Nagy felbontású képek készítése a számítógépen vagy az okostelefonon

Digitális kép készítése és kicsinyítése viszonylag egyszerű feladat. Kicsit nehezebb tudni, hogyan lehet növelni a kép felbontását. Így készíthet nagyobb felbontású képet és javíthatja a felrobbant fénykép minőségét.

Ez a cikk utasításokat tartalmaz az asztali GIMP 2.10-hez, amely Windows, macOS és Linux rendszereken érhető el. Utasításokat tartalmaz a macOS X Preview (macOS 10.3 vagy újabb) és a Image Save programhoz is, amelyekhez iOS 9.0 vagy újabb szükséges.


A kép nagyobb felbontású elkészítésének alapelvei

A felbontás korrelál a digitális fénykép vagy kép pixelszámával. Minél több pixel van, annál nagyobb a kép felbontása.

A kép felbontásának javításához növelje a méretét, majd ellenőrizze, hogy az optimális pixelsűrűségű-e. Az eredmény nagyobb kép, de lehet, hogy kevésbé éles, mint az eredeti kép. Minél nagyobb képet készít, annál nagyobb különbséget fog látni az élességben. Ez a folyamat nagyobbá teszi a képet, és pixeleket ad hozzá, nem pedig több részletet.

Alapszabályként 300 hüvelyk / hüvelyk az elfogadott szabvány a nyomtatott képeknél.

Az élességvesztés mérsékléséhez kövesse az alábbi tippeket:

  • Kerülje a méret jelentős növekedését: Minden kép különbözik. Ha a méretet több mint 30 százalékkal vagy 40 százalékkal növeli, akkor valószínűleg észreveszi az élesség csökkenését.
  • Használjon élesítő eszközöket, ha rendelkezésre állnak: A GIMP és a Photoshop a képek élesítésére szolgál. Azonban nem minden alkalmazás rendelkezik ilyen eszközökkel. A végső hatás természetellenesnek tűnhet, ezért használjon takarékosan szerszámokat az eredeti képhez hasonló megjelenés megőrzéséhez.

Nagyfelbontású képek készítése az asztali GIMP használatával

A GIMP egy ingyenes, nyílt forráskódú képszerkesztő eszköz, amely elérhető Windows, macOS és Linux rendszerekhez. Széles támogatást nyújt számos képformátum számára, így ideális az ilyen feladatokhoz.

Így javíthatja a képfelbontást a GIMP segítségével:

  1. Nyisd ki GIMP.

  2. választ filé > Nyisd ki.

  3. Ban,-ben Nyissa meg a képet párbeszédpanelen válassza ki a képet, majd válassza a lehetőséget Nyisd ki.

  4. Győződjön meg arról, hogy a képablak az aktív ablak.

  5. nyomja meg Ctrl+A (Windows) vagy parancs+A (Mac) a teljes kép kiválasztásához.

  6. nyomja meg Ctrl+C or parancs+C a kép másolásához.

  7. Nagyobb felbontású másolat létrehozásához válassza a lehetőséget filé > Új nak nek nyissa ki a Hozzon létre egy új képet párbeszédablak.

  8. Annak biztosításához, hogy a végső kép felbontása 300 képpont / hüvelyk legyen, válassza a lehetőséget Speciális beállítások.

    Az előre kitöltött szélesség és magasság megegyezik az aktuális képpel. Ne változtassa meg ezeket az értékeket.

  9. A párbeszédpanel kibővül, felfedve a kép X és Y felbontását. A dobozokból kiderülhet, hogy a vászon 300-ra van állítva. Ha nem, állítsa az X és Y értékeket 300, Majd válassza ki OK.

  10. Most új képablakod van, amelynek méretei megegyeznek az eredeti fényképével.

  11. Válassza ki az új kép ablakát, majd válassza a lehetőséget Kép > Vászonméret.

  12. A Állítsa be a képvászon méretét megnyílik a párbeszédpanel. Itt állíthatja be a vászon méretét.

  13. Mielőtt beállítaná a vászon szélességét vagy magasságát, ellenőrizze, hogy a lánc ikon mindkét méréstől jobbra van-e rögzítve.

  14. Adja meg az új képszélességet, majd nyomja meg a gombot Tab. A magasság automatikusan a kép méretéhez igazodik. Ez a példa alig több mint 4000 pixeltől 6000 pixelig terjed.

    Ügyeljen arra, hogy emlékezzen, vagy jegyezze fel új dimenzióit. Ezekre később újra szükséged lesz.

  15. választ Átméretezése.

  16. Az új képablakban nyomja meg a gombot Ctrl+V or parancs+V hogy beillessze a képet.

  17. Húzza a képablak sarkát (és ha szükséges, kicsinyítse), hogy az átméretezett vászon összes sarkát láthassa. A képet az új képablak közepére illesztik be eredeti méretére.

