UDF fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az UDF fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl valószínűleg egy Universal Disk Format fájl vagy egy Excel felhasználói által definiált fájl.

Az UDF egy általános fájlrendszer, amelyet az optikai adathordozók égető programjai használnak a fájlok lemezeken történő tárolására, így a tényleges UDF fájlkiterjesztés (.UDF) nem biztos, hogy olyan elterjedt. Ehelyett annak ellenére, hogy az égetést végző program ezt az UDF szabvány használatával teszi, valószínűleg társítja a fájlt magához azzal, hogy egy másik fájlkiterjesztést fűz a fájlnév végéhez.

Egyes UDF fájlok ehelyett a Microsoft Excel által létrehozott Excel felhasználói definiált függvények lehetnek, amelyek megnyitásakor bizonyos előre definiált funkciókat hajtanak végre. Mások lehetnek a Ricoh címjegyzékei, amelyek felhasználói információkat tárolnak.

Az UDF rövidítése néhány nem kapcsolódó technológiai kifejezésnek is, mint például az egyediség adatbázisfájl, a felhasználó által definiált szolgáltatás, a felhasználó által definiált betűtípus és az ultramély mező.


Hogyan nyitható meg egy UDF fájl

Az UDF kiterjesztésű univerzális lemezformátum fájlok a Nero vagy egy fájl kibontó segédprogram segítségével nyithatók meg, például PeaZip vagy 7-Zip.

Az UDF szkripteket, amelyek Excel felhasználói által definiált függvények, a Microsoft Excel készít és használ a beépített Microsoft Visual Basic for Applications eszközön keresztül. Ez elérhető a Alt + F11 parancsikon az Excel-ben, de a tényleges szkript tartalma valószínűleg nem létezik az .UDF fájlkiterjesztéssel, hanem az Excelben tárolódik.

Azokhoz az UDF fájlokhoz, amelyek Ricoh címjegyzék fájlok, a Ricoh most már megszűnt SmartDeviceMonitor for Admin szoftvere szükséges. Megnyithatja az UDF fájlt az újabb Device Manager NX Lite eszközükkel, vagy a régebbi SmartDeviceMonitor for Admin programmal, amelyet a Softpedia oldalon talál.

Az MS Excel UDF fájljai képesek rosszindulatú szkriptek tárolására. Legyen nagyon óvatos, amikor megnyitja az ilyen futtatható fájlformátumokat, amelyeket e-mailben kapott vagy olyan webhelyekről töltött le, amelyeket nem ismer. Tekintse meg a Futtatható fájlkiterjesztések listánkat az elkerülendő fájlkiterjesztések felsorolásához, és miért.

A Jegyzettömb vagy más szövegszerkesztő segítségével nyissa meg az UDF fájlt. Sok fájl csak szöveges fájl, vagyis a fájlkiterjesztéstől függetlenül a szövegszerkesztő képes lehet a fájl tartalmának megfelelő megjelenítésére. Lehetséges, hogy ez nem az UDF fájlok esetében, de érdemes kipróbálni.


UDF fájl konvertálása

Míg az UDF formátumot széles körben használják az adatok lemezeken történő tárolására, a fájlformátum konvertálása médiafájl formátumra nem így akar. Például, ha az UDF-et MP4-re vagy ISO-ra szeretné "konvertálni", a legjobb, ha videofájl-átalakítót vagy DVD-másoló programot használ.

Vegyünk egy lemezt, amelyet ISO-ként vagy video formátumban, például MPEG formátumban szeretne menteni. Ennek legjobb elvégzéséhez, ha ISO formátumú adatokra van szüksége, az olyan program használata, mint a BurnAware.

Szüksége van az UDF tartalmára videofájl formátumban? Levághatja a lemez tartalmát és lejátszható videó formátumban tárolhatja, például MP4 vagy AVI, egy olyan program segítségével, mint a Freemake Video Converter.

Ha Ricoh címjegyzékfájlja van, az UDF konvertálásához CSV formátumba a SmartDeviceMonitor for Admin szoftver szükséges a Ricoh-tól. Mint fent említettük, ez a szoftver már nem érhető el a Ricoh-tól, de a fenti Softpedia linkről vagy az Device Manager NX Lite programmal lehet, hogy normálisan használható.

Ha olyan fájlrendszer-átalakítót keres, amely képes például átalakítani az UDF fájlokat NTFS vagy FAT32 formátumba, próbálja meg formázni a partíciót a Lemezkezeléssel. Ne feledje, hogy egyes eszközök nem támogatnak minden lehetséges fájlrendszert.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha a fájl nem a fent leírtak szerint nyílik meg, akkor valószínűleg nem egy Universal Disk Format fájl vagy egy Excel felhasználói definiálási fájl. Ehelyett valószínűleg van egy fájlja, amely valójában nem az ".UDF" fájlkiterjesztéssel végződik, hanem valami, ami csak hasonlónak tűnik.

Például a PDF fájlformátum nagyon népszerű, és szinte pontosan ugyanúgy van megírva, mint az .UDF. A PDf fájlok azonban nem nyithatók meg UDF nyitókkal, és az UDF fájlok nem nyílnak meg a PDF nézőkben.

Ugyanez a koncepció vonatkozik sok más fájlformátumra és fájlkiterjesztésre, például az UD fájlokra, amelyek OmniPage User Dictionary fájlok, amelyeket az OmniPage szoftverrel használnak; DAZ felhasználói fájlok, amelyek a DUF utótagot használják; és a MagicISO univerzális képformátuma, amely az UIF fájlkiterjesztést használja.

Itt a lényeg a fájlkiterjesztés ellenőrzése, ha nem tudja megnyitni az UDF fájlt. Nagy esély van rá, hogy hasonlóan írt, de teljesen más fájlformátummal van dolgod, amelyet ilyennek kell kezelni. Keresse meg az adott fájl fájlkiterjesztését, hogy megtudja, mely programok tudják megnyitni vagy konvertálni a fájlt.