Mi az ODT fájl (és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • Az ODT fájl egy OpenDocument szövegdokumentum fájl.
  • Nyisson meg egyet a Word, az OpenOffice Writer vagy a Google Dokumentumok segítségével.
  • Konvertáljon hasonló formátumra, például PDF-be vagy DOCX-be az egyik ilyen program vagy egy dokumentum-átalakító segítségével.

Ez a cikk leírja, mi az ODT fájl, hogyan nyithat meg egy eszközt bármilyen eszközön, és hogyan konvertálhatja azt DOCX-be és más elterjedtebb dokumentumformátumokká.


Mi az ODT fájl?

Az ODT fájl egy OpenDocument szövegdokumentum-fájl. Ezeket a fájlokat leggyakrabban az ingyenes OpenOffice Writer szövegszerkesztő program hozza létre.

Az ODT fájlok hasonlóak a Microsoft Word-hez használt népszerű DOCX fájlformátumhoz. Mindkettő olyan dokumentumfájltípus, amely képes tárolni például szöveget, képeket, objektumokat és stílusokat, és kompatibilis sok programmal.

ODT fájlok.

Ha a fájl nem dokumentum, akkor lehet, hogy ez egy Origin Dialog Theme fájl, amelyet az Origin adatelemző és grafikus szoftverrel együtt használnak. Ezeket a fájlokat XML formátumban formázzák, és megváltoztatják a program különböző párbeszédablakainak megjelenését.


Hogyan nyitható meg egy ODT fájl

Az ODT fájlokat az OpenOffice Writer segítségével készítik, így ugyanaz a program a legjobb módja annak megnyitására. Azonban a LibreOffice Writer, az AbiSource AbiWord (itt kaphat Windows-verziót), a Doxillion és számos más ingyenes dokumentumszerkesztő is megnyithat ODT fájlokat.

A Google Docs és a Microsoft Word Online képes online megnyitni az ODT fájlokat, és ott is szerkesztheti őket.

Ha a Google Dokumentumok segítségével szerkeszti az ODT fájlt, akkor először a Google Drive-on kell feltöltenie a Google Drive-fiókjába Új > Fájlfeltöltés menü. A Microsoft Word Online alkalmazással megnyitott ODT fájlok a OneDrive programba kerülnek, de a feltöltést a Word Online oldalról kezdeményezheti, ellentétben a Google Dokumentumokkal.

Az ODT Viewer egy másik ingyenes ODT néző a Windows számára, de csak ODT fájlok megtekintéséhez hasznos; nem szerkesztheti a fájlt azzal a programmal.

Ha telepítve van a Microsoft Word vagy a Corel WordPerfect, akkor ez két másik módszer az ODT fájlok használatára; egyszerűen nem szabad letölteni őket. Az MS Word egyszerre képes megnyitni és ODT formátumba menteni.

Néhány imént említett program működik a macOS-on és a Linuxon is, de a NeoOffice (Mac-hez) és a Calligra Suite (Linux) néhány alternatíva. Ne feledje azt is, hogy a Google Docs és a Word Online két online ODT néző és szerkesztő, ami azt jelenti, hogy nemcsak a Windows rendszeren, hanem bármely más operációs rendszeren is működnek, amelyek képesek futtatni egy webböngészőt.

Az ODT fájl Android-eszközön történő megnyitásához telepítse az OpenDocument Reader alkalmazást. Az iPhone és más iOS felhasználók használhatják az ODT fájlokat az OOReader vagy az ikuDocs Documents programokkal, és valószínűleg néhány más dokumentumszerkesztővel.

Az Origin Dialog témafájlokat az Origin használja, de a témafájlt nem tudja megnyitni a programban, mint más Origin fájltípusokat, például OPJU, OPJ stb. Ehelyett egy ODT fájlt tárol a program "dialog" mappájában, általában a "C: Program Files OriginLab Origin Themes" részben, ahonnan az Origin elolvashatja a beállításokat és alkalmazhatja a témafájl által leírt megjelenést.

