Mi az SRT fájl (és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • Az SRT fájl SubRip feliratfájl.
  • Nyisson meg egyet videóval VLC, MPC-HC vagy KMPlayer használatával.
  • Konvertálás VTT, TXT és hasonló formátumokra a Jubler vagy a Rev.com segítségével.

Ez a cikk elmagyarázza, mi az az SRT fájl, hogyan lehet szerkeszteni egyet, vagy hogyan lehet saját maga elkészíteni, mely programok képesek lejátszani a fájlt egy videóval együtt, és hogyan lehet átalakítani egy másik felirat formátumra.


Mi az SRT fájl?

A .SRT fájlkiterjesztésű fájl egy SubRip Subtitle fájl. Az ilyen típusú fájlok tartalmazzák a videó feliratokkal kapcsolatos információkat, például a szöveg kezdési és befejezési időkódját, valamint a feliratok sorszámát.

Fontos megjegyezni, hogy az SRT fájlok maguk is csak szöveges fájlok, amelyeket a videó adatokkal együtt használnak. Ez azt jelenti, hogy maga az SRT fájl sem tartalmaz video- vagy hangadatot.


Hogyan lehet megnyitni az SRT fájlokat

Bármely szövegszerkesztő használható az SRT fájlok megnyitására, mivel ezek csak egyszerű szöveges fájlok. Néhány lehetőség megtekintéséhez tekintse meg a legjobb ingyenes szövegszerkesztők listáját, vagy fontolja meg egy dedikált SRT-szerkesztő használatát, például a Jubler vagy az Aegisub.

Azonban a leggyakoribb ok, amiért valaki SRT fájlt akar megnyitni, az az, hogy azt egy videolejátszóval használja, hogy a feliratok a filmmel együtt játsszanak.

Ebben az esetben meg lehet nyitni egy SRT fájlt olyan programokkal, mint a VLC, az MPC-HC, a KMPlayer, az MPlayer, a BS.Player vagy a Windows Media Player (a VobSub beépülő modullal). Az SRT formátum támogatott a YouTube-videóknál is, vagyis akár a feliratokat is használhatod valamelyik YouTube-videódban.

Például, ha egy film nyitva van a VLC-ben, használhatja a Felirat > Felirat fájl hozzáadása menüben nyissa meg az SRT fájlt, és játssza le a videóval. Hasonló menü található a fent említett összes többi videolejátszóban.

Néhány ilyen multimédia lejátszó valószínűleg csak akkor nyithat meg SRT fájlt, ha egy videó már nyitva van. Ha SRT fájlt szeretne megnyitni videó nélkül, csak a szöveg megtekintéséhez használja a fent említett szövegszerkesztőket

Olvassa el cikkünket az Alapértelmezett program megváltoztatása egy adott fájlkiterjesztéshez a Windows rendszerben, ha az SRT fájlja más programban nyílik meg, mint amennyivel azt szeretné, hogy megnyissa. Ne feledje azonban, hogy mivel az SRT fájlokat támogató legtöbb videolejátszónak valószínűleg van egy speciális menüje a megnyitásához, például a VLC esetén, előfordulhat, hogy először meg kell nyitnia a programot, majd importálnia kell az SRT fájlt, ahelyett, hogy duplán kattintana rá.


SRT fájl konvertálása

A fenti SRT szerkesztők és videolejátszók némelyike ​​képes átalakítani az SRT fájlokat más felirat formátumokra. A Jubler például egy nyitott SRT fájlt menthet SSA, SUB, TXT, STL, XML vagy DXFP fájlba, amelyek mindegyike különböző típusú feliratformátum.

Az SRT fájlokat online is konvertálhatja olyan webhelyeken, mint a Rev.com és a Felirat Converter. A Rev.com például átalakíthatja az SRT fájlt SCC, MCC, TTML, QT.TXT, VTT, CAP és más fájlokká. Ezt kötegelt formában is megteheti, sőt az SRT fájlt egyszerre több formátumra is konvertálja.

Az SRT fájl csak szöveges fájl, nem video vagy audio fájl. Nem konvertálhatja az SRT-t MP4-be vagy bármilyen más multimédiás formátumba, bármit is olvasson máshol!


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha nem tudja megnyitni a fájlt a fent leírt módon, ellenőrizze még egyszer a fájlkiterjesztést. Egyes fájlok hasonló kiterjesztést használnak, még akkor is, ha a formátumok egyáltalán nem kapcsolódnak egymáshoz.

Az SRF és a HGT csak néhány példa.

SRT fájl létrehozása

Bármely szövegszerkesztővel elkészítheti saját SRT fájlját, mindaddig, amíg a formátumot helyesnek tartja, és a .SRT fájlkiterjesztéssel elmenti. A SRT fájl létrehozásának egyszerűbb módja az oldal tetején említett Jubler vagy Aegisub program használata.

Az SRT fájlnak van egy meghatározott formátuma, amelyben léteznie kell. Íme egy példa egy SRT fájl csak egy részletére:

1097
01:20:45,138 --> 01:20:48,164
Most bármit mondana
hogy megszerezd, amit akarsz.

Az első szám az a sorrend, amelyet ennek az alcímdarabnak az összes többihez viszonyítva meg kell tennie. A teljes SRT fájlban a következő szakasz neve 1098, majd 1099, és így tovább.

A második sor az időkód, hogy a szöveg mennyi ideig jelenjen meg a képernyőn. HH: MM: SS, MIL formátumban van beállítva, amely óra: perc: másodperc, ezredmásodperc. Ez megmagyarázza, hogy a szöveg mennyi ideig jelenjen meg a képernyőn.

A többi sor az a szöveg, amelynek a közvetlenül fölötte meghatározott időtartam alatt kell megjelennie.

Az egyik szakasz után egy üres mezőnek kell lennie a következő megkezdése előtt, amely ebben a példában a következő lenne:

1098
01:20:52,412 --> 01:20:55,142
Sajnálni akarod magad,
ugye?


További információ az SRT formátumról

A SubRip program kivonja a feliratot a filmekből, és az eredményeket a fent leírtak szerint SRT formátumban jeleníti meg.

Egy másik, eredetileg WebSRT nevű formátum a .SRT fájlkiterjesztést is használja. Most WebVTT-nek (Web Video Text Track) hívják, és a .VTT fájlkiterjesztést használja. Bár támogatják olyan nagy böngészők, mint a Chrome és a Firefox, nem annyira népszerű, mint a SubRip Subtitle formátum, és nem pontosan ugyanazt a formátumot használja.

Az SRT fájlokat különféle webhelyekről töltheti le. Ilyen például a Podnapisi.net, amely lehetővé teszi a tévéműsorok és filmek feliratának letöltését egy speciális keresés segítségével, hogy megtalálja a pontos videót év, típus, epizód, évszak vagy nyelv szerint.

Az MKVToolNix egy példa egy olyan programra, amely törölhet vagy feliratfájlokat adhat hozzá az MKV fájlokból.