ipconfig – Windows parancssori segédprogram

Windows rendszerben ipconfig egy konzolos alkalmazás, amelyet a Windows parancssorából lehet futtatni. Ez a segédprogram lehetővé teszi a Windows számítógép IP-címének adatait. Ez lehetővé teszi az aktív TCP / IP kapcsolatok némi ellenőrzését is. énpconfig lecserélte a régebbi winipcfg segédprogramot.


Az ipconfig használatával

Írja be a parancssorba ipconfig a segédprogram futtatásához alapértelmezett beállításokkal. Az alapértelmezett parancs kimenete tartalmazza az összes fizikai és virtuális hálózati adapter IP-címét, hálózati maszkját és átjáróját.

A ipconfig A parancs számos parancssori opciót támogat. A parancs

megjeleníti az elérhető opciók halmazát.


Ipconfig / all

Ez az opció ugyanazokat az IP-címzési információkat jeleníti meg minden adapterhez, mint az alapértelmezett beállítás. Ezenkívül megjeleníti az egyes adapterek DNS- és WINS-beállításait.

Ipconfig / release

Ez az opció megszünteti az összes TCP / IP-kapcsolatot az összes hálózati adapteren, és felszabadítja ezeket az IP-címeket más alkalmazások számára. Ipconfig / release meghatározott Windows-kapcsolatok nevével használható. Ebben az esetben a parancs csak a megadott kapcsolatokat érinti, nem az összes kapcsolatot. A parancs elfogadja a teljes kapcsolatneveket vagy a helyettesítő karaktereket. Példák:

ipconfig / release "Helyi kapcsolat 1"
ipconfig / release * Helyi *


IPconfig / megújítás

Ez az opció visszaállítja a TCP / IP kapcsolatokat az összes hálózati adapteren. A kiadási opcióhoz hasonlóan ipconfig / renew opcionális kapcsolatnév-specifikálót vesz fel.

Mind a / megújítás, mind a / kiadás opciók csak a dinamikus (DHCP) címzésre konfigurált klienseken működnek.