Az iPhone X Home Button alapjai

Az Apple talán az iPhone X-jével bevezetett legjelentősebb változás a Home gomb eltávolítása volt. Az iPhone debütálása óta a Home gomb volt az egyetlen gomb a telefon elején. Ez volt a legfontosabb gomb is, mert a kezdőképernyőre való visszatéréshez, a multitaskinghoz való hozzáféréshez, képernyőképek készítéséhez és még sok minden máshoz használták.

Mindezeket a dolgokat továbbra is megteheti az iPhone X készüléken, de most már más a módja. Egy gomb lenyomását olyan gesztusok váltották fel, amelyek elindítják ezeket a megszokott funkciókat.

A cikkben található információk az iPhone X sorozatra és az iPhone 11 sorozatra vonatkoznak.


Az iPhone X feloldása

Az iPhone X alvásból történő ébresztése, más néven a telefon feloldása (nem tévesztendő össze azzal, hogy kinyitja egy telefoncégtől), még mindig egyszerű. Csak vegye fel a telefont, és csúsztassa felfelé a képernyő alját.

A következő esemény a biztonsági beállításaitól függ. Ha nincs kódja, akkor egyenesen a Kezdőképernyőre lép. Ha van kódja, akkor a Face ID felismerheti az arcát, és a Kezdőképernyőre vezet. Ha van kódja, de nem használja az Arcazonosítót, akkor adja meg a kódot. Nem számít a beállítások, a feloldás csak egy ellop.


Hogyan lehet visszatérni a kezdőképernyőre az iPhone X készüléken

Egy fizikai Kezdőlap gombbal bármely alkalmazásból visszatérve a Kezdőképernyőhöz meg kell nyomnia a Kezdőlap gombot. A gomb nélkül is nagyon egyszerű visszatérni a kezdőképernyőre.

Csak csúsztassa felfelé rövid távolságra a képernyő aljától. A hosszabb húzás mást tesz, de egy gyors pöccintéssel bármely alkalmazásból kiléphet és visszatér a kezdőképernyőre. 

Az iPhone X multitasking nézet megnyitása

A korábbi iPhone készülékeken a Kezdőlap gombra kattintva többfeladatos nézet nyílt meg, amely lehetővé teszi az összes nyitott alkalmazás megtekintését, az új alkalmazásokra való gyors váltást és a futó alkalmazások egyszerű kilépését.

Ugyanez a nézet továbbra is elérhető az iPhone X készüléken, de másképp érheti el. Húzza felfelé az aljától a képernyő mintegy harmadáig. Ez a mozgás eleinte kissé trükkös, mert hasonló a rövid ellopáshoz, amely a Kezdőképernyőre vezet. Amikor a képernyőn a megfelelő helyre kerül, megnyílt alkalmazások jelennek meg.

A beállításaitól függően enyhe rezgést is érezhet, amikor elérte azt a harmadpontot, amely aktiválja a többfeladatos nézetet.


Alkalmazások váltása a multitasking megnyitása nélkül az iPhone X készüléken

Ahelyett, hogy megnyitná a többfeladatos nézetet az alkalmazások megváltoztatásához, váltson ellopással egy új alkalmazásra.

A képernyő alján csúsztassa ujját balra vagy jobbra, hogy a többfeladatos nézetről a következő vagy az előző alkalmazásra ugorjon - ez sokkal gyorsabb mód a mozgásra. 

A Reachability használata az iPhone X készüléken

Az iPhone-ok egyre nagyobb képernyőivel nehéz elérni a hüvelykujjától távol eső dolgokat. A Reachability funkció, amelyet először az iPhone 6-os sorozatban vezettek be, megoldja ezt a problémát. A Kezdőlap gomb gyors dupla koppintásával a képernyő teteje lejjebb kerül, így könnyebben elérhető.

Az iPhone X és újabb modelleken az elérhetőség továbbra is opció, bár alapértelmezés szerint le van tiltva. Ha aktiválva van, akkor a képernyő alján lefelé csúsztatva érheti el a funkciót.

