Mi az a PNG fájl? (És hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A PNG fájl Portable Network Graphics fájl.
  • Nyisson meg egyet bármelyik böngészővel vagy képprogrammal, például az XnView-val.
  • Konvertálás JPG, SVG, ICO és más képekké a FileZigZag vagy más képátalakító segítségével.

Ez a cikk leírja, hogy mik a PNG fájlok, miért előnyben részesítik őket más képformátumokkal szemben bizonyos esetekben, és mely programok nyithatnak meg, vagy konvertálhatnak más képtípusokká.


Mi az a PNG fájl?

A PNG fájl Portable Network Graphics fájl. A formátum veszteségmentes tömörítést használ, és általában a GIF képformátum helyettesítésének tekinthető.

A GIF-től eltérően azonban a PNG fájlok nem támogatják az animációkat. A nagyon hasonló MNG (Multiple-image Network Graphics) formátum azonban igen, de még nem nyert olyan népszerűséget, mint a GIF vagy PNG fájlok.

A PNG fájlok grafikákat tárolnak a weboldalakon. Néhány operációs rendszer, például a macOS és az Ubuntu, alapértelmezés szerint PNG formátumban tárolja a képernyőképeket.

A PNG-k másik felhasználása az, amikor a kép egyes részeinek átlátszónak kell lenniük, ami hasznos lehet illusztrációk készítésénél, weboldal tervezésénél, fotózás készítésénél stb. sokkal könnyebb "kivágni" az emblémát, átlátszó pixeleket hagyva maga körül, így amikor a másik kép fölé helyezik, az a kép az átlátszóságon keresztül megjelenik.


Hogyan lehet megnyitni a PNG fájlt

A Windows alapértelmezett fotómegjelenítő programja megnyitja a PNG fájlokat, de számos más módon is megtekintheti azokat.

Minden webböngésző (például a Chrome, Firefox, Internet Explorer stb.) Automatikusan megtekinti az internetről megnyitott PNG fájlokat, ami azt jelenti, hogy nem kell letöltenie minden online megtekinteni kívánt PNG fájlt. A webböngészővel a PNG fájlokat is megnyithatja a számítógépről a Ctrl + O billentyűzet kombinációja a fájl tallózásához.

A legtöbb böngésző támogatja az áthúzást is, így előfordulhat, hogy csak megnyithatja a PNG fájlt a böngészőbe.

Számos önálló fájlnyitó, grafikus eszköz és szolgáltatás is rendelkezésre áll, amelyek megnyitják a PNG fájlokat. Néhány népszerű az XnView, az IrfanView, a FastStone Image Viewer, a Google Drive, a GNOME Eye és a gThumb.

A PNG fájlok szerkesztéséhez az imént említett XnView program használható, valamint a Microsoft Windows tartalmazta a Paint nevű grafikus programot, a Windows 10 Paint 3D eszközt, a népszerű GIMP segédprogramot és a népszerű Adobe Photoshop programot.

Figyelembe véve a PNG fájlokat megnyitó programok számát, és azt, hogy valószínűleg legalább kettő van telepítve jelenleg, nagyon is valós esély van arra, hogy az alapértelmezés szerint megnyissa azokat (azaz amikor duplán kattint vagy rákattint a egy) nem az, amelyet használni szeretne.

Ha úgy találja, hogy ez a helyzet, olvassa el a Fájl társítások módosítása a Windows oktatóanyagban című részt az "alapértelmezett" PNG program megváltoztatására vonatkozó részletes útmutatásért.


PNG fájl konvertálása

Valószínűleg minden egyes képfájl-átalakító, amelyen átfut, átalakítja a PNG-fájlt más formátumba (például JPG, PDF, ICO, GIF, BMP, TIF stb.). Számos lehetőség kínálkozik az Ingyenes Image Converter szoftverprogramok listáján, köztük néhány online PNG konverter, például FileZigZag és Zamzar.

Látogasson el a Pngtosvg.com oldalra egy PNG konvertálásához SVG formátumba.

Mikor kell használni a PNG fájlokat

A PNG fájlok kiváló formátumúak, de nem feltétlenül minden helyzetben. Előfordulhat, hogy a PNG mérete túl nagy lehet, és nem csak felesleges lemezterületet használ fel, vagy megnehezíti az e-mailezést, de drasztikusan lelassíthatja a weboldalakat is, ha ilyet használ.

Fontolja meg, hogy a képminőségi előnyök elegendőek-e a terület feláldozásához (vagy a weboldal lassú betöltéséhez stb.). Mivel a PNG fájl nem tömöríti a képet, mint más veszteséges formátumok, például a JPEG, a minőség nem csökken annyira, ha a kép PNG formátumban van.

A JPEG fájlok akkor hasznosak, ha a kép alacsony kontrasztú, de a PNG-k jobbak, ha éles kontrasztot kezelnek, például amikor vonalak vagy szöveg van a képen, valamint nagy az egyszínű terület. A képernyőképek és illusztrációk tehát a legjobbak PNG formátumban, míg az "igazi" fényképek a legjobbak JPEG / JPG formátumban.

Fontolja meg a PNG formátum használatát JPEG-en keresztül is, amikor olyan képpel foglalkozik, amelyet újra és újra szerkeszteni kell. Például, mivel a JPEG formátumon keresztül megy az úgynevezett generációs veszteség, a fájl újbóli szerkesztése és mentése idővel gyengébb minőségű képet eredményez. Ez nem igaz a PNG-re, mert veszteségmentes tömörítést használ.


További segítség a PNG fájlokkal kapcsolatban

Annak érdekében, hogy a háttér átlátszó legyen egy PNG-ben, a lehetőségei között szerepelnek olyan automatizált eszközök, mint a Clipping Magic vagy az ingyenes Background Burner eszköz, vagy szinte bármilyen képszerkesztő program.

Például, ha rendelkezik Photoshop-tal, helyezze el a képet a saját rétegében, törölje a háttérréteget, majd bármilyen eszközzel (pl. Radír, Márkás, Lasso) törölje a kép azon részeit, amelyeknek átlátszónak kell lenniük.