Z fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A Z fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy UNIX tömörített fájl. A többi archív fájlformátumhoz hasonlóan a Z fájlokat egy fájl tömörítésére használják biztonsági mentés / archiválás céljából. A bonyolultabb formátumokkal ellentétben azonban a Z fájlok csak egy fájlt és mappát tárolhatnak.

A GZ egy kicsit olyan archív formátum, mint a Z, amely gyakoribb a Unix alapú rendszereken, míg a Windows felhasználók gyakran hasonló archív fájlokat látnak ZIP formátumban.

A Z kisbetűvel (.z) rendelkező Z fájlok GNU által tömörítettek, míg a .Z fájlok (nagybetűk) a borogatás parancs néhány operációs rendszerben.


Hogyan nyitható meg egy Z fájl

A Z fájlokat a legtöbb zip / unzip programmal lehet megnyitni. 

A Unix rendszerek ennek a parancsnak a használatával képesek kibontani a .Z fájlokat (nagybetűvel Z), szoftver nélkül név.z a .Z fájl neve:

tömörítetlen név.z

A kis Z betűket (.z) használó fájlokat GNU tömörítéssel tömörítik. Az alábbi fájlok egyikét kibontsa ezzel a paranccsal:

gunzip -name.z

Egyes .Z fájlok között lehet egy másik archív fájl, amely más formátumban tömörítve van. Például a name.tar.z fájl egy Z fájl, amely megnyitásakor TAR fájlt tartalmaz. A felülről kinyitott fájlok kibontják ezt ugyanúgy, mint a Z fájltípust - csupán két archívumot kell megnyitnod egy helyett, hogy elérd a benne lévő tényleges fájlt.

Bizonyos fájlok fájlkiterjesztéssel rendelkeznek, például 7Z.Z00, .7Z.Z01, 7Z.Z02 stb. Ezek csak egy egész archív fájl (ebben a példában egy 7Z fájl) darabjai, amelyeknek semmi közük a UNIX tömörített fájlformátumhoz . Az ilyen típusú Z fájlokat újra összekapcsolhatja különféle fájl-zip / unzip programok segítségével.


Hogyan lehet átalakítani a Z fájlt

Amikor egy fájlkonverter egy olyan archív formátumot alakít át, mint a Z, egy másik archív formátumba, akkor lényegében a Z fájlt kicsomagolja a fájl kibontása érdekében, majd a benne lévő fájlt egy másik formátumba tömöríti, amelyben szeretné.

Például a fenti ingyenes fájlcsomagolók egyikével konvertálhat Z fájlt manuálisan úgy, hogy először kicsomagolja a fájlt egy mappába, majd tömöríti a kibontott fájlt más formátumba, például ZIP, BZIP2, GZIP, TAR, XZ, 7Z stb.

Hasonló folyamaton megy keresztül, ha a .Z fájlban tárolt fájlt kell átalakítania, és nem magát a Z fájlt. Ha mondjuk van egy PDF fájlja a Z fájlban, ahelyett, hogy egy Z – PDF átalakítót keresne, akkor egyszerűen kivonhatja a PDF-t a Z fájlból, majd egy ingyenes dokumentum-átalakítóval átalakíthatja a PDF-fájlt új formátumra.

Ugyanez vonatkozik bármilyen formátumra, például AVI, MP4, MP3, WAV stb.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

A Z egy ritka fájlkiterjesztés, mert csak egy betű. Ez megkönnyíti az összetévesztést más, hasonló megjelenésű fájlkiterjesztéseknél, mint például a ZI vagy a ZW.

Azonban pusztán azért, mert két fájlkiterjesztés hasonló, még nem jelenti azt, hogy kapcsolatban állnak egymással, vagy hogy ugyanazokkal az eszközökkel lehet őket megnyitni vagy átalakítani. Például a ZI fájlokat átnevezik ZIP fájlokká, a ZW fájlok pedig vagy Zooper Widget Template fájlok, vagy kínai szöveg fájlok.