CHA fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A CHA fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl valószínűleg egy Adobe Photoshop Channel Mixer fájl, amely a vörös, zöld és kék forráscsatornák egyedi intenzitási szintjeit tárolja.

Ez a bővítmény azonban nem az egyetlen formátum.

Egyes CHA fájlok helyette IRC Chat konfigurációs fájlok lehetnek, egy olyan formátum, amely információkat tárol egy IRC (Internet Relay Chat) csatornáról, például a szerverről és a portról, és talán még a jelszót is. Bizonyos speciális URL-ek vége lehet .CHA, így amikor rákattintanak, egy adott csevegőprogramot nyitnak meg a számítógépen.

A CHA fájlkiterjesztéssel rendelkező más fájlok helyettük Karakterelrendezés fájlok lehetnek, amely formátum leírja, hogy a betűtípus karaktereit hogyan kell elosztani és elrendezni. Megint mások titkosított fájlok lehetnek, amelyeket a Challenger fájl titkosító szoftverrel használnak.

A CHA rövidítése néhány olyan szakkifejezésnek, amelyek nem tartoznak a CHA fájlformátumhoz, például az osztályhierarchia elemzéséhez, a fogalomveszély-elemzéshez és a híváskezelő ügynökhöz.


Hogyan nyitható meg egy CHA fájl

A leggyakoribb CHA fájl az Adobe Photoshop alkalmazásnál Channel Mixer fájlként használatos. Ezeket a Kép> Beállítások> Csatorna keverő menüpontot. Amint megnyílik a Csatorna keverő párbeszédpanel, az OK gomb mellett van egy kis menü, amelyet ki kell választania, majd válassza Preset betöltése a CHA fájl megnyitásához.

Az Internet Relay Chat szoftverek, például az mIRC, a Visual IRC, az XChat, a Snak és a Colloquy, mind képesek megnyitni az ilyen típusú programokhoz használt CHA fájlokat.

A Karakterelrendezési fájlok a DTL (Dutch Type Library) OTMaster Light segítségével nyílnak meg.

A Challenger nevű ingyenes tároló titkosító szoftver szintén CHA fájlokat használ. Amikor a program titkosít egy fájlt, átnevezi valamire, például file.docx.cha, jelezve, hogy a DOCX fájl (vagy bármilyen típusú fájl) Challengerrel van titkosítva. Használja a Fájl titkosítása / visszafejtése or Mappa vagy meghajtó gombot a CHA fájlok Challengerbe történő betöltéséhez, a fájlok visszafejtése érdekében.

Megpróbálhatja megnyitni a CHA fájlt a Notepad ++ alkalmazásban, ha a fenti javaslatok egyike sem bizonyul hasznosnak. Lehetséges, hogy a CHA fájlja csak egy szöveges fájl, ebben az esetben egy ilyen szövegszerkesztő megjelenítheti annak tartalmát. Azonban, ha úgy találja, hogy a szöveg teljesen olvashatatlan, jó eséllyel nem valóban CHA fájlt használ (erről bővebben az alábbiakban olvashat).

Ha véletlenül egynél több olyan program van telepítve a számítógépére, amely támogatja a CHA fájlokat (bármilyen formátumú), és azt szeretné, ha alapértelmezés szerint egy másik program nyitná meg őket, akkor az a program melyik programjának megváltoztatása nagyon egyszerű. Hogyan lehet megváltoztatni a fájl társításokat a Windows-ban ehhez.


További segítség a CHA fájlokkal kapcsolatban

Rengetegféle felhasználási lehetőség létezik a CHA fájlok számára, de nem látunk okot egyikük más fájlformátumra konvertálására. Ezeket a CHA fájlokat csak a saját programjaikban használják, így még akkor is, ha létezik fájlkonvertáló számukra, nem gondoljuk, hogy ennek bármilyen gyakorlati haszna lenne.

Ha a CHA fájlja nem nyílik meg az itt említett programok egyikével sem, akkor a probléma olyan egyszerű lehet, mintha rosszul olvasta volna az adott fájl fájlkiterjesztését. Győződjön meg róla, hogy valójában nem egy másik fájlról van szó, amely csak hasonló fájlkiterjesztéssel rendelkezik, például egy CHM (Compiled HTML Help), CHN, CHW vagy CHX (AutoCAD Standards Check) fájl.

Ezen fájlok mindegyike egyedi módon nyílik meg, és nem használják a fent említett alkalmazásokat. Ha megpróbálja megnyitni az egyiket Photoshop, Snak stb. Használatával, valószínűleg hibát fog kapni, vagy ha egyáltalán megnyílik, olvashatatlannak és használhatatlannak tűnik.

Ehelyett keresse meg a tényleges fájlkiterjesztést, hogy megtalálja a megfelelő szoftvert, amely képes megnyitni vagy esetleg átalakítani a CHA fájlt.