AXX fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az AXX fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl AxCrypt titkosított fájl. Az AxCrypt egy fájl titkosító program, amely addig kódolja (titkosítja) a fájlt, hogy használhatatlan anélkül, hogy először egy adott jelszóval / jelszóval dekódolná.

AXX fájl létrehozásakor automatikusan pontosan ugyanazt a nevet kapja, mint a titkosítatlan fájl, de a végéhez csatolja az .AXX fájlkiterjesztést. Például a vacation.jpg titkosítása a vacation.jpg.axx nevű fájlt eredményezi.


Hogyan nyitható meg egy AXX fájl

Kattintson duplán egy AXX fájlra az AxCrypt szoftverrel történő megnyitásához. Ne feledje azonban, hogy ha be van jelentkezve AxCrypt fiókjába, az AXX fájlra duplán kattintva megnyílik a valódi fájl, és nem valósítja meg az AXX fájl dekódolását.

Használja a programot filé > Nyissa meg a Biztonságos lehetőséget menüben nyissa meg az AXX fájlt, de valójában nem dekódolja azt. Az AXX fájl visszafejtéséhez meg kell, hogy kattintson a jobb gombbal, és válassza a lehetőséget AxCrypt > visszafejtése vagy használja a filé > Hagyja abba a biztonságot opciót.

Az AxCrypt letöltési oldalán kiválaszthatja az önálló opciót, ha azt a hordozható verziót szeretné használni, amely nem települ a számítógépére, és könnyen flash-meghajtón nyitható meg.

Ha úgy találja, hogy a számítógépén egy alkalmazás megpróbálja megnyitni az AXX fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy inkább egy másik telepített programmal szeretné megnyitni az AXX fájlokat, akkor megtanulhatja, hogyan lehet megváltoztatni az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez a Windows rendszerben.


AXX fájl konvertálása

Az AXX fájlokat csak az AxCrypt szoftverrel együtt használják, ezért azokat nem lehet más formátumba konvertálni. Ha mégis sikerül egy AXX fájlt "átalakítani" valamilyen más formátumba, akkor a tartalom titkosítva marad és felhasználhatatlan.

Az AxCrypt által már titkosított és AXX fájlként tárolt fájl konvertálásához először az AxCrypt használatával kell visszafejteni a fájlt, ezután előfordulhat, hogy a fájlt átalakíthatja egy ingyenes fájlkonverterrel.

Például, ha dekódol egy AXX fájlt, hogy MP4 fájlt kapjon belőle, használhat egy videoátalakítót, mint például a Freemake Video Converter, hogy átalakítsa a kapott MP4-et, de nem használhatja az AXX fájl közvetlen konvertálására.


További információ az AXX fájlokról

Az AXX fájlokat könnyű elkészíteni olyan számítógépen, amelyre telepítve van az AxCrypt. Vagy használja a filé > Biztos menüben, vagy kattintson a jobb gombbal a titkosítandó elemre, majd válassza a lehetőséget AxCrypt > Titkosítás.

Az AxCrypt ingyenes verziója nem készíthet AXX fájlt egy mappából, hacsak nem először archív fájlokká teszi a mappát, például ZIP fájlként. Ezután titkosíthatja a ZIP fájlt, hogy AXX fájlokká alakítsa. Ha mégis úgy dönt, hogy egy mappát titkosít az AxCrypt segítségével, akkor az benne lévő összes fájlt külön-külön titkosítja.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Az AXX fájlkiterjesztés igencsak hasonlít az AAX-re végződő Audible Enhanced Audiobook fájlok Audible formátumához. Ha AAX fájlokért van itt, akkor az iTunes segítségével megnyithat egyet.

Az AXX fájlkiterjesztés ugyancsak úgy néz ki, mint más formátumú fájlokhoz csatolt utótag, de ez nem jelenti azt, hogy ugyanazzal a szoftverrel nyithatnának meg. Néhány példa: AZZ (AZZ Cardfile Database), AX (DirectShow Filter), AX (Annotated XML Example), AXD (ASP.NET Web Handler), AXT (Adobe Photoshop Extract) és AXA (Annodex Audio) fájlok.

Ha a fájl nem nyílik meg az AxCrypt alkalmazással, ellenőrizze a fájlkiterjesztést, hogy megtudja, mi a vége. Ha ez nem AXX, akkor keresse meg a valódi fájlkiterjesztést, hogy többet tudjon meg arról, hogy milyen formátumban van, és milyen program képes megnyitni.