XPI fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A Cross-Platform Install (vagy XPInstall) rövidítése, az XPI fájlkiterjesztésű fájl (ejtsd: "zippy") egy Mozilla / Firefox böngésző kiterjesztés archív fájl, amelyet a Mozilla termékek, például a Firefox, a SeaMonkey és a Thunderbird funkcionalitásának kiterjesztésére használnak.

Az XPI fájl valójában csak egy átnevezett ZIP fájl, amelyet a Mozilla program használhat a kiterjesztés fájlok telepítésére. Tartalmazhatnak képeket és JS, MANIFEST, RDF és CSS fájlokat, valamint több mappát, tele más adatokkal.

Az XPI fájlok nagy "i" betűt használnak a fájlkiterjesztés utolsó betűjeként, ezért ne keverje össze őket az XPL fájlokkal, amelyek nagy "L" betűt használnak - ezek LcdStudio Playlist fájlok. Egy másik hasonló nevű fájlkiterjesztés az XPLL, amelyet a Pull-Planner Data fájlokhoz használnak.


Hogyan nyitható meg egy XPI fájl

A Mozilla Firefox böngésző XPI fájlokat használ a kiterjesztés biztosításához a böngészőben. Ha XPI fájlja van, egyszerűen húzza bármelyik megnyitott Firefox ablakba a telepítéshez. A Mozilla Firefox-kiegészítők oldala egy olyan hely, ahol felkeresheti hivatalos XPI fájljait a Firefox használatához.

A Mozilla Thunderbird kiegészítői XPI fájlokat biztosítanak a Thunderbird csevegő / e-mail szoftverükhöz. Ezeket az XPI fájlokat a Thunderbird's segítségével lehet telepíteni Eszközök > Bővítmények menüpont (vagy a Eszközök > Extension Manager régebbi verziókban).

Bár most megszűnt, a Netscape és a Flock böngészők, a Songbird zenelejátszó és az Nvu HTML szerkesztő mind natívan támogatják az XPI fájlokat.

Mivel az XPI fájlok valójában csak .ZIP fájlok, átnevezheti a fájlt, és megnyithatja bármelyik archívumban / tömörítő programban. Vagy használhat egy olyan programot, mint a 7-Zip, hogy jobb gombbal kattintson az XPI fájlra, és archívumként nyissa meg a benne lévő tartalom megtekintéséhez.

Ha az XPI fájlja nem platformokon átnyúló telepítési fájl, de nem tudja, mi más lehet, próbálja meg megnyitni egy szövegszerkesztőben. Ha a fájl olvasható, akkor az XPI fájl egyszerűen szöveges fájl. Ha nem tudja kitalálni az összes szót, nézze meg, hogy talál-e valamilyen információt a szövegben, amely segíthet annak meghatározásában, hogy milyen programot használtak az XPI fájl létrehozásához, amelyet aztán egy kompatibilis XPI nyitó kutatására használhat fel .

Ha saját XPI fájlt szeretne létrehozni, olvassa el erről a Mozilla Developer Network webhelyen. Egy másik hasznos forrás a StackExchange felhasználója.


Hogyan lehet átalakítani az XPI fájlt

Vannak az XPI-hez hasonló fájltípusok, amelyeket más webböngészők használnak extra funkciók és képességek hozzáadásához a böngészőhöz, de ezeket nem lehet könnyen konvertálni más formátumba és más formátumból egy másik böngészőben történő használatra.

Például, bár az olyan fájlok, mint a CRX (Chrome és Opera), a SAFARIEXTZ (Safari) és az EXE (Internet Explorer), mind kiegészítőként használhatók az egyes böngészőkhöz, egyikük sem használható a Firefoxban és a Mozilla XPI fájljában típus nem használható ezen egyéb böngészők egyikében sem.

Van azonban egy online eszköz, a SeaMonkey-hez való Kiegészítő átalakító néven, amely megkísérli a Firefox vagy a Thunderbird kompatibilis XPI fájl konvertálását a SeaMonkey-val együttműködő XPI fájlba.

Ha XPI-t ZIP-be kívánja konvertálni, ne feledje, amit fentebb említettünk a kiterjesztés átnevezésével kapcsolatban. Nem kell futtatnia egy fájlkonvertáló programot az XPI fájl ZIP formátumba történő mentéséhez.