EXR fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az EXR fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy OpenEXR Bitmap fájl. Ez egy nyílt forráskódú, nagy dinamikus tartományú képfájl-formátum, amelyet az Industrial Light & Magic vizuális effektusok készítettek.

Különböző képszerkesztő, vizuális effektusok és animációs programok használják őket, mert kiváló minőségű képeket tárolhatnak, veszteségmentes vagy veszteséges tömörítésből állhatnak, több réteget támogathatnak, és nagy fényerejű tartományt és színt tartalmazhatnak.

További információ erről a formátumról az OpenEXR hivatalos weboldalán található.


Hogyan nyitható meg egy EXR fájl

Nyissa meg az EXR fájlokat az Adobe Photoshop vagy az Adobe After Effects alkalmazással. A most megszűnt Adobe SpeedGrade is megnyit egyet, de mivel már nem érhető el, előfordulhat, hogy az Adobe Premiere Pro Lumetri színes eszközeiben megtalálhatja egyes funkcióit.

Ezen Adobe programok némelyikéhez szükség lehet az fnord ProEXR beépülő modulra a fájl megnyitásához és használatához.

A ColorStrokes és az olyan fejlett képalkotó programok, mint a Serif PhotoPlus, képesek legyenek megnyitni az EXR fájlokat, csakúgy, mint az Autodesk 3ds Max.


Az EXR fájl konvertálása

Az AConvert.com egy online fájlkonverter, amely támogatja az EXR formátumot. Képes konvertálni JPG, PNG, TIFF, GIF és sok más formátumra. Ez a weboldal az átalakítás előtt át is méretezheti.

Lehetséges, hogy konvertálhat egy EXR fájlt a fenti programok egyikével, amely megnyithatja a fájlt, de a dedikált fájlkonverter sokkal gyorsabb, és nem kell telepíteni a számítógépre, mielőtt használná.

Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Ha nem tudja megnyitni a fájlt a fent említett programok egyikében sem, akkor győződjön meg róla, hogy a fájlkiterjesztést helyesen olvassa. Egyes fájlok úgy tűnhetnek, mintha az EXR fájlokhoz kapcsolódhatnak, mivel a fájlkiterjesztések hasonlóak.

Néhány példa az EXE, az EXO, az EX4, az ERF és az EXD fájlokra. Bár ugyanazokat a betűket használják, a formátumok nem feltétlenül kapcsolódnak egymáshoz, ezért valószínűleg nem lehet ugyanazokkal az eszközökkel megnyitni őket.

Ha valóban nincs EXR fájlja, keresse meg a fájl végén található fájlkiterjesztést, hogy többet megtudjon a formátumról, és remélhetőleg megtaláljon egy kompatibilis nézőt vagy átalakítót.


További információ az EXR fájlokról

Az OpenEXR Bitmap fájlformátumot 1999-ben hozták létre, és először 2003-ban hozták nyilvánosságra. Ennek a formátumnak a legújabb verziója a 2.5.2, amelyet 2020-ban adtak ki.

Az 1.3.0 (2006. júniusban kiadott) verzió óta az OpenEXR formátum támogatja a többszálas olvasást / írást, ami javítja a többmagos CPU-k teljesítményét.

Ez a fájlformátum számos tömörítési sémát támogat, beleértve a PIZ, ZIP, ZIPS, PXR24, B44 és B44A fájlokat.

Az OpenEXR webhelyének OpenEXR dokumentumának (PDF-fájl) technikai bevezetése az EXR tömörítéssel kapcsolatos további információkért, valamint a formátum jellemzőinek, fájlszerkezetének és sok más szuperspecifikus részletnek a részletesebb megismeréséről.