DNG fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A DNG fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl valószínűleg egy Adobe Digital Negative Raw Image fájl. A formátum válasz a digitális fényképezőgép nyers formátumainak nyitott szabványának hiányára. Más nyers fájlok átalakíthatók DNG-vé, hogy a szoftverek szélesebb köre használhassa őket.

A DNG fájlstruktúra nemcsak a kép tárolásának módját biztosítja, hanem a fotóval kapcsolatos további információk, például metaadatok és színprofilok megőrzését is.


A DNG fájlkiterjesztés egyéb felhasználásai

Más DNG fájlok lehetnek Virtuális Dongle Image fájlok. Ezek a fizikai kulcsok digitális másolatai, amelyekre egyes szoftverek a program aktiválásához szükségesek lehetnek. A fizikai hardverkulcs kulcsként működik, amely szoftverlicenc-információkat tartalmaz, ezért egy virtuális kulcsot ugyanarra a célra használnak, de hardverkulcs-emulátorokkal.

Ne tévessze össze a DNG fájlokat a DGN kiterjesztésű fájlokkal, amelyek MicroStation Design 2D / 3D rajzfájlok. Megnyithatja a MicroStation vagy a Bentley View használatát.


Hogyan nyitható meg egy DNG fájl

A DNG fájlok több különböző képmegjelenítővel nyithatók meg, beleértve a Windows és a macOS beépített Photos alkalmazását, az Able RAWer és az ACD Systems Canvas X programjait. Bár nem ingyenesek, a Photoshop és a Lightroom is támogatja a DNG fájlokat. Az Adobe Photoshop Express alkalmazás Androidra is képes megnyitni DNG fájlokat; ugyanaz elérhető az iOS rendszeren is.

Virtuális dongle képfájlt az USB Dongle Backup and Recovery programmal nyithat meg a Soft-Key Solutions alkalmazásból.


Hogyan lehet átalakítani a DNG fájlt

Ha már olyan programot használ, amely képes megnyitni a DNG fájlokat, akkor valószínűleg átalakítására is felhasználhatja. A Photoshop támogatja a formátum mentését számos más fájltípusba, például RAW, MPO, PXR és PSD.

Például, ha megnyitja a DNG fájlt az Adobe Photoshop alkalmazásban, lépjen a következőre: filé > Mentés másként a kép különféle Photoshop vagy más képformátumokká konvertálása.

Egy másik lehetőség egy ingyenes fájl konverter használata. Ilyen például a Zamzar, egy online DNG-átalakító, amely JPG, TIFF, BMP, GIF, PNG, TGA és más képformátumokba mentheti, beleértve a PDF-et is.

A fenti DNG fájlnyitók némelyike ​​képes tömöríteni a fájlt, ha meg akarja tartani a formátumot, de annál nagyobb fájlméret nélkül. A Lightroom az egyik példa: Kattintson a jobb gombbal a fájlra, és lépjen a Export > Export, választ DNG képformátumként válassza ki közepes a JPEG Preview beállításhoz engedélyezze Használja a Lossy Compression funkciót, és szükség szerint méretezze át a képet.

Az Adobe DNG Converter az Adobe ingyenes átalakítója, amely ennek ellenkezőjét teszi - más nyers képfájlokat (pl. NEF vagy CR2) alakít át DNG formátumra. Akkor is használhatja ezt a programot Windows és macOS rendszereken, ha nem Adobe terméket futtat.