BAK fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A BAK fájl egy biztonsági mentési fájl.
  • Nyissa meg az egyiket azzal a programmal, amely létrehozta (valamennyien mások).

Ez a cikk leírja, hogy melyek a BAK fájlok, hogyan lehet azonosítani azt a programot, amelyik létrehozta azt, amelyikkel dolgozik, és néhány tippet az átalakítással kapcsolatban.


Mi az a BAK fájl?

A BAK fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Biztonsági másolat fájl, amelyet sok különböző alkalmazás használ ugyanazon célra: egy vagy több fájl másolatának tárolására biztonsági másolat céljából.

A legtöbb BAK fájlt automatikusan egy olyan program hozza létre, amelynek biztonsági másolatot kell tárolnia. Ezt bármi megteheti a webböngészőtől a biztonsági másolatú könyvjelzők tárolásáig, egy dedikált biztonsági programig, amely egy vagy több fájlt archivál.

A BAK fájlokat néha manuálisan hozza létre a program felhasználója is. Ön is létrehozhat egyet, ha szerkeszteni kívánja a fájlt, de nem módosítja az eredetit. Tehát ahelyett, hogy áthelyezné a fájlt az eredeti mappájába, új adatokkal írná át, vagy teljesen törölné, előfordulhat, hogy a fájl végéhez csak ".BAK" szót fűz.

erhui1979 / Getty Images

Minden olyan fájl, amelynek egyedi kiterjesztése van annak jelzésére, hogy tárolásra szolgál, például a ~ fájl, a file.old, a file.orig stb., Ugyanarról az okról történik, mint egy BAK kiterjesztés.


Hogyan nyitható meg egy BAK fájl

A .BAK fájlokkal a kontextus különösen fontos. Hol találta a BAK fájlt? A BAK fájlt ugyanúgy nevezték el, mint egy másik programot? Ezekre a kérdésekre válaszolva segíthet megtalálni a BAK fájlt megnyitó programot.

Fontos felismerni, hogy egyetlen program sem képes megnyitni az összes BAK fájlt, például lehet, hogy egy program képes megnyitni az összes JPG képfájlt vagy az összes TXT fájlt. A BAK fájlok nem ugyanúgy működnek, mint az ilyen típusú fájlok.

Például az Autodesk összes programja, beleértve az AutoCAD-et is, a BAK fájlokat rendszeresen használja biztonsági fájlként. Lehet, hogy más programok is, például a pénzügyi tervező szoftver, az adó előkészítő program stb. Nem számíthat azonban arra, hogy megnyit egy AutoCAD .BAK fájlt a könyvelési programban, és valahogy megadja az AutoCAD rajzait.

Nem számít az azt létrehozó szoftver, minden program felelős a saját BAK fájljainak használatáért, amikor vissza kell állítani az adatokat.

Ha például a .BAK fájlt talált a Zene mappában, akkor valószínű, hogy a fájl valamilyen médiafájl. A példa megerősítésének leggyorsabb módja az lenne, ha megnyitja a BAK fájlt egy olyan népszerű médialejátszóban, mint a VLC, hogy lássa, lejátszódik-e. Ehelyett átnevezheti a fájlt olyan formátumokra, amelyekben gyanítja, hogy a fájl van, például .MP3, .WAV stb., Majd megpróbálhatja megnyitni a fájlt az új kiterjesztés alatt.

Felhasználó által létrehozott BAK fájlok

Mint fent említettük, egyes BAK fájlok csak átnevezett fájlok, amelyeket az eredeti fájl megőrzésére használnak. Ez általában nemcsak a fájl biztonsági másolatának megőrzése, hanem a fájl használatának letiltása érdekében is megtörténik.

Például a Windows rendszerleíró adatbázisának szerkesztésekor általában javasoljuk, hogy a ".BAK" szót csatolja a rendszerleíró kulcs vagy a rendszerleíró érték végéhez. Ez lehetővé teszi, hogy saját kulcsot vagy értéket készítsen ugyanazzal a névvel ugyanazon a helyen, de anélkül, hogy a neve ütközne az eredetivel. Ezenkívül letiltja a Windows-t az adatok felhasználásától, mivel ezek már nincsenek megfelelően megnevezve (ez az oka annak, hogy elsősorban a rendszerleíró adatbázis-szerkesztést hajtja végre).

