Javítás, amikor lemezolvasási hiba lép fel

Ha merevlemezzel vagy partícióval kapcsolatos probléma merül fel a Windows rendszerben, figyelmeztetés jelenhet meg: "Lemezolvasási hiba történt". Ezt az üzenetet valószínűleg nyomdai utasítások követik Ctrl + Alt + Del az újraindításhoz, amelyet meg kell tennie, hogy ellenőrizze, megoldódott-e a probléma. Ha azonban a számítógép újraindul, hogy csak ugyanazt a hibaüzenetet jelenítse meg, akkor a probléma elhárítására van szükség.

Ezek az utasítások a Windows 10, a Windows 8 és a Windows 7 rendszerekre vonatkoznak.


A lemezolvasási hibák okai

Bár ennek a hibának az eredete számítógépenként változhat, néhány általános oka van, többek között a következők:

  • Nincs elég RAM.
  • Laza vagy hibás csatlakozások.
  • Sérült merevlemez.
  • Sérült rendszerindítási konfigurációs adattár (rendszerindítási szektor).

Viktor Hanacek / Pexels


Javítás, amikor lemezolvasási hiba lép fel

Bár úgy tűnhet, hogy a merevlemez első vizsgálata lenne a legjobb megoldás, a lemezolvasási hibákra számos más lehetséges javítás is tartozik. A hiba gyakori okaiból adódó esetleges javítások végigjárása pontosan meghatározhatja és megoldhatja a problémát.

  1. Futtasson egy asztali tisztító segédprogramot. Ez eltávolítja azokat a fájlokat, amelyek memóriahibát okozhatnak. Bár a hibás fájl súlyosabb problémák tünete lehet, az asztal tisztítása karbantartásra jó.

  2. Defrag a számítógépet. Bizonyos körülmények között ez megoldhatja a problémát. Előfordulhat, hogy a töredezettségmentesítéshez a HDD-t egy másik géphez kell csatlakoztatnia, majd indítania kell róla.

  3. Tesztelje a RAM-ot. Az indításkor a számítógép memóriájával kapcsolatos problémák következményei lehetnek. A Windows Memory Diagnostic programot belépéssel használhatja mdsched be a windows Search (vagy a Keresés indítása) mezőbe, és nyomja meg a gombot belép. Az eszköz automatikusan elindul, amikor újraindítja a számítógépet. Alternatív megoldásként több szabad memória tesztprogramot is kipróbálhat.

  4. Ellenőrizze a kábeleket. A laza csatlakozások vagy hibás kábelek problémákat okozhatnak az indítással, valamint a merevlemez hibáival. Keresse meg a leválasztott kábeleket. Ha lehetséges, cserélje ki a kábeleket pótalkatrészekkel. Legalább válassza le őket, ellenőrizze a kábeleket, hogy nincsenek-e rajta sérülések, majd helyezze vissza biztonságosan.

  5. Tesztelje a merevlemezt. Ez azt jelentheti, hogy eltávolítja a merevlemezt a jelenlegi gépéről, és csatlakoztatja egy működő számítógéphez, ahol rossz szektorokat kereshet. Ez segíthet annak eldöntésében, hogy a probléma kijavítható-e, vagy új merevlemez-meghajtóra (HDD) és a Windows friss telepítésére van szükség.

  6. Állítsa vissza a BIOS-t. A BIOS visszaállítása alapértelmezettre megoldhatja a problémát. Indításkor nyissa meg a BIOS-t, és keressen egy lehetőséget a BIOS-alapértelmezett beállítások betöltésére, amelyek lehetnek az alábbiak vagy hasonlóak:

    • Betölti a BIOS alapértelmezett beállításait
    • Alapbeállítások betöltése
    • Töltse le a Biztonságos alapértelmezéseket

    Alternatív megoldásként frissítse a BIOS verzióját a legújabb elérhetőre.

  7. Helyezze be újra a számítógép RAM-ját. A meleg hatására a RAM részben kikerülhet a résből, és memóriahibát okozhat.

  8. Cserélje ki a RAM-ot. Vagy ha két RAM modul van a rendszerben, cserélje ki a slotjaikat.

  9. Újjáépítse a csomagtartó szektort. Ha nem tudja elindítani a számítógépet, és a lemezolvasási hibát látja, akkor a rendszerindítási konfigurációs adattár (BCD) sérült, hiányozhat vagy helytelenül konfigurálható. Ezenkívül használja a Bootrec.exe eszközt egyéb indítási problémák elhárításához. Például a fixmbr parancs lehetővé teszi a sérült vagy sérült Master Boot Record javítását, és a fixboot parancs új partíció indító szektort ír.

  10. Mentési adatok. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy súlyosan sérült vagy meghibásodott merevlemezt ki kell cserélni. Ebben az esetben visszaállíthatja a fájlokat, még akkor is, ha a számítógép nem indul el. Bár némi erőfeszítést igényel, egy adat-helyreállító program használata fontos fájlokat menthet meg.