PCT fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A PCT fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Macintosh Picture Image fájl, és ez volt a (most megszűnt) QuickDraw Mac program alapértelmezett fájlformátuma. Néhány alkalmazás továbbra is a PCT formátumot használja, de a PDF csak kiváltotta.

A Macintosh Picture Image fájl képadatai lehetnek az eredeti PICT 1 formátumban vagy a Color QuickDraw alkalmazásban bevezetett PICT 2 formátumban. Az első nyolc színt képes tárolni, míg a második és az újabb formátum több ezer színt támogat.

A létrehozó alkalmazástól függően előfordulhat, hogy a Macintosh Picture Image fájlokat vagy .PCT, vagy .PICT kiterjesztéssel látja el, de mindkét fájltípus azonos formátumú.


Hogyan nyitható meg egy PCT fájl

A QuickDraw program leállítása közben mindkét formátumú PCT fájlok számos népszerű fotó- és grafikus eszközzel megnyithatók, amelyek közül néhányat már birtokolhat, vagy telepített.

Például nagyjából minden Adobe eszköz képes megnyitni a PCT fájlokat, beleértve a Photoshopot, az Illustrator-ot, a Tűzijátékot és az After Effects-et.

Ha a Photoshop programot használja a PICT fájl megnyitásához, akkor lehet, hogy a fájlt kell használnia filé > import > Videókereteket a rétegekhez menüpontot.

Ezen alkalmazások mellett az olyan programok, mint az XnView, a GIMP, a Corel PaintShop Pro, az Apple Preview és valószínűleg a legtöbb más népszerű grafikus eszköz, támogatják a PICT 1 és PICT 2 formátumokat is.

Javasoljuk azonban a PCT fájl konvertálását olyan formátumra, amely népszerűbb és használható a modern képszerkesztőkben és nézőkben. Így megoszthatja a képet másokkal, és biztos lehet benne, hogy képesek lesznek megnyitni vagy szerkeszteni. Az alábbiakban a PCT fájlok konvertálásáról olvashat bővebben.

Ha úgy találja, hogy a számítógépén lévő program az alapértelmezett program, amely megnyitja a PCT vagy PICT fájlokat, amikor duplán kattint rájuk, de inkább egy másik programról van szó, megváltoztathatja az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez a Windows rendszerben .


Hogyan lehet konvertálni a PCT fájlt

A PCT fájl konvertálása másik képformátumra a legegyszerűbb az XnView használatával. Ezt megteheti a filé > Mentés másként or filé > Export menü a PCT átalakítására tetszőleges számú más, elterjedtebb képformátumra.

Előfordulhat, hogy szerencséje van a fent említett PCT-nyitók használatával is. A Photoshop például elmenti a PCT-t PNG, JPG és számos más formátumba.

Egy másik lehetőség a PCT fájl feltöltése az Online-Convert.com webhelyre. Ez a weboldal lehetőséget ad arra, hogy a PCT-t konvertálja olyan formátumokra, mint a BMP és a GIF. Online eszközként ez a módszer ugyanolyan jól működik minden operációs rendszeren, legyen az Mac, Windows, Linux stb.