Mi a PDF fájl (és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A PDF fájl egy hordozható dokumentum formátumú fájl.
  • Nyissa meg az egyiket az Adobe Reader, a SumatraPDF, a böngésző vagy más PDF-olvasó segítségével.
  • Konvertálás DOCX, XLSX, JPG, PNG stb. Formátumba az EasyPDF.com vagy a dokumentumátalakító segítségével.

Ez a cikk elmagyarázza, hogy mik a PDF-fájlok, hogyan nyithatja meg azokat, az összes különböző módon konvertálhatja őket más formátumra, például képre vagy szerkeszthető fájlra, amelyet a Wordben vagy az Excelben használhat, valamint hogyan védheti meg jelszóval vagy távolíthatja el a jelszót.


Mi az a PDF fájl?

Az Adobe által kifejlesztett .PDF fájlkiterjesztésű fájl Portable Document Format fájl.

A PDF fájlok nemcsak képeket és szöveget tartalmazhatnak, hanem interaktív gombokat, hiperhivatkozásokat, beágyazott betűtípusokat, videókat és egyebeket is.

Gyakran látni fogja a PDF-formátumban elérhető kézikönyveket, e-könyveket, szórólapokat, álláspályázatokat, beolvasott dokumentumokat, prospektusokat és mindenféle egyéb dokumentumot. A weboldalakat akár PDF formátumban is el lehet menteni, teljes formátumban, későbbi felhasználás céljából.

Mivel a PDF-fájlok nem támaszkodnak az őket létrehozó szoftverekre, sem pedig egy adott operációs rendszerre vagy hardverre, ugyanúgy néznek ki, függetlenül attól, hogy milyen eszközön vannak megnyitva.


Hogyan nyitható meg egy PDF fájl

A legtöbb ember jobbra megy az Adobe Acrobat Readerhez, amikor PDF-t kell nyitnia. Az Adobe készítette a PDF szabványt, és programja minden bizonnyal a legnépszerűbb ingyenes PDF-olvasó. Használata teljesen rendben van, de úgy találjuk, hogy ez kissé dagadt program, sok olyan funkcióval, amelyekre soha nem lesz szüksége, vagy amelyeket használni szeretne.

A legtöbb webböngésző, például a Chrome és a Firefox is, maga nyithatja meg a PDF-eket. Lehetséges, hogy nem szükséges hozzá kiegészítő vagy bővítmény, de nagyon hasznos, ha automatikusan megnyílik, amikor online PDF-linkre kattint.

Nagyon ajánljuk a SumatraPDF-et, a Slim PDF Reader-t vagy a MuPDF-et, ha valamivel több funkcióval rendelkezik; mind a három ingyenes. További lehetőségekért tekintse meg a legjobb ingyenes PDF-olvasók listáját.


PDF fájl szerkesztése

Az Adobe Acrobat a legnépszerűbb PDF-szerkesztő, de a Microsoft Word is megteszi. Más PDF-szerkesztők is léteznek, például a PhantomPDF és a Nitro Pro.

A PDFescape, a DocHub és a PDF Buddy néhány ingyenesen használható online PDF-szerkesztő, amelyek nagyon egyszerűvé teszik az űrlapok kitöltését, például azokat, amelyeket néha egy álláspályázaton vagy adó űrlapon talál. Csak töltse fel a PDF-fájlt a webhelyre, például képek, szöveg, aláírások, linkek és egyebek beszúrásához, majd töltse le PDF-ként a számítógépére.

A Fill nevű hasonló online PDF-szerkesztő nagyszerű, ha csak aláírást kell hozzáadnia a PDF-hez. Támogatja a jelölőnégyzetek, a dátumok és a normál szöveg beillesztését is, de nem szerkesztheti vele a meglévő szöveget, vagy egyszerűen kitöltheti űrlapokat.

Tekintse meg a Legjobb ingyenes PDF-szerkesztők listánkat a rendszeresen frissülő PDF-szerkesztők gyűjteményéről, ha nem csupán az űrlap kitöltésével szeretne foglalkozni, például szöveg vagy képek hozzáadásával vagy eltávolításával a PDF-fájlból.

Sejda PDF Editor.

Ha a PDF-fájl egy részét szeretné kibontani, mint saját, vagy több különböző dokumentumra kívánja felosztani a PDF-fájlt, ezt többféleképpen húzhatja meg. Lásd a Legjobb PDF Splitter-eszközök és módszerek című cikket, ahol megtalálhatja az ehhez szükséges összes segítséget.


PDF-fájl konvertálása

A legtöbb ember, aki PDF fájlt szeretne más formátumra konvertálni, érdekli ezt, hogy szerkeszthesse a PDF tartalmát. A PDF konvertálása azt jelenti, hogy az már nem lesz .PDF, és ehelyett a PDF-olvasótól eltérő programban nyílik meg.

