TEX fájl (Mi ez és hogyan nyitható meg)

A TEX fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl valószínűleg egy LaTeX által létrehozott LaTeX forrásdokumentum-fájl, amelyet egy könyv vagy más dokumentum struktúrájának meghatározására használnak, például cikk-, levél- vagy stb.

A LaTeX Source Document fájlok egyszerű szövegűek, és nemcsak szöveges karaktereket, hanem szimbólumokat és matematikai kifejezéseket is tartalmazhatnak.

Lehet, hogy egy TEX fájl egy Texture fájl. Ezeket a képeket egyes videojátékok az objektumok textúrájának tárolására használják, hogy azok másként jelenjenek meg, mint a többi 2D vagy 3D objektum. A Dead Rising 2 és a Serious Sam két példa a TEX fájlokat használó videojátékokra.

Könnyen összetéveszthet egy TEX fájlt egy szöveges fájllal, de ezek nem feltétlenül ugyanazok.


Hogyan nyitható meg egy TEX fájl

A TEX fájlkiterjesztést használó LaTeX forrásdokumentum fájlok bármely szövegszerkesztőben megtekinthetők és szerkeszthetők, mivel ezek csak egyszerű fájlok. Jegyzettömb a Windows-ban, a Notepad ++ és a Vim, valamint néhány példa a szövegszerkesztő programokra.

Míg a TEX fájlok teljesen kompatibilisek egy szövegszerkesztővel, általában csak egy olyan program keretében használják őket, amely kifejezetten a LaTeX dokumentumok kezelésére szolgál. Windows, macOS és Linux rendszereken ez magában foglalhatja a TeXworks vagy a Texmaker alkalmazást. A Windows-felhasználók ehelyett használhatják a LEd-t (LaTeX Editor) TEX fájlmegtekintőként és szerkesztőként, vagy proTeXt.

Néhány LaTeX Document fájl az LTX fájlkiterjesztést használja, de ugyanazokkal a TEX fájlokkal működő szoftverekkel nyithat meg.

A TEX fájlkiterjesztést használó textúrájú fájlok képesek lehetnek olyan általános képnézegetővel megnyílni, mint az IrfanView, de előfordulhat, hogy először át kell neveznie a fájlt valamire, amelyet a program támogat, például PNG vagy JPG.

Ha egy általános képfájlnyitó nem olvassa el a TEX fájlt, akkor kipróbálhat egy olyan programot, amely kifejezetten a videojáték textúrájú fájljainak megnyitására szolgál. Például a Dead Rising 2 Tools képesnek kell lennie az adott játékhoz használt TEX fájlok megnyitására (bár előfordulhat, hogy először át kell neveznie a .BIG fájlkiterjesztés használatához, hogy a szoftver felismerje).

Lehet, hogy szerencséje van a Croteam, a Serious Same létrehozójának programjával megnyitni egy ilyen TEX fájlt.

Mivel néhány TEX textúrájú fájlt ténylegesen a DirectDraw Surface (DDS) fájlformátumba mentenek, előfordulhat, hogy egy olyan eszköz, mint az XnView MP, a Windows Texture Viewer vagy a GIMP képes megnyitni. Ne feledje azonban, hogy ez csak akkor működik, ha átnevezi a * .TEX fájlt * .DDS fájlkiterjesztésre, hogy ezek a programok valóban felismerjék a fájlt.

A Windows Texture Viewer RAR fájlként tölt le, amelynek megnyitásához szüksége lesz egy fájlcsomagolóra, például a 7-Zip fájlra. A DDS fájlok GIMP-vel való használatához a DDS plugin szükséges.

Ha ezek a programok nem működnek a textúrájú fájl megnyitásában, akkor inkább egy Wii Texture fájllal foglalkozik, amely a .TEX0 fájlkiterjesztést használja. Azok a BrawlBoxban nyithatók meg, amely egy eszköz, amely a BrawlTools programban található.


TEX fájl konvertálása

A CloudConvert képesnek kell lennie a TEX konvertálására PDF-be, ha a LaTeX fájlt sokkal népszerűbb PDF formátumba kell mentenie. Ezt megteheti a pdfTeX segítségével is.

Ha a TEX fájlja tartalmaz egy egyenletet, amelyet PNG-vé kíván konvertálni, használhatja a latex2png vagy az iTex2Img fájlt. Mindkettő online TEX konverter, amelyekbe beillesztette a LaTeX kódot egy szövegmezőbe, hogy képet alkosson, amelyet aztán elmenthet a számítógépére.

A Texmaker program átalakíthat egy TEX fájlt számos más, a TeX-hez kapcsolódó fájlformátumra, például BIB, STY, CLS, MP, RNW és ASY.

Valószínűleg a textúrafájlok egyikét felülről használhatja az ilyen típusú TEX fájlok más fájlformátumra konvertálására. Ha ez nem működik, próbálja átnevezni a textúra fájlt .JPG vagy .PNG fájlra, majd konvertálni egy ingyenes képfájl-átalakítóval.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Sok fájlformátum csak néhány betűt használ a fájlkiterjesztéshez, így könnyen összetévesztheti őket egymással, ha rosszul olvassa a fájlkiterjesztést. Ellenőrizze a fájlt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vége ".TEX", és nem valami hasonló.

Például lehet, hogy van egy sima szöveges fájlja, amely a .TXT vagy .TEXT utótagot használja, és ezért nem nyílik meg olyan programmal, amelyet felülről próbál meg. A sima szövegfájlok egy szövegszerkesztővel nyílnak meg, így például textúrakép-megjelenítővel nem próbálhatja meg olvasni.

Az EXT egy másik fájlkiterjesztés, amely könnyen félreolvasható TEX néven. Ha EXT fájlja van, akkor vagy Norton Commander Extension fájlja, vagy általános e-mail melléklete van, amelyek nem kapcsolódnak a LaTeX vagy a textúra fájlokhoz.

Ha nem egy TEX fájl van, akkor keresse meg a fájlkiterjesztést, amelyről megtudhatja, hogyan kell megnyitni vagy átalakítani. Ha valóban van olyan TEX fájlja, amely nem nyílik meg a fenti programokból, akkor egy szövegszerkesztővel olvassa el a fájlt, és nézze meg, vannak-e olyan kifejezések vagy szavak, amelyek segítenek azonosítani a fájl formátumát; ez segíthet megtalálni a nyitásért felelős programot.