Mi az archív fájl és hogyan használják?

Archív fájl minden olyan fájl, amelynél az "archív" fájl attribútum be van kapcsolva. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy megjelölték, hogy biztonsági másolatot vagy archiválást igényel.

A normál számítógépes használat során előforduló fájlok nagy részében valószínűleg be lesz kapcsolva az archív attribútum, például a digitális fényképezőgépről letöltött kép, az imént letöltött PDF-fájl ... hasonló futási fájlok.

Az olyan kifejezések, mint az archívum, az archív fájl és a fájlarchívum, szintén leírják a fájlok és mappák gyűjteményének egyetlen fájlba történő tömörítésének és tárolásának működését vagy eredményét. Az oldal alján még erről van szó.

mstay / Digital Vision Vektorok / Getty Images


Hogyan készül az archív fájl?

Amikor valaki azt állítja, hogy archív fájl jött létre, ez nem azt jelenti, hogy a fájl tartalmát megváltoztatták, vagy hogy a fájlt valamilyen más formátumba konvertálták, amelyet archívumnak hívtak.

Ez ehelyett azt jelenti, hogy az archív attribútum be van kapcsolva egy fájl létrehozásakor vagy módosításakor, ami általában a fájlt létrehozó vagy módosító program által automatikusan megtörténik. Ez azt is jelenti, hogy egy fájlt egyik mappából egy másikba helyezve bekapcsolja az archív attribútumot, mert a fájl lényegében az új mappában jött létre.

Egy fájl megnyitása vagy megtekintése anélkül, hogy be lenne kapcsolva az archív attribútum, nem kapcsolja be, és nem "teszi" archív fájlká.

Ha az archív attribútum be van állítva, annak értékét nulla (0) értékkel jelölik, jelezve, hogy már készült biztonsági másolat. Az egy (1) értéke azt jelenti, hogy a fájl az utolsó biztonsági mentés óta módosult, ezért még mindig biztonsági másolatot kell készíteni.


Az archív attribútum kézi módosítása

Az archív fájl manuálisan is beállítható, hogy megmondja a biztonsági mentési programnak, hogy a fájlról biztonsági másolatot kell készíteni, vagy nem.

Az archív attribútum módosítása a parancssoron keresztül, az attrib parancs segítségével történhet. Kövesse ezt az utolsó linket, hogy mindent megtudjon arról, hogyan használhatja az attrib parancsot az archív attribútum megtekintéséhez, beállításához vagy törléséhez a Parancssor segítségével.

Egy másik módszer a Windows normál grafikus felületén keresztül történik. Kattintson a jobb gombbal a fájlra, és válassza a belépést ingatlanok. Miután odaért, használja a Részletes gombot a általános lapon törölje vagy jelölje ki a mellette lévő négyzetet A fájl készen áll az archiválásra. Kiválasztásakor az archív attribútum be van állítva az adott fájlhoz.

A mappák esetében keresse meg ugyanazt Részletes gombra, de keresse meg az úgynevezett opciót A mappa készen áll az archiválásra.


Mire használható az archív fájl?

A biztonsági mentési szoftver vagy az online biztonsági mentési szolgáltatás által a számítógépre telepített szoftver eszköz néhány különböző módszer segítségével meghatározhatja, hogy a fájlról biztonsági másolatot kell-e készíteni, például megnézheti a létrehozás vagy módosítás dátumát. .

Egy másik módszer az archív attribútum megnézése, hogy megértsük, mely fájlok módosultak a legutóbbi biztonsági mentés óta. Ez meghatározza, hogy mely fájlokat kell biztonsági másolatot készíteni az új példány tárolásához, valamint hogy mely fájlokat nem módosították és nem kell biztonsági másolatot készíteni.

Miután a biztonsági mentési program vagy szolgáltatás a mappa minden fájljáról teljes biztonsági másolatot hajt végre, a továbbiakban időt és sávszélességet takarít meg növekményes vagy differenciális biztonsági másolatok készítéséhez, így soha nem készít biztonsági másolatot a már mentett adatokról.

Mivel az archív attribútumot akkor alkalmazzák, amikor egy fájl megváltozott, a biztonsági mentési szoftver egyszerűen képes biztonsági másolatot készíteni az összes fájlról, bekapcsolt attribútummal - más szavakkal: csak azokról a fájlokról, amelyekre biztonsági másolatot kell készíteni, amelyeket módosított vagy frissítve.

Ezután, ha ezek biztonsági másolata elkészült, bármelyik szoftver, amely biztonsági másolatot készít, törli az attribútumot. A törlést követően a fájl módosítása után újra engedélyezi, ami a biztonsági másolat szoftverének újbóli biztonsági mentését okozza. Ez újra és újra folytatódik annak biztosítására, hogy a módosított fájlok mindig biztonsági másolatot készítsenek.

Egyes programok módosíthatnak egy fájlt, de soha nem kapcsolják be az archív bitet. Ez azt jelenti, hogy a kizárólag az archív attribútum állapotának olvasására támaszkodó biztonsági mentési program használata nem biztos, hogy 100% -ban pontos a módosított fájlok biztonsági mentésében. Szerencsére a legtöbb biztonsági mentési eszköz nem csak erre a jelzésre támaszkodik.


Mik azok a fájlarchívumok?

A "fájlarchívum" ugyanúgy hangozhat, mint egy "archív fájl", de jelentős különbség van attól függetlenül, hogy miként írja a kifejezést.

A fájltömörítő eszközök (gyakran fájlarchivátorok), például a 7-Zip és a PeaZip képesek egy vagy több fájlt és / vagy mappát egyetlen fájlba tömöríteni, egyetlen fájlkiterjesztéssel. Ez sokkal könnyebbé teszi az összes tartalom egy helyen történő tárolását, vagy több fájl megosztását valakivel.

Az első három leggyakoribb archív fájltípus a ZIP, RAR és 7Z. Ezeket és másokat, például az ISO-t fájlarchívumoknak vagy egyszerűen archívumoknak nevezzük, függetlenül attól, hogy a fájlattribútum be van-e állítva.

Gyakran előfordul, hogy az online szoftverletöltések és a biztonsági mentési programok archív formátumban tárolják a fájlokat. A letöltések általában a három nagy formátum egyikében érkeznek, és a lemez archívumait gyakran ISO formátumban tárolják. A biztonsági mentési programok azonban használhatják saját, saját formátumukat, és az imént említettektől eltérő fájlkiterjesztést csatolhatnak a fájlhoz; mások talán egyáltalán nem is használnak utótagot.