PEF fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A PEF fájlkiterjesztésű fájl egy Pentax Raw Image fájl, amely a Pentax Electronic File rövidítést jelenti. Ez egy tömörítetlen és szerkesztetlen fotó, amelyet Pentax digitális fényképezőgéppel készítettek. A képet még semmilyen módon nem kell feldolgozni - a kamera által felvett összes nyers adatot képviseli.


Egyéb PEF fájlok

Más PEF fájlok helyette Portable Embosser Format fájlok lehetnek; néha PEF Braille Book fájloknak hívják őket. Az ilyen típusú PEF fájlok az XML formátumot használják a fizikai braille könyvek ábrázolására.

A Pentax Raw Image fájlok néha PTX formátumban vannak. A PEF és a PTX fájlok hasonlóak más képfájl-formátumokhoz, amelyeket a digitális fényképezőgépek a nem módosított adatok tárolásához használnak, mint például a Nikon NEF, a Canon CR2 és CRW, a Sony ARW és SRF, a Panasonic RW2 és az Olympus ORF.


Hogyan nyitható meg egy PEF fájl

A Pentax fényképezőgép PEF fájljai megnyílnak a digitális fényképezőgéphez kapott szoftverrel, valamint az Able RAWer, az UFRaw, a Windows Live Photo Gallery, az Adobe Photoshop, az Adobe Photoshop Elements és valószínűleg néhány más népszerű fotó- és grafikus eszköz segítségével.

Ha nem tudja megnyitni a PEF fájlt a Windows rendszerben a Windows Live Photo Gallery használatával, előfordulhat, hogy telepítenie kell a Microsoft Camera Codec Pack csomagot.

A Braille Utils megnyitja a PEF Braille Book fájlokat. Ezek a fájlok iOS eszközön (iPhone, iPad, iPod touch) is megnyílnak a PEF Viewer alkalmazás segítségével.

Tekintse meg ezt a szoftverlistát a pef-format.org címen néhány más programhoz, amely PEF fájlokat használ. Néhány ilyen program azonban csak Braille-fájlokat hozhat létre, de valójában nem képes megnyitni azokat.

Ha a fájl nem nyílik meg a fenti javaslatok alapján, akkor lehetséges, hogy rosszul olvassa a fájlkiterjesztést. Annak ellenére, hogy fájlkiterjesztéseik hasonlónak tűnnek, a PEF fájloknak semmi közük a PDF, PEM vagy PEG (Peggle Replay) fájlokhoz. Tehát, ha e fájlok egyikével foglalkozik, akkor valószínűleg más szoftvert kell használnia a megnyitásához.


Hogyan lehet átalakítani a PEF fájlt

Néhány ingyenes képátalakító eszköz a PEF fájlokat más képformátumra konvertálja. A Zamzar egy példa - ez egy online PEF-átalakító, ami azt jelenti, hogy először fel kell töltenie a PEF fájlt a Zamzar-ra, majd konvertálnia kell egy kimeneti formátumot, majd vissza kell töltenie a konvertált fájlt a számítógépére, mielőtt használná. .

A Zamzar a PEF-et JPG, PNG, BMP, PDF, TIFF, TGA és más hasonló formátumokká konvertálja.

Az Adobe DNG Converter a PEF fájlt DNG-vé konvertálja Windows és macOS rendszereken.