Mi az a DAT fájl? (És hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A DAT fájl egy általános adatfájl.
  • A legtöbb olyan szövegszerkesztővel nyitható meg, mint a Notepad ++.
  • Ezzel a programmal konvertálhat egyet CSV, HTML vagy más szöveges formátumokká.

Ez a cikk a DAT fájlok különféle fajtáit, az egyes fajták megnyitásának módját és a fájlok konvertálásához szükséges programokat tárgyalja a pontos típustól függően.


Mi az a DAT fájl?

A DAT fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl általában egy általános adatfájl, amely az általa hivatkozott alkalmazásra jellemző információkat tárol. Néha megtalálja őket önmagukban, de gyakran más konfigurációs fájlokkal, például DLL fájlokkal vannak.

Egyetlen program sem felel a DAT fájlok minden típusának létrehozásáért vagy használatáért. Az alkalmazások széles skálája használja őket hivatkozásként bizonyos műveletekre a saját programjukban.

Mivel a legtöbb DAT-fájl el van zárva a nézettségtől az alkalmazás adatmappáiban, valószínűleg akkor látja a DAT-fájlokat leggyakrabban, ha egy videofájlt tárolnak így, vagy ha egy rosszul formázott e-mail mellékletet kapott a kiterjesztéssel.

Mivel a DAT fájlok nem olyan specifikusak, mint a legtöbb fájl, mivel a fájlkiterjesztés nem magyarázza el azonnal az egyik megnyitását, egy kicsit ásni kell. Például egy MP3 fájl azonnal megmondja, hogy audiofájlokkal foglalkozik, a TXT fájl pedig egy egyszerű szöveges fájlt magyaráz meg stb. A DAT fájl mögött lévő adatok nem annyira nyilvánvalóak.

1: 07


DAT fájlok megnyitása és olvasása

A DAT fájlok ellentétben vannak a legtöbb más fájltípussal, mivel, mint fent említettük, nincs nyilvánvaló programjuk, amely megnyitja őket. A legtöbb fájltípus igen.

Ha úgy gondolja, hogy a rendelkezésére álló DAT fájlt meghatározott módon "meg kell nyitni" vagy "használni", akkor ki kell derítenie, hogy ez szöveges, videoalapú, melléklet vagy valamilyen más típusú DAT fájl.

Hogyan és honnan szerezte be a DAT fájlt, általában megadja a szükséges információkat a nyomozati munka szűkítéséhez, de itt sokkal több segítséget nyújt az egész kiderítéséhez:

Szöveges DAT fájlok

Néhány DAT fájl szövegalapú, és szövegszerkesztővel nagyon könnyen olvasható. Például a számítógépén egy DAT fájl található itt:

C: Program Files (x86) Common Files Adobe XMP ... FileInfo_pt_BR.dat

Vagy (mint fent):

C: Program Files Common Files microsoft shared ink hwrlatinlm.dat

Mivel nem biztos abban, hogy milyen programot kell használnia a DAT fájl megnyitásához, az első próbálkozást szövegszerkesztővel kell elvégeznie. A Windows Jegyzettömb az alapvető szövegszerkesztő, amely a Windows rendszerbe van építve, de használhat valami fejlettebbet a Legjobb ingyenes szövegszerkesztők listánkból.

Ebben a példában láthatja a DAT fájl összes szövegét, és könnyen megértheti, mire használják. Ebben a példában az is nyilvánvaló, hogy a fájl egy Adobe programhoz van társítva, ezért az "Adobe" mappa a fájl elérési útján (a címsorban található).

Előfordulhat azonban, hogy más DAT fájlok nem szöveges fájlok - teljes mértékben attól függ, hogy a DAT fájlt mire használják. Az ilyen típusú DAT fájlok zárolt fájlok lehetnek, amelyeket nem könnyű törölni, áthelyezni vagy szerkeszteni. Valószínűleg csak akkor talál egy lezárt DAT fájlt, ha ez egy konfigurációs fájl, amelyet egy program mindig használ, például a program telepítési könyvtárában. Az ilyen típusú DAT fájlokat valószínűleg soha nem kell kézzel megnyitni vagy bármilyen módon kezelni.

Video DAT fájlok

Egyes DAT fájlok valójában videofájlok, amelyeket többek között olyan programokból mentenek el, mint a VCDGear vagy a CyberLink PowerDirector, és ezért az egyik programmal megnyithatók.

Az ötlet az, hogy megnézzük, hol található a számítógépen a DAT fájl. Csakúgy, mint az Adobe fenti példájánál, ha a DAT fájl egy olyan programmappában van, amely látszólag egy CyberLink termékhez van kapcsolva, jó eséllyel a program fogja megnyitni.

Ha biztos benne, hogy videofájl, de nem tudja, milyen programot használjon a lejátszásához, próbálja ki a VLC-t.

