ODS fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A .ODS fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl valószínűleg egy OpenDocument Spreadsheet fájl, amely táblázatos információkat, például szöveget, diagramokat, képeket, képleteket és számokat tartalmaz, és mindez cellákkal teli lap keretein belül helyezkedik el.

Az Outlook Express 5 postaláda-fájlok az ODS fájlkiterjesztést is használják, de e-mail üzenetek, hírcsoportok és egyéb levelezési beállítások tárolására szolgálnak; semmi közük a táblázatfájlokhoz.

Az ODS olyan technológiai kifejezéseket is jelent, amelyek nem kapcsolódnak ezekhez a fájlformátumokhoz, például a lemezszerkezet, az online adatbázis-szolgáltatás, a kimeneti kézbesítési rendszer és az operatív adattár.


Hogyan nyitható meg egy ODS fájl

Az OpenDocument Spreadsheet fájlokat az OpenOffice csomag részeként kapott ingyenes Calc programmal lehet megnyitni. Ebben a csomagban található néhány egyéb alkalmazás is, például a szövegszerkesztő és a bemutató program.

A LibreOffice (a Calc rész) és a Calligra Suite az OpenOffice-hoz hasonló két másik programcsomag, amely ODS fájlokat is képes megnyitni. A Microsoft Excel is működik, de nem ingyenes.

Ha Mac számítógépet használ, a fenti programok közül néhány a fájl megnyitására szolgál, de a NeoOffice is.

A Chrome-felhasználók telepíthetik az ODT, ODP, ODS Viewer kiterjesztést az online ODS-fájlok megnyitásához anélkül, hogy először le kellene töltenie őket.

Függetlenül attól, hogy milyen operációs rendszert használ, feltöltheti a fájlt a Google Drive-ra, hogy online tárolja, és megtekinthesse a böngészőben, ahonnan új formátumba is letöltheti (ennek működéséről a következő részben olvashat).

A DocsPal és a Zoho Sheet két másik ingyenes online ODS-néző.

Annak ellenére, hogy nem túl hasznos, megnyithat egy OpenDocument Spreadsheet programot egy fájl kibontó segédprogrammal, mint például a 7-Zip. Ezzel nem engedheti meg, hogy ugyanúgy nézze meg a táblázatot, mint a Calc vagy az Excel programban, de lehetővé teszi a beágyazott képek kivonását és a lap előnézetének megtekintését.

Az adott programhoz társított ODS-fájlok megnyitásához telepítenie kell az Outlook Express szolgáltatást. Tekintse meg ezt a Google Csoportok kérdést, ha egy fájlt importál egy biztonsági másolatból, ha ilyen helyzetben van, de nem biztos abban, hogyan távolíthatja el az üzeneteket a fájlból.


Az ODS-fájlok konvertálása

Az OpenOffice Calc átalakíthatja az ODS fájlokat XLS, PDF, CSV, OTS, HTML, XML és számos más kapcsolódó fájlformátumra. Ugyanez igaz a többi felülről letölthető ingyenes programra is.

Ha ODS-t kell konvertálni XLSX-be vagy bármely más, az Excel által támogatott fájlformátumba, egyszerűen nyissa meg a fájlt az Excel programban, majd mentse új fájlként. Egy másik lehetőség az ingyenes online konverter Zamzar használata.

A Google Drive egy másik módja a fájl online konvertálásának. Töltse fel oda, majd kattintson a jobb gombbal, és válassza a Google Táblázatok segítségével történő megnyitást. Ha megvan, használja a filé > Letöltések
menü XLSX, PDF, HTML, CSV vagy TSV fájlként történő mentéséhez.

A Zoho Sheet és a Zamzar két másik módszer az ODS fájlok online konvertálására. A Zamzar egyedülálló abban az értelemben, hogy a fájlt DOC-fé konvertálhatja a Microsoft Word-ben való felhasználásra, valamint MDB-re és RTF-re.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Az első dolog, amit meg kell tennie, ha nem tudja megnyitni a fájlt a fent említett programokkal, az még egyszer ellenőrizze a fájlkiterjesztés helyesírását. Bizonyos fájlformátumok olyan fájlkiterjesztést használnak, amely ".ODS" -nak tűnhet, de ez nem jelenti azt, hogy a formátumoknak bármi közük lenne egymáshoz, vagy hogy ugyanazokkal a programokkal tudnának megnyitni.

Ilyen például az ODP fájlok. Bár valójában OpenDocument Presentation fájlok, amelyek OpenOffice programmal nyílnak meg, a Calc alkalmazással nem.

A másik az ODM fájlok, amelyek az OverDrive alkalmazáshoz társított parancsikonok, de semmi közük a táblázatfájlokhoz vagy az ODS fájlokhoz.


További információ az ODS-fájlokról

Az OpenDocument Spreadsheet fájlformátumú fájlok XML alapúak, hasonlóan az MS Excel táblázatkezelő programhoz használt XLSX fájlokhoz. Ez azt jelenti, hogy az összes fájlt az ODS fájlban tárolják, hasonlóan az archívumhoz, mappákkal, például képekhez és indexképekhez, valamint más fájltípusokhoz, például XML-ekhez és manifest.rdf fájlhoz.

Az Outlook Express 5 az Outlook Express egyetlen verziója, amely ODS fájlokat használ. Az e-mail kliens más verziói ugyanarra a célra használják a DBX fájlokat. Mindkét fájl hasonló a Microsoft Outlook programhoz használt PST fájlokhoz.