A sérült fájlok javítása

Sérült fájlok bármilyen fájltípuson előfordulhatnak, beleértve a Word, Excel, PDF, képfájlokat és a Windows rendszerfájlokat. Amikor ez bekövetkezik, megjelenik egy hiba, amely a következőket mondja: "A fájl sérült és nem nyitható meg" vagy "A fájl vagy könyvtár sérült és olvashatatlan". Egy másik üzenet, amelyet látni fog: "A Word olvashatatlan tartalmat talált a [fájlnév] mappában. Vissza akarja állítani a dokumentum tartalmát?"

Ezek a hibák akkor fordulnak elő, amikor duplán kattint a fájlra a megnyitásához, vagy amikor megpróbálja megnyitni egy alkalmazáson belül. Ha ezen üzenetek egyikével találkozik, íme néhány módszer a probléma megoldására.

Ezek a javítások a Windows 10, a Windows 8 és a Windows 7 összes kiadására vonatkoznak, beleértve a 32 és 64 bites verziókat is.

 Patrick Lindenberg / Unsplash


A sérült fájlok okai

Számos oka lehet annak, hogy a fájlok megsérülhetnek. Az egyik gyakori ok az, hogy a merevlemez azon szektorában, ahol a fájlt tárolták, fizikai sérülés volt. A fizikai sérüléssel járó ágazatot rossz szektornak nevezik.

Más esetekben több fájl van kiosztva ugyanarra a memóriaterületre, ami sérült fájlhibát vált ki. A fájlokat a fürt memóriájában tárolják, és néha az operációs rendszer hibája vagy számítógépes összeomlás két fájlt rendelhet ugyanahhoz a fürthöz.

A merevlemez-szektorokat tévesen rossznak minősítő vírusok a fájlok megrongálódásához is vezethetnek.


A sérült fájlok javítása

A sérült fájlhibák kiszámíthatatlanok lehetnek, és akkor fordulhatnak elő, amikor a legkevésbé várható. A sérült fájl csak az idő felében javítható. Próbálja ki ezeket a javításokat, hogy megismerje-e a sérült fájlhiba alját.

  1. Hajtson végre egy ellenőrző lemezt a merevlemezen. Az eszköz futtatása átvizsgálja a merevlemezt, és megpróbálja helyreállítani a rossz szektorokat. A szektorok javítása után nyissa meg újra a fájlt, hogy lássa, nem sérült-e többé.

  2. Használja a CHKDSK parancsot. Ez az eszköz parancsváltozata, amelyet fentebb megnéztünk. Érdemes kipróbálni, ha az ellenőrzőlemez eszköz nem sikerült.

  3. Használja az SFC / scannow parancsot. A parancs célja a sérült Windows rendszerfájlok megkeresése és javítása.

  4. Módosítsa a fájl formátumát. Használjon ingyenes fájlkonvertáló alkalmazást, vagy nyissa meg a fájlt bármely olyan alkalmazással, amely automatikusan konvertál más fájlformátumokból. Nyisson meg például egy sérült Word-dokumentumot egy PDF-alkalmazással a fájlkonvertáló segédprogram elindításához. Gyakran csak a fájlkonvertálás javítja meg a sérült fájlt.

  5. Használjon fájljavító szoftvert. Ha kétségbeesik a fájl javítása és az adatok helyreállítása, próbálkozzon egy fájljavító segédprogrammal. Vannak ingyenes és fizetős eszközök, például Hetman, Repair Toolbox vagy FileRepair. Próbálja meg a Digital Video Repair programot a sérült videofájlokhoz, a Zip Repair programot a sérült ZIP fájlokhoz, vagy az OfficeFIX segítségével a Microsoft Office fájlok javításához.


Védje a fájlokat a korrupciótól

Mivel a fájlok sérülése bármely fájlon előfordulhat, és sok okból kifolyólag fontos, hogy rendszeresen készítsen biztonsági másolatot a fájlokról. Használjon biztonsági másolatot a fontos fájlok biztonsági mentéséhez. Így, ha egy fájl sérült, helyreállíthatja a biztonsági másolatból.