Ismételten a számítógép programkönyvtáraiban található DAT-fájlok meglehetősen haszontalanok lesznek, mert a legtöbb (ha nem az összes) hamis számítógépes kód lesz.

DAT fájlok e-mail mellékletként

Az e-mail mellékletként kapott DAT fájl általában winmail.dat vagy ATT0001.dat fájl formájában érkezik. Az ilyen típusú DAT fájlok valószínűleg hibásan formázott mellékletek egy Microsoft e-mail kliensből, például az Outlook, az Outlook Express, a Windows Live Mail vagy a Microsoft Exchange.

Ebben a forgatókönyvben el kell mentenie a DAT fájlt a számítógépére, és vagy fel kell töltenie a Winmaildat.com webhelyre, vagy importálnia kell a Winmail Opener programba a tényleges melléklet kibontásához. A Klammer megnyithatja a winmail.dat fájlokat a MacOS rendszeren.

Ez a melléklet végül bármilyen más fájl lehet, például dokumentum, kép stb.

Más típusú DAT fájlok

A DriveImage XML egy példa egy másik programra, amely a DAT fájlokat teljesen más célra használja, mint az összes fent említett program. Ebben a biztonsági mentési programban a biztonsági másolat teljes egészét egyetlen DAT fájlban tárolják, egy XML fájl kíséretében.

Ezt a DAT fájlt semmiképpen sem lehetett megtekinteni szövegszerkesztőben, videoszerkesztő programban vagy ilyesmi. Ehelyett, mivel a DriveImage XML az adott DAT fájl létrehozója, ugyanarra a programra van szükség a DAT fájl tényleges használatához.

Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy a DAT fájlt visszaállítja merevlemezre a társított XML fájl segítségével:

Olyan sok más program is használ DAT fájlokat. A Bitcoin Core a wallet.dat nevű fájlt használja a Bitcoin kliens pénztárca fájlként. A Minecraft és a SimCity a DAT fájlokat különféle célokra használja. A Porteus Linux operációs rendszer a DAT fájlkiterjesztéssel mentett tárolófájlokat tartja. A Piriform alkalmazások a hordozhatóságot és a regisztrációs információkat DAT fájlokban tárolják. A Windows rendszerleíró adatbázis DAT fájlokat használ a csalánkiütés és más nyilvántartási információk tárolására. Az Inno Setup programot használó különféle programok DAT fájl segítségével tárolják az eltávolító információkat. Kétségtelen, hogy több tucat vagy száz van.

Egyes fájlok hasonlóak ehhez a fájlhoz, bár valójában nem kapcsolódnak egymáshoz. Ha a fájl nem nyílik meg ezen javaslatokkal, ellenőrizze még egyszer a fájlkiterjesztést. Összetéveszthet valami mást, például egy DAR fájlt, ezzel.


DAT fájl konvertálása

A legtöbb fájl konvertálható egy ingyenes fájlkonvertálóval, de mint fent láthattuk, a DAT fájlok nem olyanok, mint a legtöbb fájl. A DAT fájl konvertálásának lépései teljesen attól függenek, hogy milyen DAT fájlokkal dolgozik.

Valójában egyáltalán nincs ok egy DAT fájl konvertálására más formátumra, ha azt egy adott program használja konfigurációs információk tárolására, mint például a fenti első példában. Az ilyen típusú DAT fájl konvertálása másra valószínűleg használhatatlanná teszi a fájlt, sőt, valószínűleg a programot is.

A DAT fájlok, amelyek videofájlok, megnyithatók az azt létrehozó videoszerkesztő szoftverben, majd exportálhatók vagy elmenthetők más formátumban, valószínűleg MP4, AVI, WMV vagy FLV formátumban. Az ilyen típusú DAT fájlok konvertálásának egyéb módjairól olvassa el az ingyenes videokonverterek listáját.

Ne feledje a winmail.dat és az ATT0001.dat fájlokkal kapcsolatos tanácsokat a fenti bekezdésekkel kapcsolatban, ha a DAT fájl forrása egy e-mail melléklet.

A fájlkiterjesztést általában nem tudja megváltoztatni olyanra, amelyet a számítógép felismer, és elvárhatja, hogy az újonnan átnevezett fájl használható legyen. Azonban egy olyan e-mailben kapott DAT fájl esetében, amelyről tudod, hogy mondjuk egy Word dokumentumfájl, de a DAT kiterjesztéssel végződik, próbáld átnevezni a megfelelő kiterjesztésre, és próbáld meg.

Nevezze át például a DAT fájlt DOC vagy DOCX fájlra egy Microsoft Word fájl, JPG vagy PNG kép esetén stb.

Mielőtt átnevezhet egy fájlkiterjesztést, meg kell győződnie arról, hogy a Windows be van állítva a megfelelő megjelenítésre, amit itt megmagyarázunk.