Mi az SWF fájl? (És az egyik megnyitása vagy lejátszása)

Mit kell tudni

  • Az SWF fájl egy Shockwave Flash Movie fájl.
  • Nyisson meg egyet bármelyik böngészővel, vagy az SWF File Player vagy a GOM Player segítségével.
  • Konvertáljon olyan videóvá, mint MP4, MOV, GIF stb. A Freemake Video Converter vagy a FileZigZag segítségével.

Ez a cikk elmagyarázza, hogy mik az SWF fájlok, hogyan nyithatja meg a különféle típusokat, és milyen programok képesek átalakítani videofájl formátumra, például MP4-re.


Mi az SWF fájl?

A .SWF fájl (ejtsd: "Swiff") egy Shockwave Flash Movie fájl, amelyet egy Adobe program hozott létre, amely interaktív szöveget és grafikákat képes tárolni. Ezeket az animációs fájlokat gyakran használják webböngészőben játszott online játékokhoz.

Az Adobe egyes termékei SWF fájlokat hozhatnak létre. Különböző, nem Adobe szoftverprogramok azonban képesek létrehozni Shockwave Flash Movie fájlokat is, például MTASC, Ming és SWFTools.

Az Adobe hivatalosan megszüntette a Shockwave Flash alkalmazást, vagyis azt már nem fejlesztik vagy támogatják. Más webes technológiák, például a HTML5 videotámogatás és a CSS3 animációk, nagyrészt felváltották az SWF-et.

Az SWF a Small Web Format rövidítése, de néha Shockwave Flash fájlnak is hívják.


SWF fájlok lejátszása

Az SWF fájlokat leggyakrabban egy olyan böngészőből játsszák le, amely támogatja az Adobe Flash Player beépülő modult. Ezzel a telepítéssel egy webböngésző, például a Firefox, az Edge vagy az Internet Explorer képes automatikusan megnyitni az SWF fájlokat. Ha van egy helyi SWF fájl a számítógépén, egyszerűen húzza át egy böngészőablakba a lejátszáshoz.

A Google Chrome nem tölti be automatikusan a Flash-összetevőket, de kifejezetten engedélyezheti a Flash használatát bizonyos webhelyeken, hogy azok megfelelően betöltődjenek.

SWF fájlokat is használhat a Sony PlayStation Portable (2.71 firmware-től tovább), a Nintendo Wii, valamint a PlayStation 3 és újabb verziókon. Ez az asztali böngészőhöz hasonlóan működik, ha az SWF fájlt egy webhelyről betöltve játssza le.

Az Adobe Flash Player nem engedi meg megnyitni az SWF fájlt semmilyen menüben, vagy duplán kattintva a fájlra a számítógépen. Ehhez más program szükséges. Azonban kérjük, vegye figyelembe, hogy egyes SWF fájlok interaktív játékok, míg mások nem interaktív hirdetések vagy oktatóanyagok, így nem minden SWF fájl támogatott minden SWF lejátszóban.

Az SWF File Player ingyenesen játszhat SWF játékokat; használja annak filé > Nyisd ki menüből válasszon egyet a számítógépről. Néhány további ingyenes SWF-lejátszó, akiket szeretünk, az MPC-HC és a GOM Player.

Az egyik ingyenes SWF fájlnyitó a macOS számára az SWF & FLV Player. A másik az Elmedia Player, de mivel főleg multimédiás lejátszó videók és audiofájlok számára, valószínűleg nem használhatja SWF-alapú játékok lejátszására.

Az SWF fájlok beágyazhatók PDF fájlokba, és az Adobe Reader 9 vagy újabb verziói használhatók.

Természetesen az Adobe saját termékei is megnyithatnak SWF fájlokat, például az Animate, a Dreamweaver, a Flash Builder és az After Effects.

Mivel különböző SWF fájlok megnyitásához különböző programokra lehet szüksége, megváltoztathatja az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez a Windows rendszerben, ha az automatikusan megnyílik egy olyan programban, amellyel nem kívánja használni.


SWF fájl konvertálása

Számos ingyenes videofájl-átalakító menthet SWF fájlt olyan video formátumokba, mint MP4, MOV, HTML5 és AVI, és egyesek lehetővé teszik az SWF fájlok MP3 és más audio fájl formátumokká történő átalakítását is. Az egyik nagyszerű példa a Freemake Video Converter.

A másik a FileZigZag, amely online SWF-átalakítóként működik, hogy a fájlt olyan formátumba mentse, mint a GIF és a PNG.

Az Adobe Animate konvertálhat SWF fájlt EXE-be, így a fájl könnyebben futtatható olyan számítógépeken, amelyekre nincs telepítve Flash Player. Ezt megteheti a programon keresztül filé > Hozzon létre kivetítőt menüpontot. Az SWF Tools egy alternatív SWF-EXE átalakító.


SWF fájlok szerkesztése

Az SWF fájlokat FLA fájlokból állítják össze (Adobe Animate Animation fájlok), ami nem egyszerűvé teszi az így kapott animációs fájl szerkesztését. Általában jobb ötlet magát az FLA fájlt szerkeszteni.

Az FLA fájlok bináris fájlok, amelyekben a forrásfájlok az egész Flash alkalmazás számára vannak tárolva. Az SWF fájlok úgy épülnek fel, hogy ezeket az FLA fájlokat Flash szerzői programmal állítják össze.

A Mac-felhasználók a Flash Decompiler Trillix-t hasznosnak találhatják az SWF-fájlok FLA-ba konvertálására az SWF-fájl különböző összetevőinek dekompilálása és konvertálása céljából, és nem is szükséges az Adobe Flash telepítése.

Egy ingyenes és nyílt forráskódú SWF – FLA átalakító a JPEXS Free Flash Decompiler.


További információ az SWF formátumról

Az SWF fájlokat létrehozó szoftvereket az Adobe mindig elfogadta, mindaddig, amíg a program megjelenít egy üzenetet, amely "hibamentes az Adobe Flash Player legújabb, nyilvánosan elérhető verziójában".

Azonban 2008 májusa előtt az SWF fájlok lejátszása csak az Adobe szoftverekre korlátozódott. Ettől a ponttól kezdve az Adobe eltávolította az SWF és az FLV formátum minden korlátozását.