűjteni az összes olyan audiofájlt, amelyre egy M3U fájl hivatkozik, és egyetlen mappába másolja őket, használhatja az M3UExportTool programot. Miután együtt vannak, egy ingyenes fájlkonvertáló használható a fájlokon arra a formátumra konvertálva, amelyikbe szeretné őket használni, például MP3-ból WAV-ba, MP4-ből AVI-be stb.