CSV fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A CSV fájl vesszővel elválasztott értékek fájl. Minden CSV fájl egyszerű szöveges fájl, csak számokat és betűket tartalmazhat, és a bennük lévő adatokat táblázatos vagy táblázatos formában strukturálja.

A CSV fájlkiterjesztéssel végződő fájlokat általában adatcserére használják, általában nagy mennyiség esetén, a különböző alkalmazások között. Az adatbázis-programok, az analitikai szoftverek és más alkalmazások, amelyek hatalmas mennyiségű információt tárolnak (például névjegyeket és ügyféladatokat), általában támogatják a CSV formátumot.

A vesszővel elválasztott értékek fájlt néha Karakterrel elválasztott értékek vagy Vesszővel elválasztott fájlnak is nevezhetjük, de függetlenül attól, hogy valaki mit mond, ugyanarról a CSV formátumról beszélnek.

A CSV a vesszővel elválasztott változó, az áramkörrel kapcsolt hang és a kettőspont elválasztott értéke rövidítése is.


Hogyan nyitható meg egy CSV fájl

Web / Marina Li 

A Spreadsheet szoftvert általában a CSV fájlok, például az ingyenes OpenOffice Calc vagy WPS Office Spreadsheets megnyitására és szerkesztésére használják. A táblázatkezelő eszközök nagyszerűek a CSV fájlokhoz, mivel a fájlban lévő adatokat általában valamilyen módon szűrni vagy manipulálni fogják.

A CSV-fájl online megtekintéséhez és / vagy szerkesztéséhez használhatja a Google Táblázatokat. Ehhez töltse fel a fájlt a Google Drive-ra a következőn keresztül: Új > Fájlfeltöltés, amikor a feltöltés befejeződött, kattintson a jobb gombbal a fájlra a Google Drive-ban, és válassza a lehetőséget Megnyitás ezzel > Google Táblázatok.

A CSV fájlok megnyitásához használhat szövegszerkesztőt is, de a nagy fájlokkal nagyon nehéz dolgozni az ilyen típusú programokban. Ha ezt meg akarja tenni, tekintse meg kedvenceinket ebben a Legjobb ingyenes szövegszerkesztők listában.

A Microsoft Excel támogatja a CSV fájlokat is, de a program használata nem ingyenes. Ennek ellenére valószínűleg ez a leggyakrabban használt program a CSV fájlokhoz.

Figyelembe véve a strukturált, szöveges adatokat, például a CSV-t támogató programok számát, előfordulhat, hogy egynél több olyan program van telepítve, amely képes megnyitni az ilyen típusú fájlokat. Ha igen, és amelyik alapértelmezés szerint megnyílik, amikor duplán vagy duplán kattint a CSV fájlokra a Windows rendszerben, nem azt szeretné, hogy velük együtt használja, kérjük, vegye figyelembe, hogy a program módosítása nagyon egyszerű.

Az oktatóanyagot lásd: A fájl társításainak módosítása a Windows rendszerben. Bármely program, amely támogatja a CSV fájlokat, tisztességes játék ebben az "alapértelmezett" programválasztásban.


CSV fájl konvertálása

Mivel a CSV-fájlok csak szöveges formában tárolják az információkat, a fájl más formátumba történő mentésének támogatása sokféle online szolgáltatásban és letölthető programban megtalálható.

A fent említett összes asztali program képes CSV-fájlokat konvertálni Microsoft Excel formátumokra, például XLSX és XLS, valamint TXT, XML, SQL, HTML, ODS és más formátumokra. Ezt az átalakítási folyamatot általában a filé > Mentés menüben.

A Google Táblázatok segítségével más formátumba is mentheti a CSV-fájlt. Tól filé > Letöltés menüben válassza az XLSX, ODS, PDF vagy bármely más támogatott formátumot.

Van néhány ingyenes fájlkonvertáló is, amely a böngészőjében fut, például a Zamzar, amely a CSV fájlokat a fent felsorolt ​​formátumokba, de PDF és RTF formátumba is képes konvertálni.

A CSVJSON eszköz (találgatás ...) konvertálja a CSV-adatokat JSON-vá, ami nagyon hasznos, ha hatalmas mennyiségű információt importál egy hagyományos alkalmazásból egy webalapú projektbe.

A fájlkiterjesztést (például a CSV fájlkiterjesztést) általában nem módosíthatja olyanra, amelyet a számítógép felismer, és elvárja, hogy az újonnan átnevezett fájl használható legyen. A legtöbb esetben a tényleges fájlformátum-átalakításra van szükség a fent leírt módszerek egyikével. Mivel azonban a CSV-fájlok csak szöveget tartalmazhatnak, bármely CSV-fájlt átnevezhet bármilyen más szöveges formátumra, és meg kell nyitnia, bár kevésbé hasznos módon, mintha csak a CSV-n hagyta volna.


