Mi az az XLSX fájl és hogyan nyitható meg?

Mit kell tudni

  • Az XLSX fájl egy Microsoft Excel Open XML formátumú táblázatfájl.
  • Nyisson meg egyet az Excel, az Excel Viewer, a Google Táblázatok vagy egy másik táblázatkezelő program segítségével.
  • Konvertáljon egyet CSV, XLS, ODS és más hasonló formátumokra néhány ilyen programmal vagy egy fájlkonverterrel, mint például a ConvertFiles.com.

Ez a cikk elmagyarázza, hogy mi az XLSX fájl, hogyan nyithatja meg őket, és mely programok képesek konvertálni más táblázatos formátumokra, például CSV-re vagy ODS-re.


Mi az az XLSX fájl?

Az XLSX kiterjesztésű fájl egy Microsoft Excel Open XML formátumú táblázatfájl. Ez egy ZIP-tömörített, XML-alapú táblázatfájl, amelyet a Microsoft Excel 2007-es és újabb verziói készítettek.

Az XLSX fájlok cellákba rendezik az adatokat, amelyeket munkalapokon tárolnak, amelyeket viszont munkafüzetek (több munkalapot tartalmazó fájlok) tárolnak. A táblázat cellái sorok és oszlopok szerint vannak elhelyezve, és stílusokat, formázást, matematikai függvényeket és egyebeket tartalmazhatnak.

Az Excel korábbi verzióiban készült táblázatfájlok XLS formátumban kerülnek mentésre. A makrókat támogató Excel fájlok XLSM fájlok.

Web / Chloe Giroux


Hogyan nyitható meg egy XLSX fájl

Hacsak nem szándékosan telepített egy programot a számítógépére, amely képes megnyitni az XLSX fájlokat, akkor az egyikre való dupla kattintás nem tesz semmi hasznosat. Ehelyett rendelkeznie kell egy speciális programmal a számítógépén, amely képes felismerni az XLSX fájlt.

Noha a Microsoft Excel (2007-es és újabb verzió) az elsődleges szoftverprogram, amelyet az XLSX fájlok megnyitására és az XLSX fájlok szerkesztésére használnak, telepítheti a Microsoft Office kompatibilitási csomagot az XLSX fájlok megnyitásához, szerkesztéséhez és mentéséhez az Excel régebbi verziójával.

Ha nem áll szándékában szerkeszteni az XLSX fájlt, és csak meg szeretné tekinteni, telepítheti az ingyenes Microsoft Office Excel Viewer alkalmazást. Támogatja az adatok nyomtatását és másolását az XLSX fájlból is, ami lehet, hogy csak annyit kell tennie.

XLSX fájlokat Excel nélkül is megnyithat és szerkeszthet, teljesen ingyenesen, a WPS Office Spreadsheets, OpenOffice Calc vagy LibreOffice Calc használatával. Ha Mac számítógépet használ, az Apple Numbers támogatja az XLSX fájlokat is (de nem minden funkció fog működni).

A Google Táblázatok, a Microsoft Excel Online és a Zoho Docs néhány további módja az XLSX fájlok ingyenes megnyitásának és szerkesztésének. Ezen az úton haladva feltöltheti az XLSX fájlt a webhelyre, mielőtt bármilyen változtatást elvégezhetne.

Az XLSX fájl szerkesztéséhez a Google Táblázatokban először fel kell töltenie a Google Drive-ra, majd meg kell nyitnia a fájlt a Google Táblázatokban. Segítségért lásd az alábbi képet.

XLSX fájl megnyitása a Google Táblázatokban.

Ha a Chrome böngészőt használja, kiterjesztésként telepítheti az Office Editing for Docs, Sheets & Slides alkalmazást, amely lehetővé teszi az XLSX fájlok megnyitását és szerkesztését közvetlenül a böngészőben, vagy húzva egy helyi XLSX fájlt a Chrome-ba, vagy megnyitva egyet a internet anélkül, hogy előbb le kellene töltenie.

A Chrome-bővítmények telepítése meglehetősen egyszerű, de ha lépésről lépésre van szüksége, van egy útmutatónk arról, hogyan adhat hozzá bővítményeket a Chrome-hoz.


XLSX fájl konvertálása

Ha a már említett alkalmazások egyike telepítve van a számítógépére, javasoljuk, hogy ugyanazt a programot használja az XLSX használatához, az Ön által kiválasztott formátumba. Ez általában a filé > Mentés menüpontot.

Például, ha Excel-t használ, akkor menjen át rajta FILE > Mentés másként > Tallózás menüt, és válassza a CSV, XLS, TXT, XML stb F12 A kulcsnak működnie kell a Mentés másként ablak eléréséhez is.

XLSX fájl konvertálása CSV formátumba az Excel segítségével.

Néha az XLSX fájl konvertálásának leggyorsabb megoldása nem a telepített eszköz, hanem egy ingyenes fájlkonvertáló szoftver program vagy online szolgáltatás, például a Zamzar vagy a Convert Files segítségével.

Ha csak a két szolgáltatás képességeit nézzük, akkor bármilyen Excel fájlt túl sokféle fájltípussal konvertálhatunk, például XLSX-t CSV-be, XML-be, DOC-ba, PDF-be, ODS-be, RTF-be, XLS-be, MDB-be, sőt kép- és web-fájlformátumokat mint a JPG, a PNG és a HTML.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fenti javaslatokat kipróbálta, akkor valószínűleg a fájl nem nyitható meg, hogy valójában nem egy XLSX fájllal foglalkozik. Ez akkor fordulhat elő, ha csak röviden nézegette a fájlkiterjesztést, és összekeveri azt egy Excel fájlban.

Például, valószínűleg a fájlod vége .LSX, ebben az esetben Streaming Media Shortcut fájlról van szó, és semmi köze az Excel-hez. A Windows Media Player megnyitja az LSX fájlokat.

Hasonlóképpen, könnyű összekeverni egy SLX fájlt az Excel XLSX utótaggal rendelkező fájlok esetében, de az SLX fájlok szintén nem kapcsolódnak az Excel programhoz, és ehelyett olyan programok használják, mint a Simulink és a SpectraLayers.

Az XLR egy másik, amely könnyen összekeverhető egy Excel fájlhoz.

Ha nem tudja megnyitni a fájlt, olvassa el újra a kiterjesztést, és keresse meg online. Meglehetősen könnyűnek kell lennie ahhoz, hogy több információt találjon a formátumról, és megtanulja, mely programok képesek megnyitni és átalakítani. Lehet, hogy itt is van egy leírása a Web-nél - ellenőrizze az oldal tetején található keresőmezőt.