Mi az az EFI fájl?

Az EFI fájlkiterjesztésű fájl egy kiterjeszthető firmware-interfész fájl.

Rendszerindító futtatható futtatható fájlok, léteznek UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) alapú számítógépes rendszereken, és tartalmazzák az indítási folyamat folytatásának adatait.

Alfred Pasieka / Getty Images

Az EFI fájlokat az EFI Developer Kit és a Microsoft EFI Utilities segítségével lehet megnyitni, de őszintén szólva, hacsak nem hardverfejlesztő, kevés haszna van az egyik „megnyitásának”.


Hol van az EFI fájl a Windows rendszerben?

Telepített operációs rendszerrel rendelkező rendszeren az alaplapi UEFI firmware részeként létező indítókezelőnek EFI fájl helye lesz tárolva a BootOrder változóban. Ez valójában egy másik rendszerindító-kezelő lehet, ha van telepítve több rendszerindító eszköz, de általában csak az operációs rendszerének EFI rendszerbetöltője.

Legtöbbször ezt a fájlt egy speciális EFI rendszerpartíción tárolják. Ez a partíció általában rejtve van, és nincs meghajtóbetűje.

Például egy UEFI rendszeren, amelyen Windows 10 telepítve van, az EFI fájl a rejtett partíción a következő helyen található:

EFI boot bootx64.efi

or

EFI boot bootia32.efi

Látni fogja a bootx64.efi fájlt, ha a Windows 64 bites verziója van telepítve, vagy a bootia32.efi fájlt, ha 32 bites verziót használ. Lásd: 64 bites és 32 bites: Mi a különbség? erről még többet, ha nem biztos benne.

Néhány Windows számítógépen a winload.efi fájl rendszerindítóként működik, és általában a következő helyen tárolódik:

C: Windows System32 Boot winload.efi

Ha a rendszermeghajtó nem C, vagy a Windows nem a Windows mappába van telepítve, akkor a számítógép pontos elérési útja természetesen különbözik.

Telepített operációs rendszer nélküli rendszeren, üres BootOrder változóval az alaplap indítókezelője előre meghatározott helyeken keresi az EFI fájlokat, például az optikai meghajtókon és más csatlakoztatott adathordozókon. Ez azért fordul elő, mert ha az a mező üres, akkor nincs telepítve működő operációs rendszer, ezért valószínűleg a következőt fogja telepíteni.

Például egy Windows 10 telepítő DVD-n vagy ISO-képen a következő két fájl létezik, amelyeket a számítógép UEFI rendszerindító-kezelője gyorsan megtalál:

D: efi boot bootx64.efi

és

D: efi boot bootia32.efi

Hasonlóan a Windows telepítési meghajtójához és felülről érkező elérési útjához, itt is a meghajtó a médiaforrástól függően eltérő lesz. Ebben az esetben D az optikai meghajtómhoz rendelt betű. Ezenkívül, amint észrevehette, mind a 64, mind a 32 bites EFI rendszerindító betöltők megtalálhatók a telepítési adathordozón. Ennek oka, hogy a telepítőlemez mindkét architektúra-típust telepítési opcióként tartalmazza.


Hol található a fájl más operációs rendszerekben?

Íme néhány alapértelmezett EFI fájl hely néhány nem Windows operációs rendszer esetében:

A macOS ezt a fájlt használja boot betöltőként, de nem minden esetben:

System Library CoreServices boot.efi

Az EFI rendszerbetöltő Linuxhoz a telepített terjesztéstől függően különbözik, de itt van néhány:

EFI SuSE elilo.efi
EFI RedHat elilo.efi
EFI személyiség elilo.efi

Megvan az ötlet.

Még mindig nem tudja megnyitni vagy használni a fájlt?

Vegye figyelembe, hogy vannak olyan fájltípusok, amelyek nagyon hasonlóan vannak leírva, mint az ".EFI", amelyek valóban rendelkezhetnek, és ezért egy szokásos szoftverrel megnyithatók. Nagy valószínűséggel ez a helyzet, ha egyszerűen félreolvasta a fájlkiterjesztést.

Például valóban rendelkezhet olyan EFX eFax Fax Document fájllal, amelynek semmi köze nincs az Extensible Firmware Interface fájlokhoz, és ehelyett egy fax szolgáltatással megnyíló dokumentum. Vagy lehet, hogy a fájl az .EFL fájlkiterjesztést használja, és amely egy külső formátumú nyelv fájl vagy egy Encryptafile titkosított fájl.

Ha biztos abban, hogy meg tudja nyitni a birtokában lévő fájlt, akkor valószínűleg nem ugyanazon a formátumon van, amelyet ezen az oldalon ismertet. Ehelyett ellenőrizze a fájl kiterjesztését, és keresse meg azt a programot, amely képes megnyitni vagy új formátumra konvertálni.

Esetleg megpróbálhatja feltölteni egy fájlkonvertáló szolgáltatásba, mint például a Zamzar, hogy lássa, felismeri-e a fájltípust és javasol-e konverziós formátumot.