CAB fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A .CAB kiterjesztésű fájl egy Windows kabinetfájl (régebben Diamond fájloknak hívták őket). Tömörített fájlok, amelyek különböző Windows-telepítésekhez kapcsolódó adatokat tárolnak, amelyek eszközillesztőket vagy rendszerfájlokat tartalmazhatnak.

A Microsoft Publisher program Pack and Go szolgáltatásával olyan CAB fájlok készíthetők, amelyek a PUZ fájlkiterjesztéssel végződnek. Ezen belül minden megtalálható a dokumentumban, ugyanabban az archívum formátumban, mint a CAB, így ugyanúgy kezelhetők, mint a CAB fájlok.

Az InstallShield telepítőprogram szintén készít CAB kiterjesztésű fájlokat, de ezek nem kapcsolódnak a Windows kabinet fájlformátumához.

Egyes eszközök a CAB fájlkiterjesztést használhatják firmware fájlok tárolására.


A CAB fájlok megnyitása

A Windows kabinetfájl megnyitása a Windows rendszerben automatikusan elindítja a fájlt archívumként, így láthatja, mi van benne. A Windows lényegében mappaként kezeli, és automatikusan; nem szükséges letöltenie a CAB nyitó programot a Windows rendszerhez.

A CAB fájlokat azonban fájl dekompressziós eszközzel is megnyithatja vagy kibonthatja. Ezen az úton haladva megnyithatja a CAB fájlokat más operációs rendszereken, például macOS vagy Linux rendszeren. Néhány ingyenes fájlcsomagoló, amely együttműködik a CAB fájlokkal, többek között a 7-Zip, PeaZip, WinZip, IZArc, The Unarchiver és a cabextract.

Ha van egy PUZ fájlja, amely a Microsoft Publisher-től származik, megnyithatja az imént említett fájlcsomagolók bármelyikével. Ha ezek a programok nem ismerik fel a PUZ fájlkiterjesztést, akkor először nyissa meg a fájl kibontó szoftverét, majd keresse meg a PUZ fájlt, vagy módosítsa a .PUZ fájlkiterjesztést .CAB fájlra, és próbálja újra.

Az InstallShield CAB fájlok nem azonosak a Windows kabinet fájljaival, de unshield segítségével kibonthatók.


CAB fájlok telepítése a Windows rendszerbe

Ha offline, letöltött Windows frissítési fájlja van CAB formátumban, a telepítés másik módja a megemelt parancssor. Írja be ezt a parancsot, kicserélve a CAB fájl elérési útját az Ön által használt útvonalával:

dism / online / add-package /packagepath:"C:filescabname.cab "

Ne nyomja meg belép amíg meg nem írta az egész parancsot. Függetlenül attól, hogy a parancs bármilyen törést mutat, amelyet fent lát, csak addig helyezzen szóközt, amíg el nem éri a végét.

A nyelvcsomagok telepítéséhez nem a DISM parancsot kell használnia, hanem az lpksetup.exe eszközt, például:

  1. Nyissa meg a Futtatás párbeszédpanelt a Win + R billentyűparancs.

  2. belép lpksetup (az első betű egy kis L betű).

  3. választ Telepítse a megjelenítési nyelveket.

  4. Válasszon Tallózás a CAB fájl megkereséséhez és kiválasztásához.

  5. választ Következő.

  6. Várja meg, amíg az egész folyamat befejeződik. Ez eltarthat egy ideig.

  7. Bezárhat a Kijelzőnyelvek telepítése képernyőről, amikor a Haladás felirat "Befejezve" feliratú.

Az új nyelvre váltáshoz a Windows 10 rendszerben nyissa meg beállítások majd navigáljon Idő és nyelv, majd válassza a Régió és nyelv fülre a bal oldalon. A Windows régebbi verzióiban ez Control Panel > Óra, nyelv és terület > nyelv. Végül válassza ki a használni kívánt nyelvet, és kövesse a bemutatott utasításokat, ha vannak ilyenek.


Hogyan lehet átalakítani a CAB fájlt

Nincsenek olyan fájlkonvertáló programok, amelyek tudatában lennének egy tiszta CAB-MSI átalakításnak. Előfordulhat, hogy segítséget talál a Flexera közösség többi InstallShield felhasználójától.

A WSP fájlok a Microsoft SharePoint által használt és CAB formátumban tömörített SharePoint Solution Package fájlok. Átnevezheti a WSP fájlt CAB-ra, és megnyithatja, mint egy Windows Cabinet fájlt.

