Az illesztőprogramok frissítése (Windows 10, 8, 7, Vista, XP)

Lehet, hogy frissítenie kell az illesztőprogramokat a Windows rendszerben, ha egy új telepített hardver nem működik automatikusan, vagy esetleg a Windows új verziójára történő frissítés után.

Az illesztőprogramok frissítése szintén nagyszerű hibaelhárítási lépés, amikor az eszköznek valamilyen problémája van, vagy hibát generál, például egy Eszközkezelő hibakódot.

Az illesztőprogram-frissítés sem mindig javító feladat. Egy frissített illesztőprogram új funkciókat tehet lehetővé a hardver számára, amit rendszeresen látunk a népszerű videokártyákkal és hangkártyákkal.

Az illesztőprogram frissítése általában körülbelül 15 percet vesz igénybe a Windows rendszerben, még kevesebb időbe telik, ha az illesztőprogram önállóan telepíthető, vagy ha a Windows Update segítségével szerzi be (az alábbiakban erről bővebben).

Az illesztőprogramok frissítése önmagában nem nehéz, de vannak programok, amelyek többé-kevésbé megteszik az Ön számára. A legjobb illesztőprogram-frissítő eszközök listáján megtekintheti a legjobbakat.

Ezek a lépések használhatók az illesztőprogramok frissítésére Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista vagy Windows XP rendszerben:


Az illesztőprogramok frissítése a Windows rendszerben

Opcionális végigjátszás: Ha az alábbi folyamatot szeretné követni, de az egyes lépésekről további részleteket és képernyőképeket tartalmaz, akkor használja a lépésről lépésre ismertető útmutatót az illesztőprogramok frissítéséhez a Windows rendszerben.

  1. Keresse meg, töltse le és bontsa ki a hardver legújabb illesztőprogramjait. Mindig először ellenőrizze a hardver gyártóját, ha frissített illesztőprogramot keres. Ha közvetlenül a hardvergyártóból tölti le, akkor tudni fogja, hogy az illesztőprogram érvényes, és a legfrissebb a hardverhez. 

    Ha a hardvergyártónál nincsenek illesztőprogramok, ellenőrizze a Windows Update programot, vagy akár a számítógéphez vagy a hardverhez kapott lemezt, ha kapott ilyet. Számos más illesztőprogram-letöltési lehetőség is rendelkezésre áll, ha ezek az ötletek nem működnek.

    Sok illesztőprogram integrálva van olyan szoftverrel, amely automatikusan telepíti őket, így az alábbi utasítások szükségtelenné válnak. Ha erre nincs utalás az illesztőprogram letöltési oldalán, akkor jó tét, hogy manuálisan kell telepítenie az illesztőprogramot, ha ZIP formátumban érkezik. A Windows Update segítségével megszerzett illesztőprogramok automatikusan települnek.

  2. Nyissa meg az Eszközkezelőt. Számos módon lehet elérni az Eszközkezelőt a Windows rendszerben, de a Vezérlőpultról (a linkben felvázolt módszer) ez elég egyszerű.

    Az Eszközkezelő az egyik gyorsbillentyű az Energiafelhasználó menüben a Windows 10 és a Windows 8 rendszerben. Csak nyomja meg a gombot WIN + X hogy kinyissa azt a praktikus eszközt.

  3. Ha az Eszközkezelő nyitva van, válassza a ikont > or [+] ikon (a Windows verziójától függően) annak a kategóriának a megnyitásához, amely szerinted tartalmazza azt az eszközt, amelyhez az illesztőprogramokat frissíteni kívánja.

    Ha nem találja azt az eszközt, amelyet keres, csak nyisson meg néhány más kategóriát, amíg meg nem találja. A Windows nem mindig kategorizálja a hardvert úgy, ahogyan azt egy eszközről gondolná, és mit csinál.

  4. Miután megtalálta az eszközt, amelyhez frissíti az illesztőprogramokat, a következő lépés a Windows verziójától függ:

    • Windows 10 és 8: Kattintson jobb gombbal vagy tartsa lenyomva a hardver nevét vagy ikonját, és válassza a lehetőséget illesztőprogram frissítése (W10) vagy Illesztőprogram frissítése (W8).
    • Windows 7 és Vista: Kattintson a jobb gombbal a hardver nevére vagy ikonjára, és válassza a lehetőséget ingatlanok, aztán a Vezető fül, majd a A Drive frissítése gombot.

    Elkezdődik az illesztőprogramok frissítése vagy az illesztőprogram frissítése varázsló, amelyet teljes egészében végigvezetünk a hardver illesztőprogramjának frissítéséhez.

    Lásd: A Windows melyik verziója van? ha nem biztos benne, hogy melyik fut.

    • Csak Windows XP: Kattintson a jobb gombbal a hardver elemre, és válassza a lehetőséget ingatlanok, a Vezető fülre, majd a A Drive frissítése gomb. A Hardverfrissítés varázslóból válassza a lehetőséget Nem, nem most a Windows Update kérdésre, majd a Tovább>. A keresési és telepítési opciók képernyőn válassza a lehetőséget Ne keressen, én választom a telepítendő illesztőprogramot opció, amelyet ismét követ Tovább>. Ugorjon az alábbi 7. lépésre.
  5. A Hogyan akar keresni illesztőprogramokat? kérdés, vagy a Windows egyes verzióiban: Hogyan kíván keresni az illesztőprogram-szoftverről? Keresése a számítógépen vezető szoftver.

  6. A következő ablakban válassza a lehetőséget Engedje meg, hogy válasszon a rendelkezésre álló illesztőprogramok listájáról a számítógépemen (Windows 10) vagy Engedjék meg a számítógépen található eszközillesztők listáját, az ablak alja közelében található.

