DXF fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A .DXF kiterjesztésű fájl egy Drawing Exchange Format fájl, amelyet az Autodesk fejlesztett ki, mint univerzális formátumot a CAD modellek tárolására. Az elképzelés az, hogy ha a fájlformátumot támogatják a különböző 3D-s modellező programok, akkor mind könnyedén importálhatják / exportálhatják ugyanazokat a dokumentumokat.

A DXF formátum hasonló az AutoCAD Drawing Database fájlformátumhoz, amely a DWG fájlkiterjesztést használja. A DXF fájlokat azonban szélesebb körben használják a CAD programokban, mivel létezhetnek szöveges, ASCII formátumban, ami természetesen megkönnyíti a megvalósítást az ilyen típusú alkalmazásokban.

DXF fájlok.

A DWF fájlok hasonlóak a DXF fájlokhoz, de ehelyett fájlok online vagy ingyenes megtekintő programon keresztüli megosztásához használják őket, míg a DXF az interoperabilitás érdekében.


Hogyan nyitható meg a DXF fájlok

Az Autodesk rendelkezésére áll néhány különféle ingyenes DXF fájlmegtekintő, köztük az Autodesk Viewer nevű online DXF nyitó, valamint a DWG TrueView asztali program. Van még egy AutoCAD 360 mobilalkalmazás, amely lehetővé teszi az online fájltárolási szolgáltatásokban, például a Dropboxban tárolt DXF fájlok megtekintését.

Az eDrawings Viewer a Dassault Systèmes SolidWorks alkalmazásból egy másik ingyenes DXF fájlnyitó. A DXF fájl online gyors megnyitásához használja a ShareCAD alkalmazást.

Néhány más DXF fájlmegtekintő tartalmazza az Autodesk AutoCAD és Design Review programjait, valamint a TurboCAD, a CorelCAD, a CADSoftTools 'ABViewer, az Adobe Illustrator és az ACD Systems' Canvas X programjait.

A Cheetah3D és a fent említett programok egy része a DXF fájlok macOS-on történő megnyitásához fog működni. A Linux felhasználók DXF fájlokkal dolgozhatnak a LibreCAD segítségével.

Mivel a DXF formátum ASCII verziói csak szövegfájlok, bármilyen szövegszerkesztővel megnyithatók. Ezzel azonban nem engedi meglátni a rajzot, mint egy tényleges modellnézőben. Ehelyett csak betűk és számok több szakasza lesz.


DXF fájl konvertálása

Az Adobe Illustrator segítségével konvertálja a DXF-et SVG-re. Egy másik lehetőség egy ingyenes online konverter használata, mint a Convertio.

A DXF fájl DWG formátumban (jelenlegi és régebbi verziók) történő megszerzése az AutoDWG DWG DXF Converter próbaverziójával történhet. Ezt a szoftvert csak 15 napig és egyszerre egyetlen fájlban használhatja.

A fent említett eDrawings Viewer program egy nyitott DXF fájlt különféle formátumokban menthet el, például EDRW, ZIP, EXE, HTM, BMP, TIF, JPG és PNG.

A DXF fájl konvertálásához PDF-be az egyik lehetőség az, hogy feltölti a DXFconverter.org webhelyre, és válassza a PDF lehetőséget. Ez a webhely támogatja a DXF fájl JPG, TIFF, PNG és SVG formátumba történő mentését is.

A Bear File Converter hasznos lehet, ha azt szeretné, hogy a DXF fájl STL fájlformátumú legyen.

A dxf2gcode menthet egy DXF fájlt a G-CODE for Linux CNC formátumba, NGC fájlkiterjesztéssel.

A DXF fájl szöveges tartalmának Microsoft Excel vagy más táblázatkezelő szoftverrel történő felhasználásához a fájlt CSG formátumba konvertálhatja a MyGeodata Converter segítségével.

A fenti DXF nézők egyike képes lehet átalakítani a fájlt más formátumra is, például Adobe Illustrator AI fájlra.


További információ a DXF formátumról

A DXF formátum 1982-es kiadása óta számos változás történt a specifikációiban, ezért lehet, hogy egy DXF fájl bináris formátumban, egy másik pedig az ASCII fájlban van. Az előírások PDF-jét az AutoCAD webhelyén tekintheti meg.

Az AutoCAD legújabb verziói támogatják mind az ASCII, mind a bináris DXF fájlokat. Ha azonban véletlenül a 10-es verziót futtatja (amely 1988 óta elérhető, így valószínűtlen), akkor csak ASCII DXF fájlokkal működhet.

Egy tipikus DXF fájl sorrendben van rendezve, a HEADER, OSZTÁLYOK, TÁBLÁZATOK, BLOKKOK, EGYSÉGEK, TÁRGYAK, THUMBNAILIMAGE és FÁJL VÉGE szakaszokkal. Az egyes szakaszok minden részletét elolvashatja a fent hivatkozott PDF-fájlban.

A Scan2CAD és a myDXF egy pár webhely, ahol ingyenes DXF fájlokat kaphat.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha ezen programok vagy szolgáltatások egyike sem nyitja meg a fájlt, ellenőrizze még egyszer, hogy a fájlkiterjesztés valóban a .DXF fájlt olvassa-e, és nem valami hasonlót, mint például a DXR (Protected Macromedia Director Movie) vagy a DXL (Domino XML Language), mindkettő programmal nyitható meg nem kapcsolódik az ezen az oldalon említett CAD szoftverhez.