Ha az ODT fájl olyan programban nyílik meg, amelyikkel nem kívánja használni, olvassa el a Hogyan módosítsuk az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez a Windows rendszerben. Például ennek a változtatásnak a végrehajtása hasznos lehet, ha az ODT fájlt az OpenOffice Writer programban szeretné szerkeszteni, de ehelyett az MS Word-ben nyílik meg.


Hogyan konvertálhatunk egy ODT fájlt

Ha ODT fájlt szeretne konvertálni anélkül, hogy a fent említett ODT szerkesztők / nézők egyike lenne, akkor a legjobb lehetőség a Zamzar vagy a FileZigZag használata. A Zamzar elmenthet egy ODT fájlt DOC, HTML, PNG, PS és TXT fájlokba, míg a FileZigZag támogatja ezeknek a formátumoknak egy részét, valamint a PDF, RTF, STW, OTT és más fájlokat.

Ha azonban már telepítve van az MS Word, az OpenOffice Writer vagy bármely más ODT nyitó eszköz, akkor ott egyszerűen megnyithatja a fájlt, majd mentéskor más dokumentumformátumot választhat. E programok többsége az online ODT-átalakítók által támogatott formátumok mellett más formátumokat is támogat, például a DOCX-t.

Ez igaz az online ODT szerkesztőkre is. Az ODT fájl konvertálásához például a Google Drive használatával kattintson a jobb gombbal (a fiókjában található fájlok listáján), és válassza a Megnyitás ezzel > Google Docs. Ezután használja a Google Dokumentumokat filé > Letöltés menü az ODT fájl DOCX, RTF, PDF, TXT vagy EPUB fájlba mentéséhez.

Egy másik lehetőség egy dedikált ingyenes dokumentumfájl-átalakító letöltése.

Ha egy módszert keres egy DOCX fájl ODT-be mentésére, a Microsoft Word használata ennek egyik egyszerű módja. Lásd: Mi az a DOCX fájl? további információk a DOCX fájlok konvertálásáról.


További információ az ODT formátumról

Az ODT formátum nem pontosan ugyanaz, mint az MS Word DOCX formátuma. A különbségeket a Microsoft webhelyén olvashatja el.

Az ODT fájlokat ZIP-tárolóban tárolják, de használhatnak XML-t is, ami megkönnyíti a fájl automatikus létrehozását szerkesztő nélkül. Az ilyen típusú fájlok a .FODT fájlkiterjesztést használják.

FODT fájlt készíthet egy ODT fájlból ezzel a paranccsal:

oowriter --convert-to fodt myfile.odt

Ez a parancs az ingyenes OpenOffice csomagon keresztül érhető el.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fájlja nem nyílik meg a fenti javasolt programok egyikével sem, jó eséllyel nincs igazán ODT fájlja. Egyes fájltípusok hasonló fájlkiterjesztésű betűket osztanak meg, amelyek megkönnyítik azok összetévesztését.

Például egy ADT fájl megosztja a három fájlkiterjesztésből a kettőt, de ezek a fájlok nem nyithatók meg az OpenOffice programban. Ehelyett az ADT fájlok ACT! A törvényhez használt dokumentum sablon fájlok! szoftver.

Hasonlóképpen, az ODM fájlok az OpenOffice Writerhez kapcsolódónak tűnhetnek, de ezek OverDrive Media fájlok, amelyeket az OverDrive alkalmazás összefüggésében használnak.

Egyes OpenDocument formátumok hasonló fájlkiterjesztést használnak, de nem nyithatók meg ugyanazon az oldalon említett programokkal. Ide tartoznak az ODS, ODP, ODG és ODF fájlok, amelyeket az OpenOffice Calc, Impress, Draw és Math programjaihoz használnak. Ezeket a programokat az OpenOffice fő csomagból lehet letölteni.