Titkosított fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A .ENCRYPTED fájlkiterjesztésű fájlokat TopStudio Encrypted fájlnak nevezhetjük. Bármely fájlot titkosító program azonban a .ENCRYPTED kiterjesztést is használhatja, nem csak a TopStudio szoftvert.

A .ENCRYPTED fájlkiterjesztés általában azt jelzi, hogy a fájlt titkosították. Bizonyos esetekben azonban egy rosszindulatú program fertőzhet egy csomó fájlt átnevezésre olyan fájlokra, amelyek .ENCRYPTED fájlkiterjesztéssel rendelkeznek - erről további információk találhatók alább.

matejmo / Getty Images

Az adatvédelmi okokból titkosított fájlok nem feltétlenül használják a .ENCRYPTED fájlkiterjesztést. Használhatnak teljesen más kiterjesztést, például az AXX-et, vagy egyáltalán nem is rendelkeznek.


ENCRYPTED fájl megnyitása

Az EasyCrypto egy olyan program, amely titkosított fájlokat hoz létre. Amikor ezt megteszi, hozzáadja a .ENCRYPTED kiterjesztést a fájlnév végéhez. Számos más program azonban titkosíthatja az adatokat is, sokan csak más módszert alkalmaznak a titkosított adatok tárolására.

A TrueCrypt például egy teljes lemez titkosító program, amely az EasyCrypto-hoz hasonlóan titkosítja a fájlokat, de nem használja az .ENCRYPTED kiterjesztést. A titkosított fájlokat továbbra is megnyithatja, de mivel a TrueCrypt alkalmazással használják őket, akkor ezt a programot kell megnyitnia.

Egy másik példa a Fort nevű program által használt .FORTENC fájlkiterjesztés. Ezek titkosított fájlok, de nem használják az .ENCRYPTED fájlkiterjesztést.

Van .ENCRYPTED fájlja, amelyet tudja, hogy az EasyCrypto nem használ? Ha van más fájltitkosító program a számítógépén, próbálja meg használni filé menü az .ENCRYPTED fájl betöltéséhez vagy csatolásához. Lehetséges, hogy a már meglévő program létrehozta az .ENCRYPTED fájlt, és ezért az is megnyitja.

Ha úgy találja, hogy egy alkalmazás a számítógépén megpróbálja megnyitni az ENCRYPTED fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy inkább egy másik telepített programot szeretne megnyitni az ENCRYPTED fájlokat, olvassa el az Alapértelmezett program módosítása egy adott fájlkiterjesztéshez című útmutatót. hogy a változás a Windows-ban.

A fájlok titkosítása és miért kellene


ENCRYPTED fájl konvertálása

Az EasyCrypto programmal használt ENCRYPTED fájlokat nem szabad más formátumra konvertálni, ezért az EasyCrypto nem nyújt módot annak konvertálására.

Ha azonban az .ENCRYPTED fájlban vannak fájlok, amelyeket konvertálni kíván, akkor először csak dekódolja őket, majd használjon rajtuk egy ingyenes fájlkonvertert. Például, ha az ENCRYPTED fájl tele van MP3 fájlokkal, amelyeket konvertálni szeretne, akkor először dekódolja a fájlokat, hogy azok már ne legyenek társítva az .ENCRYPTED kiterjesztéshez, majd egy ingyenes audio átalakítóval konvertálja őket WAV, M4R, vagy valamilyen más formátum.


A vírusok által létrehozott .ENCRYPTED fájlok visszaállítása

Ha sok .ENCRYPTED fájl van a számítógépén, fogalmad sincs, hogyan kerültek oda, és egyik sem nyílik meg a megfelelő módon, valószínűleg számítógépedet megfertőzte a Crypt0L0cker vagy a Dr. Jumbo ransomware.

Az történik, hogy a rosszindulatú program számos fájlt titkosít, majd váltságdíjat tart. Ezek a fájlok általában megtartják a nevüket, de a végén hozzáadják az .ENCRYPTED kiterjesztést, például JPG fájlhoz titkosítva az imagefile.jpg.encpt.

Mi a teendő, ha a Ransomware túszul ejti a számítógépet

Néha ezek az .ENCRYPTED fájlok nem is próbálnak megnyílni, amikor duplán kattint vagy duplán rájuk koppint. Mások megnyitnak egy szövegfájlt - ugyanazt a szövegfájlt minden megnyitott fájlhoz -, amely ilyet mond:

Minden adata titkosítva volt! Ha 48 órán belül nem veszi fel a kapcsolatot ezzel az e-mail címmel, minden adata törlődik!

Elhitetik veled, hogy a fájljaid visszaszerzésének egyetlen módja az, ha fizetsz érte, de ez nem igaz.

Az ilyen típusú .ENCRYPTED fájlokat a Crypt0L0cker vagy a Dr. Jumbo kártevő eltávolításával nyithatja meg. Javasoljuk, hogy induljon az ingyenes Malwarebytes programmal. Ha ez nem távolítja el a vírust, használja a HitmanPro próbaverzióját a számítógép fertőzésellenőrzésére.

Ha egyik program sem távolítja el a rosszindulatú programot, és a fájlokat visszaállítja a normál állapotba, további segítségért olvassa el a Hogyan vírusok, trójai programok és más rosszindulatú programok rendeltetésszerű átkutatása című részt.

Néhány rosszindulatú program másolja a fájlokat, titkosítja a másolatokat, majd eltávolítja az eredetiket, ami azt jelenti, hogy a vírus eltávolítása nem lesz elegendő a fájlok visszaállításához. Előfordulhat, hogy egy fájl-helyreállító programot kell használnia az adatok "visszavonásához".