TAR fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A TAR fájl egy egységesített Unix Archive formátumú fájl.
  • Nyissa meg az egyiket a 7-Zip, a B1 Online Archiver és más fájl kibontó eszközökkel.
  • Konvertálás archív formátumokra, például ZIP, TAR.GZ stb. A Zamzar vagy az Online-Convert.com segítségével.

A cikk elmagyarázza, hogy melyek a TAR fájlok, és miben különböznek a többi archív formátumtól, mely programok tudják kibontani a fájlokat belőlük, és hogyan lehet ezeket átalakítani hasonló archív formátumokká.


Mi az a TAR fájl?

A szalagos archívum rövidítése, amelyet néha tarballnak is neveznek, a TAR fájlkiterjesztésű fájl a Consolidated Unix Archive formátumú fájl. A TAR fájl megnyitásához olyan programra vagy parancsra van szükség, amely képes archívumokat megnyitni.

Mivel a TAR fájlformátumot több fájl egyetlen fájlban történő tárolására használják, ez népszerű módszer mind archiválási célokra, mind több fájl interneten keresztüli küldésére, például szoftverletöltésekhez.

A TAR fájlformátum elterjedt a Linux és a Unix rendszerekben, de csak adatok tárolására, nem tömörítésére. A TAR fájlokat létrehozásuk után gyakran tömörítik, de azok TGZ fájlokká válnak a TGZ, TAR.GZ vagy GZ kiterjesztés használatával.

A TAR a technikai asszisztens kérés rövidítése is, de semmi köze a TAR fájlformátumhoz.


Hogyan nyitható meg egy TAR fájl

A TAR fájlok viszonylag gyakori archív formátumként a legnépszerűbb zip / unzip eszközökkel nyithatók meg. A PeaZip és a 7-Zip a jobb ingyenes fájlcsomagolók közül, amelyek támogatják a TAR fájlok megnyitását és a TAR fájlok létrehozását, de nézze meg az ingyenes fájlcsomagolók ezen listáját számos más választási lehetőségért.

A B1 Online Archiver és az ezyZip két másik TAR-nyitó, de a böngészőben futnak, nem pedig letölthető programon keresztül. Csak töltse fel a TAR-t e két weboldal egyikére a tartalom kibontása érdekében.

A Unix rendszerek a TAR fájlokat külső programok nélkül is megnyithatják a következő parancs használatával, ahol a file.tar a TAR fájl neve:

tar -xvf fájl.tar


Hogyan készítsünk tömörített TAR fájlt

Az ezen az oldalon leírtak csak a fájlok TAR-archívumból történő megnyitása vagy kinyerése. Ha saját TAR fájlt szeretne készíteni mappákból vagy fájlokból, akkor a legegyszerűbb módszer egy olyan grafikus program használata, mint a 7-Zip.

  1. Jelölje ki az összes kívánt fájlt és mappát a TAR fájlban.

  2. Kattintson a jobb gombbal a kiemelt elemek egyikére, és válassza a lehetőséget Hozzáadás archívumhoz.

  3. Válasszon kátrány tól Archív formátum legördülő menü.

  4. választ OK.

Egy másik lehetőség, amennyiben Linux operációs rendszert használ, parancssori paranccsal készítheti el a TAR fájlt. Ezzel a paranccsal azonban a TAR fájlt is tömöríti, amely egy TAR.GZ fájlt hoz létre.

Ez a parancs egy TAR.GZ fájlt készít egy mappából vagy egyetlen fájlból, attól függően, hogy melyiket választja:

tar -czvf archív név.tar.gz / elérési út / mappába vagy fájlba

Ezt a parancsot teszi:

  • -c: Archívum létrehozása
  • -z: A gzip segítségével tömörítheti az archívumot
  • -v: A részletes üzemmód engedélyezése a létrehozási folyamat előrehaladásának bemutatásához
  • -f: Lehetővé teszi az archívum megadását

Itt van egy példa, ha "TAR fájlt" szeretne létrehozni (TAR fájlt készít) egy megnevezett mappából /a fájljaim/ hogy hívják fájlok.tar.gz:

tar -czvf fájlok.tar.gz / usr / local / myfiles


TAR fájl konvertálása

A Zamzar és az Online-Convert.com két ingyenes fájlkonvertáló, mindkettő webszolgáltatás, amelyek egy TAR fájlt ZIP, 7Z, TAR.BZ2, TAR.GZ, YZ1, LZH vagy CAB fájlokká konvertálnak. A legtöbb ilyen formátum valójában tömörített formátum, ami a TAR nem, vagyis ezek a szolgáltatások a TAR tömörítésére is szolgálnak.

Ne feledje, hogy ha az egyik ilyen online konvertert használja, akkor először fel kell töltenie a TAR fájlt ezen webhelyek egyikére. Ha a fájl nagy, akkor jobban járhat egy dedikált, offline konvertáló eszközzel.

Mindent figyelembe véve a TAR ISO-ba történő konvertálásának legjobb módja az ingyenes AnyToISO program használata. Még a jobb egérgombbal a helyi menüben is működik, így egyszerűen kattintson a jobb gombbal a TAR fájlra, majd dönthet úgy, hogy átalakítja azt ISO fájlba.

Figyelembe véve, hogy a TAR fájlok több fájl egy fájlból álló gyűjteményei, a TAR – ISO konverzióknak a legértelmesebb, mivel az ISO formátum alapvetően azonos típusú fájl. Az ISO képek azonban sokkal gyakoribbak és támogatottabbak, mint a TAR, különösen a Windows rendszerben.

A TAR fájlok csak tárolók más fájlokhoz, hasonlóan a mappákhoz. Ezért nem konvertálhat egy TAR fájlt CSV, PDF vagy más, nem archív fájl formátumra. A TAR fájl "konvertálása" egy ilyen formátumra valójában csak azt jelenti, hogy kivonja a fájlokat az archívumból, amit megtehet a fent említett fájlkivonók egyikével.


A fájlja még mindig nem nyílik meg?

A legegyszerűbb magyarázat arra, hogy miért nem nyílik meg a fájl a fent leírtak szerint, az, hogy valójában nem a .TAR fájlkiterjesztéssel végződik. Ellenőrizze még egyszer az utótagot; egyes fájlkiterjesztések nagyon hasonlóan vannak írva, és könnyen összetéveszthető más fájlformátumokkal.

Például egy TAB fájl a TAR három fájlkiterjesztéséből kettőt használ, de egyáltalán nem kapcsolódik a formátumhoz. Ehelyett vagy Typinator Set, MapInfo TAB, Guitar Tablature vagy Tab Separated Data fájlok - ezek a formátumok mindegyike egyedi alkalmazásokkal nyílik meg, amelyek egyike sem olyan fájlkibontó eszköz, mint a 7-Zip.

A legjobb dolog, ha olyan fájllal foglalkozik, amely nem szalagarchívum-fájl, ha az adott fájlkiterjesztést kutatja a Web-en vagy máshol az interneten, és meg kell tudnia találni, hogy mely alkalmazásokat használják megnyitásra vagy megnyitásra. konvertálja a fájlt.

Ha van TAR fájlja, de az nem nyílik meg a fenti javaslatokkal, akkor valószínűleg a fájlcsomagoló nem ismeri fel a formátumot, amikor duplán kattint rá. Ha a 7-Zip fájlt használja, kattintson a jobb gombbal a fájlra, és válassza a lehetőséget 7-Zip, majd bármelyiket Nyissa meg az archívumot or Fájlok kicsomagolása.