Ez természetesen nemcsak a Windows rendszerleíró adatbázisra vonatkozik, hanem minden olyan fájlra, amely kiterjesztést használ, amely nem az a kiterjesztés, amelyet a program vagy az operációs rendszer keresésre és olvasásra állított fel.

Ezután, ha probléma merül fel, egyszerűen törölheti (vagy átnevezheti) az új kulcsot / fájlt / szerkesztést, majd a .BAK kiterjesztés törlésével átnevezheti újra az eredetire. Ez lehetővé teszi a Windows számára, hogy még egyszer megfelelően használja a kulcsot vagy értéket.

Egy másik példa látható a számítógép tényleges fájljában, például a registerbackup.reg.bak nevű fájlban. Ez a fájltípus valójában egy REG fájl, amelyet a felhasználó nem akart megváltoztatni, ezért inkább készítettek róla egy másolatot, majd BAK kiterjesztéssel elnevezték az eredetit, hogy elvégezhessék az összes kívánt változtatást a másolaton, de soha módosítsa az eredetit (a .BAK kiterjesztésű).

Ebben a példában, ha valami nem stimmel a REG fájl másolatával, akkor mindig eltávolíthatja az eredeti .BAK kiterjesztését, és nem kell aggódnia, hogy örökre eltűnt.

Ezt a névadási gyakorlatot néha mappákkal is végzik. Ezt megint meg kell különböztetni a változatlannak tekintett eredeti és a szerkesztett között.


Hogyan lehet átalakítani a BAK fájlt

A fájlkonvertáló nem képes konvertálni a BAK fájltípusba vagy abból, mert valójában nem a hagyományos értelemben vett fájlformátum, hanem inkább elnevezési séma. Ez függetlenül attól, hogy milyen formátummal van dolga, például ha a BAK-ot PDF, DWG, Excel formátumra stb. Kell konvertálni.

Ha úgy tűnik, hogy nem tudja kitalálni, hogyan kell használni a .BAK fájlokat, próbáljon meg olyan programot használni, amely képes a fájlt szöveges dokumentumként megnyitni, például a Legjobb ingyenes szövegszerkesztők listán. Lehet, hogy a fájlban van olyan szöveg, amely jelezheti az azt létrehozó programot vagy a fájl típusát. 

Például a file.bak nevű fájl semmilyen módon nem jelzi, hogy milyen típusú fájlról van szó, így aligha könnyű eldönteni, hogy melyik program tudja megnyitni. A Notepad ++ vagy a listából származó másik szövegszerkesztő használata hasznos lehet, ha például a fájl tartalmának tetején megjelenik az "ID3". Online keresés azt mondja, hogy ez egy metaadat-tároló, amelyet MP3 fájlokkal használnak. Tehát a fájl átnevezése file.mp3 fájlra lehet a megoldás az adott BAK fájl megnyitására.

MP3 fájl megnyitás a Notepad ++ alkalmazásban.

Hasonlóképpen, a BAK CSV formátumba konvertálása helyett előfordulhat, hogy a fájl szövegszerkesztőben történő megnyitása azt mutatja, hogy van egy csomó szöveg vagy táblázatszerű elem, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a BAK fájlja valóban CSV fájl, ebben az esetben egyszerűen átnevezheti a file.bak fájlt file.csv fájlra, és megnyithatja az Excel vagy más CSV szerkesztő segítségével.

A legtöbb ingyenes zip / unzip program sokféle fájltípust képes megnyitni, függetlenül attól, hogy archív fájl-e. Kipróbálhatja az egyiket további lépésként annak kiderítéséhez, hogy milyen típusú fájl a BAK fájl. Kedvenceink a 7-Zip és a PeaZip.