  7. választ Legyen lemez, amely a jobb alsó sarokban található a szövegmező alatt.

  8. A Telepítés lemezről megjelenő ablakban válassza a lehetőséget Tallózás az ablak jobb alsó sarkában.

  9. A Keresse meg a Fájl elemet Ablak, amelyet most lát, keresse meg azt a mappát, amelyet az illesztőprogram letöltése és kibontása részeként hozott létre az 1. lépésben. 

    A kibontott mappában több beágyazott mappa lehet. Ideális esetben lesz egy, a Windows verziójával címkézve (például Windows 10, vagy Windows 7 stb.), De ha nem, akkor próbáljon kitalált találgatást tenni annak alapján, hogy mire frissíti az illesztőprogramokat, hogy melyik mappa lehet tartalmazzák az illesztőprogram fájljait.

  10. Jelöljön ki bármilyen INF fájlt a fájllistában, majd válassza a lehetőséget Nyisd ki. Az INF fájlok az egyetlen fájlok, amelyeket az Eszközkezelő elfogad az illesztőprogram telepítési információihoz, és így az egyetlen fájltípus is megjelenik.

    • Több INF fájlt talál egy mappában? Ne aggódj emiatt. Az illesztőprogram-frissítő varázsló automatikusan betölti az összes mappa INF-fájlját, így nem mindegy, hogy melyiket választja.
    • Sok mappát talál INF fájlokkal? Próbáljon ki egy INF fájlt minden mappából, amíg meg nem találja a megfelelőt.
    • Nem talált INF fájlt a kiválasztott mappában? Keressen más mappákat, ha vannak ilyenek, amíg meg nem talál egy INF fájlt.
    • Nem talált INF fájlt? Ha a kibontott illesztőprogram letöltésében található mappákban nem található INF fájl, akkor a letöltés sérült lehet. Próbálja újra letölteni és kicsomagolni az illesztőprogram-csomagot.
  11. Válasszon OK vissza a Telepítés lemezről ablak.

  12. Válassza ki az újonnan hozzáadott hardvert a szövegmezőben, majd nyomja meg a gombot Következő.

    Ha a megnyomása után figyelmeztetést kap Következő, lásd az alábbi 13. lépést. Ha nem jelenik meg hiba vagy más üzenet, folytassa a 14. lépéssel.

  13. Számos általános figyelmeztetés és egyéb üzenet érkezhet az illesztőprogram-frissítési folyamat ezen a pontján, amelyek közül több átfogalmazódik és itt fel van sorolva, a tennivalókkal együtt:

    • A Windows nem tudja ellenőrizni, hogy az illesztőprogram kompatibilis-e: Ha biztos abban, hogy ez az illesztőprogram a megfelelő, válassza a lehetőséget Igen hogy továbbra is telepítse. Választ Nem ha úgy gondolja, hogy a nem megfelelő modell illesztőprogramja van, vagy valami hasonló, akkor más INF fájlokat, vagy egy teljesen más illesztőprogram-letöltést kell keresnie. A. Ellenőrzése Kompatibilis hardver megjelenítése Ha rendelkezésre áll, a 12. lépésben található ablakon található doboz segít megakadályozni ezt.
    • A Windows nem tudja ellenőrizni ennek az illesztőprogramnak a kiadóját: Választ Igen csak akkor folytathatja az illesztőprogram telepítését, ha közvetlenül a gyártótól vagy a telepítőlemezről kapta. Választ Nem ha másutt töltötte le az illesztőprogramot, és nem merítette ki a keresést a gyártó által biztosított.
    • Ezt az illesztőprogramot még nem írták alá: A fenti megjelenítői ellenőrzési problémához hasonlóan válassza a lehetőséget Igen csak akkor, ha biztos benne a vezető forrása.
    • A Windows digitális aláírású illesztőprogramot igényel: A Windows 64 bites verzióiban a fenti két üzenetet sem fogja látni, mert a Windows nem engedi telepíteni az olyan illesztőprogramot, amelynek digitális aláírási problémája van. Ha ezt az üzenetet látja, fejezze be az illesztőprogram frissítési folyamatát, és keresse meg a megfelelő illesztőprogramot a hardvergyártó webhelyén.
  14. Míg az Illesztőprogram telepítése képernyőn, amelynek csak néhány másodpercig kell tartania, a Windows az INF fájlban található utasításokat használja a 10. lépéstől a hardver frissített illesztőprogramjainak telepítéséhez.

    Attól függően, hogy milyen illesztőprogramokat telepít, előfordulhat, hogy további információkat kell megadnia vagy bizonyos döntéseket meghoznia a folyamat során, de ez nem túl gyakori.

  15. Miután az illesztőprogram-frissítési folyamat befejeződött, látnia kell, hogy a Windows sikeresen frissítette az illesztőprogram-szoftver ablakát.

    választ közel. Most bezárhatja az Eszközkezelőt is.

  16. Indítsa újra a számítógépet, még akkor is, ha erre nincs szükség. A Windows nem mindig kényszeríti újraindításra az illesztőprogram frissítése után, de jó ötlet. Az illesztőprogram-frissítések a Windows rendszerleíró adatbázisának és a Windows más fontos részeinek megváltoztatásával járnak, ezért az újraindítás jó módszer arra, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ez a frissítés nem befolyásolta negatívan a Windows más részét. Ha úgy találja, hogy az illesztőprogram-frissítés valamiféle problémát okozott, akkor egyszerűen állítsa vissza az illesztőprogramot az előző verzióra, majd próbálja meg újra frissíteni.