Fontos információk a CSV-fájlok szerkesztéséről

Valószínűleg csak akkor találkozik CSV-fájlokkal, amikor információkat exportál egy programból fájlba, majd ugyanazon fájl segítségével importálja az adatokat egy másik programba, különösen akkor, ha táblaorientált alkalmazásokkal foglalkozik.

Időnként azonban előfordulhat, hogy CSV-fájlt szerkeszt, vagy a semmiből készít egyet, ebben az esetben a következőket kell szem előtt tartani:

A CSV fájlok megnyitására és szerkesztésére használt közös program a Microsoft Excel. Valami fontos, amit meg kell érteni az Excel vagy bármely más hasonló táblázatkezelő szoftver használatával kapcsolatban, hogy bár úgy tűnik, hogy ezek a programok több lapot is támogatnak, amikor CSV-fájlt szerkesztenek, a CSV-formátum nem támogatja a "lapokat" vagy a "lapokat", "így az ezeken a további területeken létrehozott adatokat nem írjuk vissza a CSV-be mentéskor.

Tegyük fel például, hogy módosítja a dokumentum első lapjának adatait, majd elmenti a fájlt CSV formátumba - az első lapon tárolt adatok kerülnek mentésre. Ha azonban másik lapra vált és adatot ad hozzá, majd újból elmenti a fájlt, akkor a nemrégiben szerkesztett munkalapon tárolt információk kerülnek mentésre - az első lap adatai többé nem lesznek elérhetők. leállította a táblázatkezelő programot.

Valójában a táblázatkezelő szoftver jellege teszi zavarba e szerencsétlenséget. A legtöbb táblázatkezelő eszköz olyan dolgokat támogat, mint a diagramok, képletek, sorok stílusa, képek és egyéb dolgok, amelyeket egyszerűen nem lehet CSV formátumban elmenteni.

Nincs gond, amíg megérted ezt a korlátozást. Ezért léteznek más, fejlettebb táblázati formátumok, például az XLSX. Más szavakkal, ha bármilyen munkát szeretne elmenteni a CSV alapvető adatmódosításain túl, ne használjon többé CSV-t - mentse vagy exportálja fejlettebb formátumba.


A CSV-fájlok felépítése

Könnyű saját CSV-fájlt készíteni. Csak rendezze adatait a kívánt módon az egyik fent említett eszközzel, majd mentse el a meglévő adatait a CSV formátumba.

Ugyanakkor manuálisan is létrehozhat egyet, igen - a semmiből, bármilyen szövegszerkesztővel.

Íme egy példa:

Név, cím, szám
John Doe, 10. utca, 555

Az összes CSV-fájl ugyanazt az általános formátumot követi: minden oszlopot elválaszt egy elválasztójel (például vessző), és minden új sor új sort jelöl. Egyes programok, amelyek adatokat CSV fájlba exportálnak, eltérő karaktert használhatnak az értékek elválasztására, például egy tabulátor, pontosvessző vagy szóköz.

A fenti példában azt látja, hogy az adatok hogyan jelennek meg, ha a CSV-fájlt egy szövegszerkesztőben nyitják meg. Mivel azonban az olyan táblázatos szoftverprogramok, mint az Excel és az OpenOffice Calc, képesek CSV fájlok megnyitására, és ezek a programok cellákat tartalmaznak az információk megjelenítéséhez, a Név érték az első cellában lesz, a John Doe pedig egy új sorban közvetlenül alatta, és a többi ugyanazt a mintát követve.

Ha vesszőket ágyazol, vagy idézőjeleket használsz a CSV-fájlodban, olvasd el az edoceo és a CSVReader.com cikkeit arról, hogyan kell ezt csinálni.


Továbbra is problémái vannak a CSV fájl megnyitásával vagy használatával?

A CSV fájlok megtévesztően egyszerűek. Bármilyen egyértelműnek tűnik is az első pillantásuk, a vessző legkisebb helytelen elhelyezése vagy egy olyan alapvető zavar, mint amilyet fentebb tárgyaltunk, rakétatudománynak érezheti őket.

Ne feledje, hogy előfordulhat, hogy nem tudja megnyitni a CSV-fájlt, vagy elolvashatja a benne lévő szöveget, abból az egyszerű okból, hogy összekever egy másik fájlt egy CSV-formátumú fájl miatt. Néhány fájl ugyanazokat a fájlkiterjesztési betűket osztja meg, mint a CSV fájlok, de valójában nem ugyanabban a formátumban vannak, vagy akár távolról is hasonlóak.

A CVS, a CVX, a CV és a CVC csak néhány példa arra, hogy a fájlok valószínűleg nem nyithatók meg egy táblázatkezelő programban, annak ellenére, hogy az utótag nagyon hasonlít a CSV-re. Ha ez a helyzet a fájljával, keresse meg a valódi fájlkiterjesztést a Google-on vagy itt a Web-n, hogy lássa kompatibilis nyitóit vagy átalakítóit.