A CAB-t konvertálhatja EXE-be az IExpress Wizard segítségével, amely egy Windows-ban található eszköz. Nyissa meg a Futtatás párbeszédpanelt a Win + R billentyűparancs, majd írja be IExpress.

Ha át kell alakítania a CAB-ot KDZ-be, hogy megfelelő formátumú Android firmware-fájlt kapjon, kövesse a BOYCRACKED utasításait.


További információ a CAB formátumról

A Windows tömörítheti a CAB fájlokat DEFLATE (mint a legtöbb ZIP fájl), Quantum vagy LZX fájlokkal, mivel a formátum mindhárom tömörítési algoritmust támogatja.

Minden CAB-archívumot egyenként tömörítenek, minden egyes fájl helyett. A CAB-archívum legfeljebb 65,535 XNUMX CAB-mappát tárolhat, és ezek a mappák ugyanannyi fájlt tartalmazhatnak.

Amikor egy telepítő valóban használ egy CAB fájlt, a benne lévő fájlokat szükség szerint kibontják, és a CAB fájlban tárolt sorrendben.

Egy nagy fájlból több CAB fájl is készíthető, mindaddig, amíg a következő CAB fájlig legfeljebb 15 fájl terjed ki. Ez azt jelenti, hogy egy CAB fájlban akár 15 fájl is lehet, amely a sorozat következő CAB fájljáig terjed, és hogy akár 15 is lehet.

A CAB fájlokat az első négy bájt felismeri. Ha megnyit egy CAB fájlt szöveges fájlként egy szövegszerkesztővel, akkor az "MSCF" jelenik meg a legelső négy betűként.

CAB fájlt készíthet makecab.exe, amelyet a Windows tartalmaz. Egy ilyen parancs futtatása a Parancssorban a fájlt egy CAB archívumba tömöríti:

makecab.exe C: fájlok program.jpg C: fájlok program.cab

A Windows kabinet fájlformátumáról a Microsoft Windows Dev Center és a Microsoft Cabinet Format oldalain olvashat bővebben.


Törölheti a CAB fájlokat?

Csábító lehet a CAB fájlok törlése a számítógépről, amikor több tucat vagy akár százat lát egyből. A döntés elõtt rendkívül fontos megérteni, hogy hol vannak a CAB fájlok, és hogy fontosak-e vagy sem.

Például a system32 mappában lévő CAB fájlokat meg kell őrizni, bármi is legyen. Ha megpróbálja megfejteni az itt fontosakat, az valóban zavaró lehet, és egy rossz döntés meghozatala később problémákat okozhat, mivel a Windows-nak szüksége lehet a törölt CAB fájlra a sérült fájl kijavításához.

Az iTuneshoz, a DirectX-hez vagy más, harmadik féltől származó programhoz kapcsolódó CAB-fájlok azonban valószínűleg biztonságosan törölhetők, anélkül, hogy rendszerkárosodást okoznának, de a program működését leállíthatják, vagy bizonyos feladatok futtatását megakadályozhatják. Ha a program a CAB fájlok törlése után leáll, csak javítsa meg vagy telepítse újra, de valószínű, hogy az ilyen típusú CAB fájlok csak ideiglenesek.

A CAB fájlok jellegéből adódóan gyakran látni őket egy program telepítőfájljaiban. Például a Microsoft Office telepítője számos CAB fájlt tartalmaz, amelyek közül néhány elég nagy. Ha ezeket eltávolítják, akkor a telepítő megsérül, és nem használhatja ezeket a telepítőfájlokat az MS Office telepítéséhez.

Egyes szoftverek a cab_xxxx fájlokat a C: Windows Temp mappába dobják, miközben frissítéseket telepítenek vagy más, a rendszerrel kapcsolatos feladatokat végeznek. Teljesen biztonságos a CAB fájlok eltávolítása ezen a helyen, kivéve, ha a számítógépe aktívan frissíti vagy telepíti a szoftvert (mivel ekkor esetleg használják őket).

Ha nem tudja törölni a CAB fájlokat, mert folyamatosan regenerálódnak (pl. A C: Windows Logs CBS mappa folyamatosan LOG és CAB fájlokat készít), próbálja meg törölni a legrégebbi LOG fájlt (vagy mindegyiket), majd távolítsa el minden CAB fájl a C: Windows Temp fájlból.