A „BOOTMGR hiányzik” javítása a Windows rendszerben

Mit kell tudni

  • A „BOOTMGR hiányzik” hibák frissítési problémák, sérült merevlemez-szektorok és rosszul konfigurált fájlok miatt fordulhatnak elő.
  • A számítógép indítása közben megjelenik a „BOOTMGR hiányzik” felirat.
  • A „BOOTMGR hiányzik” javításának általános módjai az újraindítás, a rendszerindítási sorrend megváltoztatása és még sok más.

A BOOTMGR hibák leggyakoribb okai közé tartoznak a sérült és rosszul konfigurált fájlok, a merevlemez és az operációs rendszer frissítési problémái, a sérült merevlemez-szektorok, az elavult BIOS, valamint a sérült vagy laza merevlemez-interfész kábelek.

A BOOTMGR hibák megjelenésének másik oka az lehet, ha a számítógép olyan merevlemezről vagy flash meghajtóról próbál elindulni, amely nincs megfelelően beállítva az indításhoz. Más szavakkal, nem indítható forrásból próbál elindulni (azaz olyanból, amely nem tartalmaz megfelelő indító fájlokat). Ez vonatkozik az optikai meghajtón vagy hajlékonylemezen lévő adathordozókra is, amelyekről indítani próbál.

A BOOTMGR problémák csak a Windows 10, a Windows 8, a Windows 7 és a Windows Vista operációs rendszerekre vonatkoznak. A Windows XP nem használja a BOOTMGR-t; az egyenértékű függvény az NTLDR, amely az NTLDR hiányzik hibát eredményezi, ha hasonló probléma van.


BOOTMGR hibák

A "BOOTMGR hiányzik" hiba kevés módon jelenhet meg a számítógépén, az itt felsorolt ​​első hiba a leggyakoribb:

  • Hiányzik a BOOTMGR. Az újraindításhoz nyomja meg a Ctrl Alt Del billentyűt
  • Hiányzik a BOOTMGR. Nyomja meg bármelyik gombot az újraindításhoz
  • Nem található a BOOTMGR

A "BOOTMGR hiányzik" hiba nem sokkal a számítógép bekapcsolása után jelenik meg, közvetlenül a bekapcsolási önteszt (POST) befejezése után. A Windows csak akkor kezdett betöltődni, amikor megjelenik a BOOTMGR hibaüzenet.


A „Hiányzik a BOOTMGR” hibák kiküszöbölése

  1. Indítsa újra a számítógépet. A BOOTMGR hiba fluke lehet.

  2. Ellenőrizze az optikai meghajtók, USB-portok és hajlékonylemezek adathordozóit. Gyakran előfordul, hogy a "BOOTMGR hiányzik" hiba jelenik meg, ha a számítógép nem indítható lemezre, külső meghajtóra vagy hajlékonylemezre próbál elindulni.

    Ha úgy találja, hogy ez okozza a problémát, és rendszeresen előfordul, érdemes megfontolnia a rendszerindítási sorrend megváltoztatását a BIOS-ban, így a merevlemez szerepel az első rendszerindító eszközként.

  3. Ellenőrizze a rendszerindítási sorrendet a BIOS-ban, és győződjön meg arról, hogy a megfelelő merevlemez vagy más indítható eszköz szerepel-e először, feltéve, hogy több meghajtója van. Ha először a rossz meghajtót sorolja fel, akkor láthatja a BOOTMGR hibákat.

    Ezt a fenti hibaelhárítási lépésben eltaláltuk, de fontos felhívnunk, hogy rossz merevlemez szerepelhet, mivel sok BIOS / UEFI rendszer lehetővé teszi egy adott merevlemez megadását, amelyet először el kell indítani.

  4. Helyezze vissza az összes belső adat- és tápkábelt. A BOOTMGR hibaüzeneteket az áramellátás vagy a vezérlő kábelének kihúzása, meglazulása vagy hibás működése okozhatja.

    Próbálja meg kicserélni a PATA vagy a SATA kábelt, ha gyanítja, hogy hibás lehet.

  5. Végezze el a Windows indítási javítását. Ez a fajta telepítés pótolja a hiányzó vagy sérült fájlokat, beleértve a BOOTMGR-t is.

    Annak ellenére, hogy az indítási javítás a BOOTMGR problémák általános megoldása, ne aggódjon, ha ez nem oldja meg a problémát. Csak folytassa a hibaelhárítást - valami működni fog.

  6. Írjon egy új partíciós rendszerindító szektort a Windows rendszerpartícióra az esetleges sérülések, konfigurációs problémák vagy egyéb sérülések kijavításához.

    A partíciós rendszerindítási szektor fontos része a rendszerindítási folyamatnak, így ha bármilyen probléma merül fel benne, olyan problémákat fog látni, mint a "BOOTMGR hiányzik" hibák.

  7. Építse újra a rendszerindítási konfigurációs adatokat (BCD). A partíció indítási szektorához hasonlóan egy sérült vagy helytelenül konfigurált BCD BOOTMGR hibaüzeneteket okozhat.

    A következő hibaelhárítási lépések sokkal kevésbé segítenek a BOOTMGR probléma elhárításában. Ha kihagyta a fenti ötletek bármelyikét, akkor figyelmen kívül hagyhatta a probléma nagyon valószínű megoldását!

  8. Ellenőrizze a merevlemez és a többi meghajtó beállításait a BIOS-ban, és ellenőrizze, hogy azok helyesek-e. A BIOS-konfiguráció megmondja a számítógépnek, hogyan kell használni a meghajtót, így a helytelen beállítások problémákat okozhatnak, például a BOOTMGR hibákat.

    A BIOS-ban általában van egy automatikus beállítás a merevlemez és az optikai meghajtó konfigurációihoz, ami általában biztonságos fogadás, ha nem biztos abban, hogy mit kell tennie.

  9. Frissítse az alaplap BIOS-ját. Az elavult BIOS-verzió néha a "BOOTMGR hiányzik" hibát okozhatja.

  10. Tisztán telepítse a Windows rendszert. Ez a fajta telepítés teljesen eltávolítja a Windows rendszert a számítógépéről, és újból telepíti a semmiből. Bár ez szinte biztosan megoldja a BOOTMGR hibákat, ez időigényes folyamat, mivel az összes adatot biztonsági másolattal kell ellátni, majd később vissza kell állítani.

    Ha nem fér hozzá fájljaihoz biztonsági másolat készítéséhez, kérjük, vegye figyelembe, hogy mindet elveszíti, ha folytatja a Windows tiszta telepítését!

  11. Cserélje ki a merevlemezt, majd telepítse a Windows új példányát. Ha minden más kudarcot vallott, beleértve az utolsó lépés tiszta telepítését is, akkor valószínűleg hardverproblémával néz szembe a merevlemezzel.

  12. Feltéve, hogy ez nem hardveres probléma, a BOOTMGR-t meg kell javítani.