Az iPhone Home gomb sok használata

Mindenki, aki csak néhány percig használja az iPhone-t, tudja, hogy a Home gomb, az egyetlen gomb az iPhone elején, létfontosságú. De viszonylag kevesen tudják, hogy a Kezdőlap gomb mennyi mindent képes megtenni - és hogyan lehet ezeket a dolgokat elvégezni azokon az iPhone modelleken, amelyek nem rendelkeznek Kezdőlap gombbal. Olvassa el, hogy mindent megtudjon az iPhone Home gomb számos felhasználásáról.


Mire használják az iPhone Home gombot

Maddy Price / Web

A Kezdőlap gombot mindenféle alkalmazáshoz és művelethez használják, beleértve:

  • Hozzáférés a Siri-hez: A Home gomb lenyomva tartásával elindul a Siri.
  • multitasking: Ha duplán kattint a Kezdőlap gombra, az összes futó alkalmazás megjelenik a multitasking managerben.
  • Zenei alkalmazás vezérlők: Amikor a telefon zárolva van, és a Zene alkalmazás lejátszásra kerül, a Kezdőlap gombra történő egyszeri kattintással a Zene alkalmazás vezérlői jelennek meg a hangerő beállításához, a dalok megváltoztatásához és a szám lejátszásához vagy szüneteltetéséhez.
  • Kamera: A lezárási képernyőn a Home gomb egyetlen megnyomásával és jobbról balra csúsztatással elindíthatja a Kamera alkalmazást.
  • Értesítési központ: A zárolási képernyőn nyomja meg a Kezdőlap gombot, és húzza balról jobbra az Értesítési központ moduljainak eléréséhez.
  • Kisegítő lehetőségek: Alapértelmezés szerint a Kezdőlap gomb csak egyetlen vagy kettős kattintásra reagál. De a háromszoros kattintás bizonyos műveleteket is kiválthat. A három kattintással végzett műveletek konfigurálásához lépjen a Beállítások alkalmazásba, majd érintse meg a elemet általános > megközelíthetőség > Hozzáférhetőség Parancsikon. Ebben a szakaszban a következő műveleteket indíthatja el három kattintással:
    • Segítő érintés
    • Klasszikus invert színek
    • Színes szűrők
    • Csökkentse a fehér pontot
    • VoiceOver
    • Intelligens inverz színek
    • Switch vezérlés
    • VoiceOver
    • Zoom.
  • Vezérlőközpont elvetése: Ha a Vezérlőközpont nyitva van, a Home gomb egyetlen kattintásával elvetheti.
  • Touch ID: Az iPhone 5S, 6, 6S, 7 és 8 sorozatú Home gomb újabb dimenzióval bővíti az ujjlenyomat-leolvasót. A Touch ID néven ismert ujjlenyomat-szkenner biztonságosabbá teszi ezeket a modelleket, és belépési kódokat és jelszavakat ad meg az iTunes és az App Store-ban, valamint az Apple Pay alkalmazásban történő vásárláshoz.
  • Elérhetőség: Az iPhone 6-os és újabb modelleknek van egy otthoni gomb funkciója, amelyet más iPhone-ok nem tudnak elérni. Mivel ezek a telefonok nagy képernyőkkel rendelkeznek, nehéz lehet egyik oldalról a másikra jutni, amikor a telefont egy kézzel használják. Az elérhetőség megoldja ezt a problémát azzal, hogy a képernyő tetejét lefelé középre húzza, hogy könnyen elérhető legyen. A felhasználók a Kezdőlap dupla koppintásával (nem kattintással; csak egy könnyed koppintással, például egy ikon megérintésével) érhetik el az elérhetőséget. 

iPhone X és újabb: A Home gomb vége

Chesnot / Getty Images

Míg az iPhone 7 sorozat nagy változásokat hozott a Kezdőlap gombon, az iPhone X teljesen eltávolítja a Kezdőlap gombot. Mivel az iPhone XS, XS Max és XR nélkül is vannak Kezdőlap gombok, nyugodtan mondhatjuk, hogy a Kezdőlap gomb kifelé tart. Így hajthatja végre azokat a feladatokat, amelyekhez korábban a Home gombra volt szükség az iPhone X-en:

  • A telefon feloldása: Az iPhone X zárolását feloldhatja akár a Face ID arcfelismerő rendszerrel, akár a képernyőn megjelenő jelszó megadásával, miután a telefont felébresztette, felemelve, megérintve a képernyőt, vagy az Oldalsó (más néven alvás / ébresztés) gombra kattintva.
  • Vissza a kezdőképernyőre: Alkalmazás elhagyásához és a kezdőképernyőre való visszatéréshez csúsztassa ujját felfelé a képernyő aljától (a Vezérlőközpontba most úgy léphet be, hogy lefelé csúsztat a képernyő jobb felső sarkából).
  • multitasking: Az összes megnyitott alkalmazás többfeladatos nézetének eléréséhez csúsztassa felfelé az alját, mintha visszatérne a kezdőképernyőhöz, de szüneteltesse az ujját. 
  • Siri: A Siri elindításához a Home gomb lenyomása és nyomva tartása helyett nyomja meg és tartsa lenyomva az Side gombot.
  • Képernyőképek készítése: A Kezdőlap gomb már nem vesz részt képernyőképek készítésében. Ehelyett nyomja meg egyszerre az Oldalsó gombot és a Hangerő fel gombot egy képernyőkép rögzítéséhez.
  • Kényszer újraindítás: Az iPhone X kényszeres újraindításához most már több lépés szükséges. Kattintson a hangerő növelése gombra, majd a hangerő csökkentése gombra, majd nyomja meg és tartsa lenyomva az Oldalsó gombot, amíg az iPhone újra nem indul. 

Létrehozhat olyan parancsikonokat is, amelyek a Kezdőlap gomb helyére lépnek. Ezek a parancsikonok lehetővé teszik a leggyakrabban használt funkciók elérését. Tudja meg, hogyan olvashatja el az iPhone X parancsikonok létrehozása és használata című cikkünkben.


A Home gomb az iPhone 7 és 8 szériákon

 Chesno / Getty Images

Az iPhone 7 sorozatú telefonok drámaian megváltoztatták a Home gombot. Korábbi modelleken a gomb valóban gomb volt: valami, ami akkor mozgott, amikor rákattintott. Az iPhone 7, majd a 8 sorozat esetében a Kezdőlap gomb egy szilárd, 3D Touch-kompatibilis panel. Ha megnyomja, semmi sem mozdul. Ehelyett a 3D érintőképernyőhöz hasonlóan érzékeli a sajtó erejét és ennek megfelelően reagál. E változás miatt az iPhone 7 és 8 sorozat a következő Kezdőlap gombokkal rendelkezik:

  1. Nyissa ki az ujját: A Touch ID-t támogató Kezdőlap gomb korábbi verziói lehetővé teszik, hogy az ujjával a gomb megnyomásával oldja fel a telefont. Ez megváltozott a 7-es sorozattal, de ezt a lehetőséget visszaállíthatja beállítások > általános > megközelíthetőség > Home gomb > és mozgatja a Nyugtázza az ujját csúszka be / zöldre.

  2. Kattintson a sebességre: Változtassa meg a sebességet, amely duplán vagy háromszor kattintson a gombra a Beállítások> menüben általánosmegközelíthetőség > Home gomb.

  3. Kattintson a Beállítások gombra: Mivel a gomb immár 3D Touch-kompatibilis, kiválaszthatja a kívánt kattintási visszajelzést beállítások > általános > Home gomb.


A Home gomb használata az iOS korábbi verzióiban

Az iOS korábbi verziói a Kezdőlap gombot használták különböző dolgokhoz - és lehetővé tették a felhasználók számára, hogy több lehetőséggel konfigurálják a Kezdőlap gombot. Ezek az opciók az iOS újabb verzióiban nem érhetők el.

  • iOS 8: A Kezdőlap dupla megérintésével nemcsak a többfeladatos kezelő jelenik meg, hanem néhány új kapcsolattartási lehetőség is. A képernyő tetején az ikonok azt mutatják, hogy a legutóbb hívott vagy küldött SMS-eket, valamint azokat az embereket, akiket a Telefon alkalmazás Kedvencek menüjében felsoroltak, hogy kapcsolatba lépjenek. Ezt eltávolítottuk az iOS 9-ből.
  • iOS 4: Az iOS ezen verziója a gombra kattintva duplán kattintott a multitasking lehetőségek megjelenítéséhez. Elindította a telefon Spotlight kereső eszközét is, egyetlen kattintással a kezdőképernyőről.
  • iOS 3: Az iOS ezen verziójában a Kezdőlap gomb kétszeri megérintése a Telefon alkalmazás Kedvencek listájának parancsikonja volt. Alternatív megoldásként módosíthat egy beállítást a Zene alkalmazás (akkor iPod néven) elindításához.