ASPX fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • Az ASPX fájl egy Active Server Page Extended fájl.
  • Nyisson meg egyet a böngészőjével vagy egy szövegszerkesztővel, például a Notepad ++.
  • Konvertálja HTML, ASP és más hasonló formátumokká a Visual Studio használatával.

Ez a cikk elmagyarázza, hogy mik az ASPX fájlok és hogyan használják őket, mit kell tennie, ha hibásan tölt le egyet, és hogyan lehet konvertálni azokat használhatóbb formátumra.


Mi az az ASPX fájl?

Az ASPX fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Active Server Page Extended fájl, amelyet a Microsoft ASP.NET keretrendszeréhez terveztek. Ezeket .NET webes űrlapoknak is hívják. Noha meglehetősen hasonlóak, az ASPX fájlok nem azonosak a Web Handler ASHX fájljaival.

Az ASPX fájlokat egy webszerver állítja elő, és szkripteket és forráskódokat tartalmaznak, amelyek segítenek kommunikálni a böngészővel, hogyan kell megnyitni és megjeleníteni a weboldalt.

Derek Abella / Web

Gyakrabban valószínűleg csak az .ASPX kiterjesztést fogja látni egy URL-ben, vagy amikor webböngészője véletlenül egy ASPX fájlt küld Önnek, ahelyett, hogy azt hitte volna, hogy letölt.


Hogyan lehet megnyitni a letöltött ASPX fájlokat

Ha letöltött egy ASPX fájlt, és azt várta, hogy ez információkat tartalmaz (például dokumentumot vagy más mentett adatot), akkor valószínűleg valami nem stimmel a webhelyen, és használható információk generálása helyett ezt a kiszolgálóoldali fájlt adta meg.

Ebben az esetben az egyik trükk az, hogy egyszerűen átnevezi az ASPX fájlt arra, amire számít. Például, ha a számla PDF változatát várta az online bankszámlájáról, de egy ASPX fájlt kapott, egyszerűen nevezze át a fájlt bill.pdf névre, majd nyissa meg a fájlt. Ha képre számított, próbálja átnevezni az image.jpg ASPX fájlt. Megkapja az ötletet.

Az ASPX átnevezése PDF-re.

A fájl átnevezéséhez be kell állítani a számítógépet, hogy megmutassa a fájlkiterjesztést. Ehhez nyissa meg a Futtatás párbeszédpanelt (WIN + R) és írja be vezérlőmappák. A Nézet menüben keresse meg a Kiterjesztésének elrejtése ismert fájltípusok - törölje a jelölést és alkalmazza a módosításokat.

A probléma itt az, hogy néha a szerver (az a webhely, ahonnan az ASPX fájlt kapja) nem nevezi meg megfelelően a létrehozott fájlt (a PDF-et, a képet, a zenei fájlt stb.), És a letöltéshez nem mutatja be, ahogy kell . Csak manuálisan teszi meg az utolsó lépést.

Nem mindig módosíthatja a fájlkiterjesztést valami másra, és elvárhatja, hogy az új formátumban működjön. Ez a PDF-fájllal és az ASPX fájlkiterjesztéssel kapcsolatos eset egy nagyon különleges körülmény, mert alapvetően csak egy névadási hiba, amelyet javít, ha .ASPX-ről .PDF-re változtatja.

A probléma oka néha a böngészővel vagy a beépülő modullal kapcsolatos, így előfordulhat, hogy szerencséje lesz arra, hogy az ASPX fájlt létrehozó oldalt egy másik böngészőből töltse be, mint amit most használ. Például, ha az Internet Explorert használja, próbáljon meg Chrome-ra vagy Firefox-ra váltani.


Hogyan nyitható meg más ASPX fájl

Ha egy URL-t lát a végén ASPX-lel, a Microsofthoz hasonlóan azt jelenti, hogy a weblap az ASP.NET keretrendszerben fut:

https://www.microsoft.com/web/downloads/platform.aspx

Az ilyen típusú fájlok megnyitásához nem kell semmit tennie, mert a böngésző megteszi helyetted, legyen szó Chrome-ról, Firefox-ról, Internet Explorer-ről stb.

Amikor a böngésző megjeleníti az oldalt, teljesen normálisnak tűnik; az oldal mögötti forráskód így néz ki ebben a példában:

ASPX mintaszöveg.

Az ASPX fájlban szereplő tényleges kódot a webszerver dolgozza fel, és bármely olyan programba kódolható, amely az ASP.NET-ben kódol. A Microsoft Visual Studio egy ingyenes program, amellyel megnyithatja és szerkesztheti az ASPX fájlokat. Egy másik eszköz, bár nem ingyenes, a népszerű Adobe Dreamweaver.

Előfordul, hogy egy ASPX fájl megtekinthető, és annak tartalma egyszerű szövegszerkesztővel szerkeszthető. Ezen az úton haladva próbálja ki egyik kedvenc szövegszerkesztőnket.

Sok URL végződik alapértelmezett.aspx mert ez a fájl szolgál a Microsoft IIS-kiszolgálók alapértelmezett weboldalaként (vagyis ez az az oldal nyílik meg, amikor a felhasználó kéri a webhely gyökéroldalát). Az adminisztrátor azonban megváltoztathatja egy másik fájlra.

Ügyeljen arra, hogy ne tévessze össze más, hasonló nevű fájlkiterjesztéseket az .ASPX végződésű fájloknál. Például az ASX fájlok úgy néznek ki, mintha kapcsolódhatnak az ASPX fájlokhoz, de valójában Alpha Five Library Temporary Index fájlok lehetnek, amelyek csak az Alpha Anywhere platformon belül működnek. Ugyanez vonatkozik másokra, például az ASCX-re is.


ASPX fájl konvertálása

Az ASPX fájloknak kifejezett célja van. Ellentétben a képfájlokkal, mint például a PNG, JPG, GIF stb., Ahol a fájlkonvertálás megőrzi a kompatibilitást a legtöbb képszerkesztővel és nézővel, az ASPX fájlok abbahagyják a céljukat, ha más fájlformátumokká konvertálják őket.

Például az ASPX konvertálása HTML-be, minden bizonnyal a HTML eredményét úgy fogja kinézni, mint az ASPX weboldal. Mivel azonban az ASPX fájlok elemeit egy szerveren dolgozzák fel, nem tudja őket megfelelően használni, ha léteznek HTML, PDF, JPG fájlként, vagy bármilyen más fájlként, amelyre konvertálja őket a számítógépen.

Tekintettel azonban arra, hogy vannak olyan programok, amelyek ASPX fájlokat használnak, az ASPX fájlt másként mentheti, ha megnyitja egy ASPX szerkesztőben. A Visual Studio például a nyitott ASPX fájlokat HTM, HTML, ASP, WSF, VBS, ASMX, MSGX, SVC, SRF, JS és más fájlokként mentheti.