Mi az a ZIP fájl?

A ZIP fájlkiterjesztésű fájl egy ZIP tömörített fájl, és ez a legszélesebb körben használt archív formátum, amellyel befut.

A ZIP fájl a többi archív fájlformátumhoz hasonlóan egyszerűen egy vagy több fájl és / vagy mappa gyűjteménye, de egyetlen fájlba van tömörítve a könnyű szállítás és tömörítés érdekében.

A ZIP fájlok leggyakoribb felhasználása szoftverletöltések. A szoftver csomagolása megtakarítja a tárhelyet a szerveren, lerövidíti a számítógépre való letöltéshez szükséges időt, és a több száz vagy ezer fájlt szépen rendezi az egyetlen ZIP fájlban.

Egy másik példa több tucat fotó letöltésekor vagy megosztásakor látható. Ahelyett, hogy minden képet külön-külön küldene e-mailben, vagy egyes képeket egyenként mentene el egy webhelyről, a feladó a fájlokat ZIP-archívumba helyezheti, így csak egy fájlt kell átvinni.


ZIP fájl megnyitása

A ZIP fájl megnyitásának legegyszerűbb módja, ha duplán kattint rá, és hagyja, hogy a számítógép megmutassa a benne lévő mappákat és fájlokat. A legtöbb operációs rendszerben, beleértve a Windows-ot és a macOS-ot is, a ZIP fájlokat belsőleg kezelik, különösebb szoftver nélkül.

Számos tömörítési / dekompressziós eszköz használható azonban ZIP fájlok megnyitására (és létrehozására!). Ennek oka van, hogy általában zip / unzip eszközöknek nevezik őket!

A Windows-t is beleértve, szinte minden olyan program, amely kibontja a ZIP fájlokat, képes csomagolni is őket; más szavakkal, egy vagy több fájlt tömöríthetnek ZIP formátumba. Egyesek titkosíthatják és jelszóval is védhetik őket. Ha egyet vagy kettőt kellene ajánlanunk, akkor ez a PeaZip vagy a 7-Zip, mindkettő kiváló és teljesen ingyenes program, amely támogatja a ZIP formátumot.

Ha nem szeretne programot használni ZIP fájl megnyitásához, sok online szolgáltatás is támogatja a formátumot. Az olyan online szolgáltatások, mint a Files2Zip.com, a B1 Online Archiver és az ezyZip, lehetővé teszik a ZIP-fájl egyszerűen feltöltését, hogy az összes benne lévő fájl látható legyen, majd egy vagy több fájlt külön-külön letöltsön.

Csak akkor javaslom az online ZIP-megnyitó használatát, ha a ZIP-fájl a kis oldalon van. Egy nagy ZIP-fájl feltöltése és online kezelése valószínűleg több időt és energiát igényel, mint egy offline eszköz, például a 7-Zip letöltése és telepítése.

ZIP fájlt a legtöbb mobileszközön is megnyithat. Az iOS felhasználók ingyen telepíthetik az iZip programot, az Android felhasználóknak pedig képesnek kell lenniük a ZIP fájlokkal való együttműködésre a B1 Archiver vagy a 7Zipper segítségével.

Más típusú ZIP fájlok megnyitása

A ZIPX fájlok kiterjesztett Zip fájlok, amelyeket a WinZip 12.1-es és újabb verziói hoztak létre és nyitottak meg, valamint a PeaZip és más hasonló archív szoftverek.

Ha segítségre van szüksége .ZIP.CPGZ fájl megnyitásához, olvassa el a Mi a CPGZ fájl című részt.


ZIP-fájl konvertálása

A fájlokat csak hasonló formátumúvá lehet konvertálni. Például nem konvertálhat olyan képfájlt, mint JPG, MP4-es videofájlba, mint egy ZIP-fájlt PDF-be vagy MP3-ba.