Az elérhetőség bekapcsolása az iOS 13 rendszerben:

  1. Nyisd ki beállítások az iPhone-on.

  2. Érintse Megközelíthetőség.

  3. választ érintés.

  4. Válasszon elérhetőség és mozgassa a mellette lévő csúszkát a Be / zöld értékre.

  5. Csúsztasson lefelé a képernyő alján, hogy a hüvelykujjától elérhető távolságban leengedje a képernyő elemeit.

Az Reachability bekapcsolásához az iOS 12-es és korábbi verzióiban lépjen a következőre: beállítások > általános > megközelíthetőség > elérhetőség.


A régi feladatok elvégzésének új módjai: Siri, Apple Pay és még sok más

Rengeteg más iPhone általános funkció használja a Kezdőlap gombot. Így végezheti el a leggyakoribbakat az iPhone X készüléken:

  • Pillanatképek készítése: Kattintson egyszerre az oldal és a hangerő növelése gombra.
  • Kikapcsolás / újraindítás: nyomja meg és tartsa az oldalsó és a hangerő növelő gombok egyidejűleg, amíg a kikapcsolás csúszka meg nem jelenik.
  • A Siri aktiválása: Tartsa lenyomva az oldalsó gombot.
  • Az Apple Pay és az iTunes / App Store vásárlások megerősítése: Használja az Arcazonosítót.

Tehát hol van a Vezérlőközpont?

A Vezérlőközpont hasznos eszközöket és parancsikonokat kínál. Korábbi iPhone-modelleken a képernyő aljától felfelé csúsztatással érhető el. Mivel a képernyő alsó részén való végiglapozással sok minden más elvégezhető az iPhone X készüléken, a Vezérlőközpont ezen a modellen máshol található.A

Hozzáféréséhez csúsztassa lefelé a képernyő jobb felső sarkától a rés jobb oldalán, és megjelenik a Vezérlőközpont. Érintse meg vagy csúsztassa ismét a képernyőt a képernyő elvetéséhez, ha kész. 

Szeretne még otthoni gombot? Adjon hozzá egyet a Beállításokban

Nem kaphat hardver gombot az iPhone X-hez, de a telefon beállításaiban közel kerülhet.

Az AssistiveTouch funkció hozzáad egy képernyőn megjelenő Kezdőlap gombot azoknak a fizikai kihívásokkal küzdő embereknek, akik megakadályozzák, hogy egyszerűen rákattintsanak a Kezdőlap gombra, vagy azoknak, akiknek törött a Kezdőlap gombja. Bárki bekapcsolhatja és használhatja ugyanazt a szoftver gombot.

Az AssistiveTouch engedélyezése:

  1. Érintse beállítások > megközelíthetőség az iOS 13 vagy beállítások > általános > megközelíthetőség az iOS 12-es és korábbi verzióiban.

  2. Az iOS 13 Kisegítő lehetőségek képernyőn érintse meg a elemet érintés és azután Segítő érintés. Bekapcsol Segítő érintés csúsztatva a Be / zöld helyzetbe.

    Az iOS 12 vagy újabb verziójú Kisegítő lehetőségek képernyőn érintse meg a elemet Segítő érintés és kapcsolja be Segítő érintés csúsztatva a Be / zöld helyzetbe.

    Azt is mondhatja: "Hé Siri, kapcsolja be az AssistiveTouch funkciót".

  3. A képernyő jobb alsó sarkában megjelenik egy gomb, amely végrehajtja a Kezdőlap gomb egyes feladatait, bár rákattinthat és áthúzhatja a képernyő bármely szélére, ahol addig marad, amíg újra nem mozgatja.

    Az AssistiveTouch beállítási képernyőn az elérhető opciók listájából kiválasztva megváltoztathatja az Alapértelmezett beállításokat az Egyetlen érintés, a Kettős érintés, a Hosszú nyomás és a 3D érintés funkcióhoz.