BAT fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A .BAT fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl kötegelt feldolgozási fájl. Ez egy sima szöveges fájl, amely különféle parancsokat tartalmaz, amelyeket ismétlődő feladatokhoz vagy szkriptcsoportok egymás utáni futtatásához használnak.

Minden típusú szoftver különféle célokra használja a .BAT fájlokat - például fájlok másolásához vagy törléséhez, alkalmazások futtatásához és folyamatok leállításához.

A BAT fájlokat kötegelt fájloknak, szkripteknek, kötegelt programoknak, parancsfájloknak és shell parancsfájloknak is nevezik, és ehelyett a .CMD kiterjesztést használhatják.

A .BAT fájlokkal végzett munka nemcsak a személyes fájljaira, hanem a fontos rendszerfájlokra is nagyon veszélyes lehet. Legyen nagyon óvatos, mielőtt kinyitja.


Hogyan nyitható meg egy .BAT fájl

Annak ellenére, hogy a .BAT kiterjesztés azonnal arra készteti a Windows-t, hogy egy ilyen fájlt futtathatóként ismerjen fel, a .BAT fájlok továbbra is teljes egészében szöveges parancsokból állnak. Ez azt jelenti, hogy bármely szövegszerkesztő, például a Jegyzettömb (amely a Windows összes verziójában megtalálható) megnyithat egy .BAT fájlt szerkesztésre.

A .BAT fájl megnyitásához a Jegyzettömbben kattintson a jobb gombbal, és válassza a lehetőséget szerkesztése a menüből. Találhat fejlettebb, a szintaxis kiemelését támogató szövegszerkesztőket, amelyek hasznosak lehetnek .BAT fájl szerkesztésekor.

A .BAT fájl szövegszerkesztőben történő megnyitásával megjelenik a fájlt alkotó kód. Például ez a .BAT fájl belsejében található szöveg, amely a vágólap ürítésére szolgál:

cmd / c "visszhang ki | klip"

Itt van egy másik példa egy .BAT fájlra, amely a ping paranccsal vizsgálja meg, hogy a számítógép el tudja-e érni az útválasztót ezzel a konkrét IP-címmel:

ping 192.168.1.1
szünet

Ismét nagyon vigyázzon, amikor olyan futtatható fájlformátumokat nyit meg, mint az .BAT fájlok, amelyeket e-mailben kapott, olyan webhelyekről töltött le, amelyeket nem ismer, vagy akár saját maga is létrehozott. Vannak más futtatható fájlkiterjesztések, amelyeket kerülni kell.

A .BAT fájl használata a Windows rendszerben olyan egyszerű, mint duplán vagy duplán koppintva. Nem kell külön programot vagy eszközt letölteni.

Az első fenti példa használatához, ha ezt a szöveget szövegszerkesztővel beírja egy szövegfájlba, majd a fájlt .BAT kiterjesztéssel elmenti, a fájl futtatható fájl lesz, amelyet megnyithat, hogy azonnal törölje a vágólapra mentett elemeket.

A második példa, amely a ping parancsot használja, pingelni fogja az IP címet; a pause parancs nyitva tartja a Parancssor ablakot, amikor a folyamat befejeződik, így láthatja az eredményeket.

Ha úgy tűnik, hogy a fájl nem szöveges fájl, akkor valószínűleg nem egy .BAT fájllal foglalkozik. Ellenőrizze a fájlkiterjesztést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem tévesztik-e össze a .BAK vagy .BAR (Age of Empires 3 adatok) és a .BAT fájlokat.


Hogyan lehet átalakítani a .BAT fájlt

Amint látható, a .BAT fájl kódja semmilyen módon nincs elrejtve, ami azt jelenti, hogy nagyon egyszerűen szerkeszthető. Mivel a .BAT fájlban szereplő egyes utasítások (például a del parancs) pusztítást okozhatnak az adataidban, a BAT fájl konvertálása olyan formátumra, mint az EXE, hogy bonyolultabb legyen egy alkalmazásfájl.

Néhány parancssori eszközzel konvertálhat egy .BAT fájlt .EXE fájlra. Ennek módjáról a How-To Geek oldalon olvashat.

  • A Windows beépített IExpress eszköze egy másik módot kínál .EXE fájl készítésére .BAT fájlból.
  • Bár az ingyenes verzió csak próbaverzió, az EXE az MSI Converter Pro programba konvertálhatja a keletkező EXE fájlt MSI (Windows Installer Package) fájlba.
  • Használhatja az ingyenes NSSM parancssori eszközt, ha .BAT fájlt szeretne futtatni Windows szolgáltatásként.
  • A PowerShell Scriptomatic segíthet a .BAT fájl kódjának konvertálásában PowerShell parancsfájlba.

Ahelyett, hogy egy .BAT to SH (bash shell script) átalakítót keresne a .BAT parancsok használatára olyan programokban, mint a Bourne Shell és a Korn Shell, próbáljon csak átírni a szkriptet a Bash nyelv használatával. A két formátum felépítése meglehetősen eltér, mivel a fájlokat különböző operációs rendszerekben használják. Van egy Stack Overflow szál és ez a Unix Shell Scripting oktatóanyag néhány információhoz, amely segíthet a parancsok kézi lefordításában.

Általában nem lehet megváltoztatni egy fájlkiterjesztést (például .BAT) olyanra, amelyet a számítógép felismer, és elvárja, hogy az újonnan átnevezett fájl használható legyen. A legtöbb esetben a tényleges fájlformátum-átalakításra van szükség a fent leírt módszerek egyikével. Tekintettel arra, hogy a .BAT fájlok csak .BAT kiterjesztésű szövegfájlok, átnevezheti .TXT fájlra, hogy szövegszerkesztővel nyissa meg. Ne feledje, hogy .BAT-to -TXT átalakítás végrehajtása megakadályozza a kötegelt fájl parancsainak végrehajtását.

Ahelyett, hogy a fájlkiterjesztést manuálisan megváltoztatná .BAT-ról .TXT-re, megnyithatja a kötegelt fájlt a Jegyzettömbben szerkesztésre, majd új fájlba mentheti, és a .TAT helyett mentés előtt a .TXT-t választja fájlkiterjesztésként.

Ezt kell tennie, amikor új .BAT fájlt készít a Jegyzettömbben, de fordítva: Mentse el az alapértelmezett szöveges dokumentumot .BAT néven .TXT helyett. Egyes programokban előfordulhat, hogy el kell mentenie a Minden fájl fájltípust, majd tedd magadra a .BAT kiterjesztést.