Mi az AI fájl?

A .AI fájlkiterjesztésű fájl valószínűleg egy Adobe Illustrator Artwork fájl, amelyet az Adobe Illustrator nevű vektorgrafikus programja hozott létre. Ez egy védett fájlformátum, amelyet az Adobe Systems fejlesztett és tart fenn.

A bittérképes információk használata helyett az AI fájlok a képet utakként tárolják, amelyek átméretezhetők a minőség romlása nélkül. A vektorképet PDF vagy EPS formátumban tárolják, de az AI fájlkiterjesztést használják, mivel az Adobe Illustrator program az elsődleges szoftver, amely ebben a formátumban hoz létre fájlokat.

Az AIT fájlok hasonlóak, de az Illustrator Template fájlok több, hasonlóan megtervezett AI fájl készítésére szolgálnak.

Ha az AI fájlja nem Adobe Illustrator Artwork fájl, akkor az inkább egy Battlefield 2 Artificial Intelligence fájl lehet. Ha igen, akkor annak semmi köze a vektoros képekhez, hanem egy egyszerű szöveges dokumentum, amely bizonyos játékelemek működésének tulajdonságait tartalmazza.

Az AI a mesterséges intelligencia általános rövidítése is, de ennek természetesen semmi köze nincs az Adobe Illustratorhoz.


Hogyan nyitható meg az AI fájlok

Az Adobe Illustrator az AI fájlok létrehozására és megnyitására használt elsődleges program. Néhány más alkalmazás, amely képes együttműködni az Adobe Illustrator Artwork fájlokkal, az Adobe Acrobat, Photoshop és After Effects programjai, CorelDRAW Graphics Suite, Canvas X és Cinema 4D.

Ha az AI fájlba nincs mentve PDF tartalom, és megnyitásához a Photoshop programot használja, akkor egy olyan üzenetet kaphat, amely a következőt mondja: "Ez egy Adobe Illustrator fájl, amelyet PDF tartalom nélkül mentettünk". Ha ez megtörténik, térjen vissza az Adobe Illustrator alkalmazásba, és állítsa be újra a fájlt, de ezúttal válassza a Hozzon létre PDF-kompatibilis fájlt opciót.

Néhány ingyenes AI-nyitó az Inkscape, a Scribus, az ideaMK Ai Viewer és az sK1. Amíg az AI fájlt PDF-kompatibilitással menti, egyesek tartalmazzák az Preview (a macOS PDF-megjelenítő) és az Adobe Reader programot.

A Battlefield 2 a játékhoz társított AI fájlok megnyitására szolgál, de valószínűleg nem tudja kézzel megnyitni a fájlt a játékból. Ehelyett valószínűleg valami különleges helyen található, így a szoftver szükség szerint hivatkozhat az AI fájlra. Ennek ellenére nagy valószínűséggel egy ingyenes szövegszerkesztővel szerkesztheti.


AI fájl konvertálása

A fentről származó AI-nyitók számos más hasonló formátumra konvertálhatnak egy AI-fájlt. Használja az Illustrator alkalmazást filé > Mentés másként menü az AI fájl FXG, PDF, EPS, AIT, SVG vagy SVGZ, vagy filé > Export ha az AI-t DWG, DXF, BMP, EMF, SWF, JPG, PCT, PSD, PNG, TGA, TXT, TIF vagy WMF formátumra kívánja konvertálni.

A Photoshop lehetővé teszi az AI fájlok megnyitását huzalés> Nyisd ki, utána mentheti PSD-re vagy bármely más, a Photoshop által támogatott fájlformátumba.

Ha nem szeretne dedikált AI fájlmegjelenítőt vásárolni vagy letölteni, akkor is konvertálhatja azt egy olyan online AI átalakítóval, mint a Zamzar. Ezen a weboldalon mentheti az AI fájlt JPG, PDF, PNG, SVG, GIF és számos más képfájl formátumba.


További információ az AI formátumról

Egyes programok csak egy bizonyos verziónál régebbi AI fájlokat nyithatnak meg. Például az ingyenes Inkscape program képes importálni a PostScript AI formátumon alapuló AI fájlokat, mindaddig, amíg a verzió 8 vagy annál alacsonyabb, míg a PDF alapú AI fájlok 9 és újabb verziója támogatott.

Az AI formátumot korábban PGF-nek hívták, de nem kapcsolódik a .PGF fájlkiterjesztést használó Progressive Graphics File formátumhoz.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

A .AI fájlkiterjesztés nagyon rövid, és két nagyon gyakori betűt tartalmaz. Ez megkönnyíti az összetévesztést más hasonlóan írt fájlkiterjesztésekkel, amelyeknek semmi köze sem az Adobe Illustratorhoz, sem a Battlefield 2-hez.

Az AIR egy példa, akárcsak az INTUS Audio Archive formátum, amely az IAA fájlkiterjesztést használja. E fájlformátumok egyikének sincs köze az AI fájlkiterjesztést használó formátumoknak.

Egy másik példa az AIA; ez kissé zavaró lehet. Ez a fájlkiterjesztés használható az MIT App Inventor forráskódfájljaihoz, amelyeket az MIT App Inventor programmal használnak, vagy valójában egy Adobe Illustrator Action fájl, amelyet az Adobe Illustrator lépései automatizálására használnak.