Ha ez zavaró, ne feledje, hogy a ZIP fájlok csak olyan tárolók, amelyek a tényleges fájl (ok) tömörített verzióit tárolják. Tehát, ha vannak olyan fájlok, amelyeket konvertálni kíván egy ZIP fájlban - például PDF-fájlokból DOCX-be vagy MP3-ból AC3-ba -, akkor előbb ki kell vonnia a fájlokat a fenti szakaszban leírt módszerek egyikével, majd a kicsomagolt fájlokat egy fájl konverter.

Mivel a ZIP archív formátum, a ZIP-t könnyen konvertálhatja RAR, 7Z, ISO, TGZ, TAR vagy bármely más tömörített fájlba, méretétől függően kétféleképpen:

  • Ha a ZIP fájl kicsi, javasoljuk a Convert.Files vagy az Online-Convert.com ingyenes online ZIP-átalakító használatát. Ezek ugyanúgy működnek, mint a már leírt online ZIP-nyitók, ami azt jelenti, hogy a teljes ZIP-t fel kell töltenie a webhelyre, mielőtt átalakítható lenne.
  • A nagyobb ZIP fájlok konvertálásához, amelyek feltöltése egy webhelyre sokkal hosszabb időt igényel, a Zip2ISO segítségével konvertálhatja a ZIP-t ISO-ba vagy IZarc-ba a ZIP konvertálására sokféle archív formátumra.

Ha ezen módszerek egyike sem működik, próbálkozzon a Szabadon Fájlkonvertálókkal az alkalmanként használt formátumok egyikével a ZIP fájl másik fájlformátumra konvertálásához. Különösen tetszik a Zamzar, amely képes átalakítani a ZIP-t 7Z, TAR.BZ2, YZ1 és más archív formátumokra.


További információ a ZIP fájlokról

Ha jelszóval védett egy ZIP-fájlt, de elfelejtette a jelszót, akkor egy jelszó-törő segítségével eltávolíthatja azt, hogy visszanyerje a fájljaihoz való hozzáférést. Az egyik ingyenes program, amely durva erővel használja a ZIP jelszó eltávolítását, a ZIP Password Cracker Pro.

Egyes ZIP fájlok fájlneve eltérő fájlkiterjesztéssel rendelkezhet a végső "zip" kiterjesztés előtt. Csak ne feledje, hogy bármilyen típusú fájlhoz hasonlóan, mindig ez a legutolsó kiterjesztés határozza meg, hogy mi a fájl.

Például a Photos.jpg.zip még mindig ZIP fájl, mert a JPG a ZIP elé kerül. Ebben a példában az archívum valószínűleg így van elnevezve, így gyorsan és egyszerűen felismerhető, hogy JPG képek vannak az archívumban.

Egyes biztonsági mentési szoftvereszközök ZIP-formátumban készítenek biztonsági másolatokat a fájlokról, így tömörítve vannak a helytakarékosság érdekében, összegyűjtve a könnyebb visszakeresés érdekében, és közös formátumban, hogy a biztonsági másolat az eredeti biztonsági szoftver nélkül is megnyitható legyen. Ilyen program a COMODO Backup.

ZIP-fájl készítéséhez Windows rendszerben kattintson a jobb gombbal az archívumban található fájlokra és / vagy mappákra, majd válassza a lehetőséget küldés > Sűrített (zip) mappa. Fájlok / mappák tömörítéséhez a macOS-ban kattintson a jobb gombbal, és válassza a lehetőséget Tömörítse az elemeket a menüből Archive.zip fájl létrehozásához.

A ZIP fájl mérete lehet akár 22 bájt és körülbelül 4 GB. Ez a 4 GB-os korlát mind az archívumban lévő fájlok tömörített, mind tömörítetlen méretére, valamint a ZIP fájl teljes méretére vonatkozik.

A ZIP készítője, Phil Katz, a PKWARE Inc. egy új ZIP formátumot vezetett be ZIP64 néven, amely a méretkorlátozást 16 EiB-ra (kb. 18 millió TB) emeli. További részletekért lásd a ZIP fájl formátum specifikációját.