Mi az XPS fájl? (És hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • Az XML fájl egy XML papír specifikációs fájl.
  • Nyissa meg az egyiket az XPS Viewer (a Windows tartalmazza) vagy a NiXPS View segítségével.
  • Konvertálás PDF-be, JPG-be, DOCX-be és másokká a Zamzar vagy a PDFaid.com segítségével.

Ez a cikk elmagyarázza, hogy mik az XPS fájlok, hogyan nyithat meg egyet, és mely programok képesek átalakítani azokat ismertebb formátumba, például PDF-be vagy JPG-be.


Mi az XPS fájl?

Az .XPS fájl egy XML papírspecifikációs fájl, amely leírja a dokumentum felépítését és tartalmát, beleértve az elrendezést és a megjelenést. Az XPS fájlok lehetnek egy vagy több oldalasak.

Az XPS fájlokat először az EMF formátum pótlásaként hajtották végre, és kissé hasonlítanak a Microsoft PDF fájljaihoz, de ehelyett az XML formátumra épülnek. Az XPS fájlok felépítése miatt a dokumentumok leírása az operációs rendszer vagy a nyomtató alapján nem változik, és minden platformon következetes.

Az XPS-fájlok megosztják a dokumentumot másokkal, így az oldalon látottak megegyeznek azokkal, amelyeket az XPS-megjelenítő program használatakor látnak. Készítsen egy XPS fájlt a Windows rendszerben úgy, hogy "nyomtat" a Microsoft XPS Document Writer programba, amikor megkérdezik, hogy melyik nyomtatót használja.

Bizonyos XPS fájlok ehelyett kapcsolódhatnak az egyes videojátékokhoz használt Action Replay fájlokhoz, de a Microsoft formátuma sokkal gyakoribb.

XPS fájlok.


XPS fájlok megnyitása

Az XPS fájlok Windows rendszerben történő megnyitásának leggyorsabb módja az XPS Viewer használata, amelyet a Windows Vista és a Windows újabb verziói tartalmaznak. Telepítheti az XPS Essentials Pack csomagot az XPS fájlok Windows XP rendszeren történő megnyitásához.

Az XPS Viewer engedélyeket állít be az XPS fájlhoz, valamint digitálisan aláírja a dokumentumot. A Windows 10 és a Windows 8 is használhatja a Microsoft Reader alkalmazását az XPS fájlok megnyitására.

Nyissa meg az XPS fájlokat Mac-en Pagemark, NiXPS View vagy Edit és Pagemark XPS Viewer plug-in segítségével Firefox és Safari böngészőkhöz.

A Linux-felhasználók a Pagemark programjaival megnyithatják az XPS fájlokat is.

Művelet Az XPS fájlkiterjesztést használó játékfájlok visszajátszása a PS2 Save Builder segítségével nyitható meg.

Mivel különféle XPS-fájlok megnyitásához különböző programokra lehet szüksége, olvassa el a Hogyan módosítsuk az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez a Windows rendszerben című cikket, ha az automatikusan megnyílik egy olyan programban, amellyel nem szeretné használni.


XPS fájl konvertálása

Az XPS fájlok PDF, JPG, PNG vagy más képalapú formátumúra történő konvertálásának egyik leggyorsabb módja a fájl Zamzarba történő feltöltése. Miután betöltötte a fájlt az adott webhelyre, válasszon egy maroknyi formátum közül, hogy az XPS fájlt konvertálhassa, majd töltse le az új fájlt a számítógépére.

Az UnitePDF online menti az XPS-t PDF-be. Húzza a fájlt az oldalra, vagy kattintson Válassz fájlt, majd válassza a konvertálás gombot, amikor készen áll a PDF letöltésére.

A PDFaid.com webhely lehetővé teszi az XPS fájlok közvetlen konvertálását Word-dokumentumokká DOC vagy DOCX formátumban. Csak töltse fel az XPS fájlt, és válassza ki az átalakítási formátumot. Töltse le az átalakítottakat közvetlenül a weboldalról.

Az Able2Extract program ugyanezt teszi, de nem ingyenes. Ez azonban lehetővé teszi az XPS fájl konvertálását Excel-dokumentumdá, ami nagyon hasznos lehet attól függően, hogy mire tervezi használni a fájlt.

A Microsoft XpsConverter átalakítja az XPS fájlt OXPS-be.

Az Action Replay fájlok használatával egyszerűen nevezze át az what.xps fájlból bárhová .sps fájlba, ha azt szeretné, hogy a fájl megnyíljon a Sharkport Saved Game fájlformátumot támogató programokban (.SPS fájlok). Előfordulhat, hogy a fent említett PS2 Save Builder programmal MD, CBS, PSU és más hasonló formátumokra is konvertálhatja.


További információ az XPS formátumról

Az XPS formátum a Microsoft kísérlete a PDF formátumra. A PDF azonban sokkal-sokkal népszerűbb, mint az XPS, ezért valószínűleg sokkal több PDF-fájllal találkozott digitális bankszámlakivonatok, termékismertetők és kimeneti lehetőségek formájában, rengeteg dokumentum- és e-könyvolvasóban / készítőben.

Ha XPS fájlt küld valakinek, azt gondolhatja róla, hogy ez rosszindulatú program, ha nem ismeri a kiterjesztést. Továbbá, mivel a mobileszközök és a Mac számítógépek nem tartalmaznak beépített XPS-megjelenítőt (és a legtöbbjük rendelkezik natív PDF-támogatással), akkor nagyobb eséllyel készteti valaki arra, hogy időt töltsön körül egy XPS-nézőben, mint egy PDF-olvasót .

A Windows 8 és a Windows újabb verzióinak dokumentumírója alapértelmezés szerint az .OPSPS fájlkiterjesztést használja .XPS helyett. Ezért nem tudja megnyitni az OXPS fájlokat a Windows 7 és a Windows régebbi verzióiban.