  18. Ha azt szeretné, hogy a beillesztett kép teljesen lefedje az új vászonméretet, lépjen a Rétegek párbeszédpanelt, és válassza a lehetőséget Lebegő kijelölés (beillesztett réteg) ha nincs kiválasztva.

  19. Menj a Eszköztár párbeszédpanelt, és válassza ki a Skála eszköz.

  20. Válassza ki a beillesztett képet. Mérleg útmutató és a Skála párbeszédpanel jelenik meg. Ban,-ben Skála párbeszédpanelen ellenőrizze, hogy a lánc ikon zárolva van-e, majd adja meg ugyanazt a szélességi értéket, amelyet a 13. lépésben használt.

  21. Megjelenik egy áttekintés arról, hogy fog kinézni az átméretezett kép. Ha jól néz ki, válassza a lehetőséget Skála.

  22. A képet újabb mintával újramintázzák.

  23. A kép exportálása előtt nagyítással ellenőrizze annak minőségét. Ehhez válassza a lehetőséget Megnézem > Zoomolás, majd válassza ki a nagyítási szintet.

  24. Ha elégedett az eredménnyel, menjen a Rétegek kattintson a jobb gombbal Lebegő kijelölés (beillesztett réteg), Majd válassza ki Horgony réteg hogy a háttérbe zárja.

  25. A kép exportálásához válassza a lehetőséget filé > Export.

  26. Ez megnyitja a Kép exportálása párbeszédablak. Válassza ki, hová szeretné menteni az átméretezett képet, és nevezze el. Ezután válassza ki Export.

    Kép elnevezésekor a kiterjesztés beírásával beállíthatja a fájltípust is. Például hívja a képet new_photo.png PNG fájlként menteni, vagy elnevezni new_photo.jpg hogy JPEG formátumban mentse el.

  27. A Kép exportálása másként megjelenik a mentett fénykép beállításait kínáló párbeszédpanel. A legjobb képminőség eléréséhez mozgassa a gombot Tömörítési szint csúszka a nulla, Majd válassza ki Export.


Hogyan növelhető a kép felbontása a macOS X Preview használatával

Az Előnézet egy hasznos eszköz a fényképek és PDF-fájlok megtekintésére a Mac számítógépén, és tartalmaz néhány praktikus képszerkesztő eszközt.

  1. Keresse meg a képfájlt, majd kattintson rá a jobb gombbal, és válassza a lehetőséget Megnyitás ezzel > Preview.

  2. Válassza ki a Jelölés eszköztár ikonra.

  3. Válassza ki a Állítsa be a méretet ikonra.

  4. Állítsa be a szélességet a kívánt mennyiségre, majd válassza ki OK. Ez a példa átméretez egy képet 1000 képpont szélességről 1300 képpontra.

    Biztosítsa a lock ikon bezárult és Képminta van kiválasztva.

  5. A kép átméretezésre kerül. Válassza a lehetőséget filé > Megtakarítás hogy felülírja az eredeti képet ill filé > Export új fájlként menteni.


Hogyan növelhető a kép felbontása az iPhone képméret használatával

Az iOS méretű képméret egy képszerkesztő eszköz, amely lehetővé teszi a képek átméretezését is. Ingyenes, de választhatja a fizetést, ha el akarja távolítani a hirdetéseket.

  1. Telepítse és nyissa meg Képméret.

  2. Koppintson a fehér fő mezőre. Válassza a lehetőséget OK hogy hozzáférést biztosítson az alkalmazásnak a fotóihoz, majd a képválasztó megnyitásához jelölje be még egyszer a fehér négyzetet.

  3. Válassza ki az átméretezni kívánt képet.

  4. választ Válasszon hogy kinyissa a képet.

  5. Válassza ki a lánc ikonra a Szélesség és Magasság értékeket.

  6. Állítsa be a kívánt Szélesség értéket, majd válassza ki csinált. Ez a példa 6000 képpontra méretezi a képet. Az Magasság az érték is automatikusan beáll.

  7. A fotó új méretben készül. Csippentéssel és nagyítással ellenőrizheti a pixel minőségét.

  8. Válassza ki a fogaskerék ikont a további opciók megtekintéséhez. Biztosítsa a Kimeneti minőség csúszka 100 százalékos.

  9. Ha a képet kinyomtatni kívánja, simítsa el a pixelációt. Ehhez válassza a + ikonra a Nyomtatási méret korrekciós tényező, majd válassza ki a vissza nyíl hogy visszatérjen a főoldalra.

  10. A végső kép mentéséhez válassza a ikont nyíl mentése.