AMR fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az AMR fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy adaptív többsebességű ACELP kodek fájl. Az ACELP egy emberi beszéd hangtömörítési algoritmus, amely az Algebrai Kódgal gerjesztett lineáris előrejelzést jelenti.

Ezért az Adaptive Multi-Rate egy olyan tömörítési technológia, amelyet elsősorban beszédalapú audio fájlok kódolására használnak, például mobiltelefon hangfelvételek és VoIP alkalmazások számára.

A sávszélesség-használat csökkentése érdekében, ha a fájlban nincs audio lejátszás, az AMR formátum olyan technológiákat használ, mint a folytonos átvitel (DTX), a kényelmes zajgenerálás (CNG) és a hangtevékenység-észlelés (VAD).

Az AMR fájlokat a frekvenciatartománytól függően a két formátum egyikében menti. A módszertan és a konkrét fájlkiterjesztés emiatt eltérhet. Az alábbiakban erről többet is megtudhat.

Web / Derek Abella

Az AMR az ügynöküzenet-útválasztó és az audio / modem felszálló (az alaplap bővítőhelye) rövidítése is, de semmi közük az Adaptive Multi-Rate fájlformátumhoz.


Az AMR fájl lejátszása

Sok népszerű audio / video lejátszó alapértelmezés szerint megnyitja az AMR fájlokat. Ide tartozik a VLC, az AMR Player, az MPC-HC és a QuickTime. A fájl Windows Media Player alkalmazással történő lejátszásához K-Lite Codec Pack szükséges.

Az Audacity főleg audio szerkesztő, de támogatja a fájl lejátszását, és így természetesen további előnye, hogy lehetővé teszi az audio szerkesztését is.

Egyes Apple-, Android- és BlackBerry-készülékek AMR-fájlokat is létrehoznak a hangfelvételek számára, így képesnek kell lenniük arra, hogy speciális alkalmazás nélkül is lejátszhassák őket.


Az AMR fájl konvertálása

Ha a fájl elég kicsi, javasoljuk egy ingyenes online fájlkonverter használatát. A legjobb online AMR átalakító valószínűleg a FileZigZag, mert képes a fájlt MP3, WAV, M4A, AIFF, FLAC, AAC, OGG, WMA és más formátumokká konvertálni anélkül, hogy le kellene töltenie a szoftvert a számítógépére.

A konvertálás másik lehetősége a media.io. A FileZigZag-hoz hasonlóan teljes mértékben az Ön webböngészőjében is fut. Csak töltse fel a fájlt oda, mondja meg neki azt a formátumot, amelyre konvertálni kívánja, majd töltse le az új fájlt a számítógépére.

A felülről érkező AMR Player mellett, amely nemcsak lejátszani, de átalakítani is képes ezt a formátumot, egy maroknyi más átalakító is letölthető.

Az egyik letölthető AMR konverterben említett program a Freemake Audio Converter, de az a program, amely szállítja ezt a programot, elkészíti a Freemake Video Converter nevet is. Ezt a programot azért említjük meg, mert bár főleg videofájl-átalakítónak számít, a formátumot is támogatja. Letöltése hasznos lehet a jövőben, ha valaha is konvertálnia kell egy videofájlt.


További információ az AMR fájlokról

Bármely AMR fájl a következő formátumok egyikében található: AMR-WB (szélessávú) vagy AMR-NB (keskeny sávú).

Adaptív többsebességű - széles sávú (AMR-WB) fájlok támogatják az 50 Hz és 7 Khz közötti frekvenciatartományt, a 12.65 kbps - 23.85 kbps sebességet. Lehet, hogy az AWB fájlkiterjesztést használják.

Az AMR-NB fájlok bitsebessége azonban 4.75 kbps - 12.2 kbps, és 3GA-ra is végződhet.

Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha úgy tűnik, hogy nem tudja megnyitni a fájlt a fenti javaslatokkal, ellenőrizze még egyszer, hogy helyesen olvassa-e a fájlkiterjesztést. Könnyű összekeverni egy hasonlóan írt betűvel, de a hasonló fájlkiterjesztések nem azt jelentik, hogy a fájlformátumok hasonlóak, vagy hogy ugyanazokkal a szoftvereszközökkel használhatók.

Például az AMP fájlkiterjesztés nagyon hasonlít az AMR-hez, de még csak kissé sem kapcsolódik egymáshoz. Kövesse ezt a linket, ha többet szeretne megtudni az AMP fájlokról, ha ez a fájlformátum, amellyel valójában foglalkozik.

Néhány más fájlkiterjesztés, amelyet összekeverhetünk, az AMC (AMC Video), AML (ACPI Machine Language), AM (Automake Makefile Template), AMV (Anime Music Video), CAMREC, AMS (Adobe Monitor Setup) és AMF (Adalékanyaggyártás).

Mivel ez a formátum a 3GPP konténer formátumon alapul, a 3GA egy másik fájlkiterjesztés, amelyet ez a formátum használhat. A 3GA-t audióra használják, ezért ne keverje össze a 3GP videotároló formátummal.

Ezen túlmenően, és még zavartabbá téve, az AWB-vel végződő AMR-WB fájlok írásmódja nagyon hasonló az AWBR fájlokhoz, amelyek a Clickerrel használt WriteOnline WordBar fájlok. A két formátumnak megint nincs köze egymáshoz, és nem ugyanazokkal az alkalmazásokkal működik.