HPGL fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A HPGL fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy HP Graphics Language fájl, amely nyomtatási utasításokat küld a plotter nyomtatóknak.

Ellentétben más nyomtatókkal, amelyek pontokat használnak képek, szimbólumok, szöveg stb. Létrehozásához, a plotter nyomtató a HPGL fájlból származó információkat vonalak rajzolására használja a papírra.


Hogyan nyitható meg egy HPGL fájl

A plotteren létrehozandó kép megtekintéséhez ingyen megnyithatja a HPGL fájlokat az XnView vagy a HPGL Viewer segítségével.

HPGL fájlokat a Corel PaintShop Pro, az ABViewer, a CADintosh vagy az ArtSoft Mach segítségével is elolvashat. Figyelembe véve, hogy ezek a fájlok milyen gyakoriak a plotterek számára, a HPGL formátum valószínűleg a legtöbb hasonló eszközben támogatott.

Mivel ezek csak szöveges fájlok, megnyithat egyet egy szövegszerkesztővel is. A Notepad ++ és a Windows Notepad két ingyenes lehetőség, de vannak más is. Ilyen módon nyitva meg a HPGL-t, megváltoztathatja és megtekintheti a fájlt alkotó utasításokat, de nem fordítja le a parancsokat képpé ... csak a betűt és számokat fogja látni, amelyek a fájlt alkotják.

Ha telepítve van egy program, amely megpróbálja megnyitni a rákattintott HPGL-t, de nem azt akarja, akkor meg kell változtatnia a célalkalmazást.


HPGL fájl konvertálása

A HPGL2 - DXF egy ingyenes program a Windows számára, amely képes átalakítani a HPGL-t DXF-be, egy AutoCAD képformátumba. Ha ez az eszköz nem működik, ugyanezt megteheti a HP2DXF bemutató verziójával is.

Ehhez a két programhoz nagyon hasonló a ViewCompanion. 30 napig ingyenes, és támogatja a HPGL átalakítását DWF, TIF és néhány más formátumba.

Az említett HPGL Viewer program a fájlt JPG, PNG, GIF vagy TIF formátumba is elmentheti.

A hp2xx egy ingyenes eszköz a HPGL fájlok grafikus formátumokká konvertálásához Linuxon.

Konvertálhat egy HPGL fájlt PDF-be és más hasonló formátumba a böngészőjében futó ingyenes fájlkonvertáló CoolUtils.com segítségével, ami azt jelenti, hogy nem kell letöltenie az átalakítót a használatához.


További információ a HPGL fájlokról

A HPGL fájlok betűkódok és számok segítségével leírják a plotter nyomtató képét. Íme egy példa arra, amely leírja, hogyan kell a nyomtatónak ívet rajzolni:

AA100,100,50;

Az AA azt jelenti, hogy Arc Absolute, vagyis ezek a karakterek ívet építenek. Az ív közepe a következő 100, 100 és a kezdési szöget úgy definiáljuk 50 fok. Amikor elküldte a plotternek, a HPGL fájl megmondja a nyomtatónak, hogyan kell rajzolni az alakot, csak e betűkkel és számokkal.

Más parancsok léteznek például címke rajzolásához, a vonal vastagságának meghatározásához, valamint a karakter szélességének és magasságának beállításához. Mások láthatók ebben a HP-GL kézikönyvben.

A vonalszélességre vonatkozó utasítások nem léteznek az eredeti HP-GL nyelvvel, de a nyomtatónyelv második verziójának, a HP-GL / 2-nek vannak.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fájl ekkor nem nyílik meg, a fenti javaslatok kipróbálása után jó eséllyel rosszul olvassa a fájlkiterjesztést. Egyes fájlkiterjesztések nagyon hasonlóak, de valójában teljesen más formátumban vannak, ami azt jelenti, hogy más programra lesz szükségük a megnyitásához.

Az LGP az egyik példa. Noha a HPGL négy fájlkiterjesztő betűjéből hármat megoszt, valóban Final Fantasy Media Archive fájlok, amelyeket a Final Fantasy játékok használnak.

A HPI fájlok hasonlóak, de képmegjelenítőre van szükségük, hogy lássák őket, mivel ezek Hemera Photo Objects képfájlok.