Amikor autófűtője hideg levegőt fúj

Nagyon sokféleképpen bukhat meg egy autófűtés, de az általad leírt problémát általában a két alapvető probléma egyike okozza. Vagy a hűtőfolyadék nem folyik át a fűtőmagon, vagy a fúvómotor levegője nem a fűtőmagon keresztül áramlik. Számos különböző mögöttes ok vezethet ezekhez a helyzetekhez, amikor az autómelegítő hirtelen megszűnik működni, de általában egyik vagy másik kérdéssel fog foglalkozni.

 Tuomo Vainamo / Folio Images / Getty Images


Gyors összeomlási tanfolyam autófűtés üzemeltetésében

Először is, itt minden a vízhűtéses motorral rendelkező járművekre vonatkozik. Ha egy régi Volkswagen léghűtéses motorral vagy egy teljesen új elektromos autóval vezet, akkor van valamilyen elektromos fűtés, amely vagy nem kap áramot, vagy csak elromlott.

Az úton lévő legtöbb autó mégis vízhűtéses motorral rendelkezik, és fűtési rendszereik ugyanazon az alapelven működnek. A motorból érkező forró hűtőfolyadék áthalad egy fűtőmagon, amely nagyon hasonlít és úgy működik, mint egy kis radiátor. A levegőt ezután a hűtőfolyadék melegíti, majd felmelegíti a jármű belsejét.

Ez az oka annak, hogy eltart egy ideig, amíg a fűtőberendezések elkezdik fújni a meleg levegőt. Amíg a motor fel nem melegszik, nincs meleg hő a fűtőmag kinyeréséhez. Ez az oka annak is, hogy az eldugult fűtőmag, az elakadt termosztát vagy a hűtőrendszer levegője mind az autó fűtőberendezését hidegen fújhatja.


Autófűtés hideg fúj a hűtőrendszer problémája miatt

Négy fő hűtőrendszeri probléma okozhatja a fűtés hideg fújását:

  1. Beragadt termosztát.
  2. Levegő a hűtőrendszerben.
  3. Dugult fűtőmag.
  4. A hűtőfolyadék nem folyik át a fűtőmagon.

Ez egy kicsit bonyolultabb, mint a gyakorlatban, de ezek a leggyakoribb fűtőberendezések, amelyekbe belefut.

A termosztátok lényegében olyan szelepek, amelyek a hűtőfolyadék hőmérsékletétől függően nyílnak és záródnak. Annak érdekében, hogy a motor felmelegedjen, zárva maradnak, amíg a motorban lévő hűtőfolyadék el nem éri az adott hőmérsékleti tartományt. És ha ezen a ponton nem nyílnak ki, akkor a hűtőfolyadék nem kering megfelelően, a motor túlmelegedhet, és problémát tapasztalhat, amikor a fűtés hideg fúj.

Ha a termosztát nyitva van, megakadályozhatja a motor megfelelő felmelegedését, vagy legalább meghosszabbíthatja a bemelegedési időszakot. Ha melegítője langyosan fúj hideg helyett, akkor nyitott állapotban lévő termosztát lehetséges ok lehetne.

Egy másik gyakori probléma, amikor levegő kerül a hűtőrendszerbe. Mivel a fűtőmag gyakran a hűtőrendszer csúcspontja, a levegő beleköltözhet és csapdába eshet. Ha ez a helyzet, akkor a probléma megoldásához ki kell öblíteni a légbuborékokat.

A bedugott fűtőmagok az autó fűtőberendezését is hidegre fújhatják. A legjobb módja ennek ellenőrzésére egy érintés nélküli hőmérő, amely lehetővé teszi, hogy ellenőrizze, folyik-e a hűtőfolyadék a fűtőmagon. Ha nem, akkor a fűtőmag öblítése gyakran megoldja a problémát.

Egyes járműveknél a fűtőmag belépő vezetékében van egy szelep, amelyet vákuum vagy mechanikus kábel működtet. Ha ez a szelep beragadt, akkor ez egy másik oka annak, hogy az autó melegítője fázni fog.

Végül egy fűtőmag többféle módon is bedugaszolható. Amikor egy lezárt fűtőmagról hallunk, ez általában azt jelenti, hogy a korrózió és más szemét eltömítette a belső csöveket, és az öblítés gyakran megtisztítja. A fűtőmag uszonyai azonban eltömődhetnek szöszből, fenyőtűkből és egyéb szennyeződésekből is, amelyeknek sikerül bekerülniük a fűtőtest dobozába. Ennek a javítása természetesen az, hogy feltörik vagy eltávolítják a fűtőtestet és megtisztítják az uszonyokat.


Egyéb okok, amelyek miatt az autófűtés hidegen fújhat

A legtöbb oka annak, hogy az autó fűtője hideget fúj, a fűtőmaggal kapcsolatos, de mechanikai, elektromos vagy vákuumproblémái is lehetnek. A jellemzők járművenként meglehetősen változatosak lesznek, de a legtöbb rendszer rendelkezik valamilyen keverőajtóval, amely megváltoztatja a levegő áramlását vagy áramlását a fűtőmagon keresztül.

Ha egy keverőajtó beragad, nem számít, hogy a fűtőmag tökéletesen működik-e. Mivel a keverőajtó beragadt, a fűtőmagot lényegében megkerülik, és csak hideg levegőt kap.

Természetesen számos oka van annak, hogy a keverékajtó beragadhat, és nem mindig ugyanúgy tapadnak. Egy keverőajtó kinyílhat, ami folyamatosan hőt okoz, vagy részben bezárva, így csak langyos hőt kap.

A keverékajtó elakadhat mechanikus összekapcsolás vagy vákuumvezeték kijutása, egy kapcsoló meghibásodása vagy számos más ok miatt is. Ha azt gyanítja, hogy keverőajtós problémával küzd, a konkrét diagnosztikai eljárás attól függ, hogy a jármű fűtési rendszere hogyan áll be.