Például egy PDF konvertálása Microsoft Word fájlokká (DOC és DOCX) lehetővé teszi a fájl megnyitását nemcsak a Wordben, hanem más dokumentumszerkesztő programokban is, például az OpenOffice és a LibreOffice. Az ilyen típusú programok használata egy konvertált PDF szerkesztésére valószínűleg sokkal kényelmesebb dolog egy ismeretlen PDF-szerkesztőhöz képest.

Ha ehelyett azt szeretné, hogy egy nem PDF fájl .PDF fájl legyen, használhat PDF készítőt. Az ilyen típusú eszközök készíthetnek képeket, e-könyveket és Microsoft Word dokumentumokat, és PDF formátumban exportálhatják őket, ami lehetővé teszi, hogy PDF vagy eBook olvasóban megnyithassák őket.

Mentés vagy exportálás valamilyen formátumból PDF-be egy ingyenes PDF-készítő segítségével valósítható meg. Néhányan PDF nyomtatóként is szolgálnak, így gyakorlatilag bármilyen fájlt gyakorlatilag "kinyomtathatnak" .PDF fájlba. A valóságban ez csak egy egyszerű módja annak, hogy szinte bármit átalakítson PDF-be. Az opciók teljes áttekintéséhez lásd: Hogyan nyomtassunk PDF-be.

Weboldal nyomtatása PDF-be a Chrome-ban.

A fenti linkek közül néhány program mindkét módon felhasználható, vagyis felhasználhatja őket PDF-ek konvertálására különböző formátumokra, valamint PDF-fájlok létrehozására. A Caliber egy másik példa egy ingyenes programra, amely támogatja az eBook formátumba történő konvertálást.

Emellett az említett programok közül sok egyesíthet több PDF-fájlt is egybe, kivonhat bizonyos PDF-oldalakat, és csak a képeket mentheti a PDF-ből.

Az EasePDF egy példa egy online PDF-Word átalakítóra, amely képes a fájlt DOCX-be menteni.

Lásd: A PDF fájlok konvertálása JPG formátumba, ha a PDF fájlt egyszerűen képként szeretné használni. Ez hasznos lehet, ha nem biztos abban, hogy annak a személynek van-e PDF fájlja, vagy telepíteni akarja-e, akinek a PDF fájlt küldi. olvasó.

Az EasyPDF.com egy másik online PDF-átalakító, amely támogatja a PDF mentését különféle formátumokba, hogy kompatibilisek legyenek a Word, a PowerPoint, az Excel vagy az AutoCAD programmal. A PDF-oldalakat GIF-fájlokká vagy egyetlen szövegfájlokká is konvertálhatja. A PDF-fájlokat a Dropbox-ból, a Google Drive-ból vagy a számítógépéről töltheti be. A CleverPDF hasonló alternatíva.

Egy másik átalakítás a PDF-fájl PPTX-re. Ha a PDFConverter.com webhelyet használja a dokumentum konvertálásához, a PDF minden oldala külön diákra lesz felosztva, amelyeket a PowerPointban vagy bármely más, a PPTX fájlokat támogató prezentációs szoftverben használhat.

Nézze meg ezeket az ingyenes fájlkonvertáló programokat és online szolgáltatásokat a PDF fájlok más fájlformátumokká alakításának egyéb módjairól, beleértve a képformátumokat, HTML, SWF, MOBI, PDB, EPUB, TXT és más fájlokat.


A PDF biztonságának biztosítása

A PDF biztonsága magában foglalhatja a jelszó megadását a megnyitásához, valamint megakadályozhatja, hogy valaki kinyomtassa a PDF fájlt, lemásolja annak szövegét, megjegyzéseket fűzzen, oldalakat illesszen be és egyéb dolgokat.

Néhány felülről linkelt PDF-készítő és -átalakító, mások, mint például a PDFMate PDF Converter Free, a PrimoPDF, a FreePDF Creator, a Soda PDF és a FoxyUtils, néhány ingyenes alkalmazás a sok közül, amelyek megváltoztathatják az ilyen típusú biztonsági beállításokat.

Hogyan védhető jelszóval egy PDF

Hogyan lehet feltörni egy PDF jelszót vagy kinyitni a PDF-et

Bár bizonyos esetekben ajánlott a PDF fájlok védelme jelszóval, előfordulhat, hogy megfeledkezik a jelszóról, és letiltja a saját fájlhoz való hozzáférést.

Ha el kell távolítania vagy vissza kell állítania a PDF-tulajdonos jelszavát (amely korlátozza bizonyos tevékenységeket) vagy a PDF felhasználói jelszót (amely korlátozza a megnyitást) egy PDF-fájlon, használja az Ingyenes PDF-jelszó-eltávolító eszközök listánk egyik eszközét.