Hogyan kerülhető el a szén-monoxid-mérgezés az autóban

A szén-monoxid-mérgezés komoly kockázatot jelent, ha szén-monoxid zárt térben szabadul fel, például otthonban, garázsban vagy autóban. Súlyos neurológiai károsodás csak néhány perces expozíció után fordulhat elő, és az emberek évente belehalnak az autóik szén-monoxid-mérgezésébe.

A szén-monoxid problémája az, hogy egyszerre szagtalan és színtelen, és mire érezni kezdi a hatását, már késő lehet. A Centers for Disease Control adatai szerint évente 50,000 430 ember kerül kórházba, és XNUMX-an halnak meg véletlen szén-monoxid-mérgezés miatt.

Mivel nem lát vagy nem szagol szén-monoxidot, a véletlen mérgezés elkerülésére a legjobb módszer az elsődleges megelőzés.


A kockázat csökkentése: Ellenőrzőlista

Noha az autóban fennálló szénmonoxid-mérgezés veszélye nagyon is valóságos, rendkívül egyszerű óvintézkedéseket tehet annak érdekében, hogy a veszélyt szinte egyáltalán ne csökkentse. Ezek között szerepel annak biztosítása, hogy a kipufogórendszer megfelelő állapotban van-e bizonyos veszélyes helyzetek elkerülése érdekében. A nagyobb biztonság érdekében még egy hordozható szénmonoxid-érzékelőt is telepíthet.

Web / Daniel Fishel

Tekintse meg ezt az ellenőrzőlistát:

  1. Rendszeresen ellenőrizze és javítsa meg a kipufogórendszert. A kipufogórendszer szivárgása lehetővé teszi a szén-monoxid bejutását a járműbe. Különösen veszélyes a kipufogórendszer szivárgása a motor és a katalizátor között.
  2. Rendszeresen ellenőrizze a károsanyag-kibocsátási rendszert, és ellenőrizze, hogy a motor be van-e állítva. A szén-monoxid koncentrációja a modern járművek kipufogógázában viszonylag alacsony. Ha a motor nincs beállítva, vagy a károsanyag-kibocsátási rendszer nem működik megfelelően, a szén-monoxid szintje az egekbe szökhet.
  3. Kerülje az olyan autók vezetését, ahol lyukak vannak a padlón vagy a csomagtartóban, vagy nyitott csomagtartóval vagy fedéllel. A jármű alján található bármelyik lyuk lehetővé teheti a kipufogógázok bejutását a járműbe. Ez különösen veszélyes, ha a kipufogórendszer szivárgott, vagy sokat ül a forgalomban.
  4. Soha ne engedje, hogy az utasok baldachinnal borított teherautó-ágyban közlekedjenek. A teherautó ágyak és előtetők nincsenek lezárva, valamint az utastérek. A szén-monoxid szintje a lombkorona alatt megugorhat anélkül, hogy a sofőr észrevenné.
  5. Kerülje az autó vezetését egy garázsban vagy bármely más zárt térben. Még akkor is, ha az ablakok fel vannak tekerve, vagy ha a garázs ajtaja nyitva van, a jármű belsejében lévő szén-monoxid valószínűleg veszélyes szintet ér el.
  6. Soha ne járassa motorját, ha a járművet részben hó borítja. Ha a kipufogócső részben elakadt, a kipufogógáz átirányítható a jármű alatt, és bejuthat az utastérbe.
  7. Ne ismételten indítsa be és állítsa le a motort annak érdekében, hogy melegen maradjon. Ez valójában több szén-monoxidot eredményezhet, mint csak folyamatosan üzemeltetni.
  8. Helyezzen be egy 12 voltos vagy akkumulátoros szénmonoxid-érzékelőt. Nem láthatja vagy nem érzi a szén-monoxid szagát, ezért a teljes biztonság egyetlen módja egy detektor felszerelése.

Miért olyan veszélyes a szén-monoxid-mérgezés?

Amikor belélegzik, az oxigén kötődik vörösvértestjeihez, amelyek ezt követően az egész testet hordozzák. Ezután a kilégzéskor szén-dioxid szabadul fel, amely felszabadítja a vörösvérsejteket, hogy több oxigént vegyen fel a következő légzéséből.

A szén-monoxiddal együtt járó óriási veszély az, hogy a vörösvértestekhez is kötődik, akárcsak az oxigén. Valójában a vérben lévő hemoglobin több mint 200-szor jobban vonzódik a szén-monoxidhoz, mint az oxigén, így a vér könnyen elveszítheti oxigénszállításának képességét a test szöveteiben.

Amikor ez megtörténik, a tünetek általában hányinger és fejfájás, de súlyos szövetkárosodás léphet fel, ha az expozíció elég erős vagy elég hosszú ideig tart. Ha a koncentráció elég magas, az öntudatlanság gyakran előfordul, mielőtt bármilyen más tünetet észlelne. Ezért olyan fontos elkerülni a szén-monoxidnak való kitettséget.


Hogyan kerül a szén-monoxid az autójába?

A belső égésű motorok úgy működnek, hogy a dízelüzemanyagban vagy a benzinben lévő potenciális energiát kinetikus energiává alakítják, de a folyamat során sok melléktermék keletkezik, amelyek kipufogógázként távoznak. Ezek egy része inert, például nitrogén, vagy ártalmatlan, például vízgőz.

A kipufogógáz néhány más alkotóeleme, például a szén-monoxid, a szénhidrogének és a nitrogén-oxidok, rendkívül károsak lehetnek az emberi egészségre. Tehát, bár a kipufogógázokat alkotó vegyületek többsége ártalmatlan, az a helyzet, hogy a kipufogócső mérgező szén-monoxidot is dob a környezetbe.

Normál vezetési körülmények között, jó üzemképes kipufogórendszer mellett a kipufogógázból kilépő szén-monoxid gyorsan biztonságos szintre oszlik. De ha bármennyi dolog elromlik, az nagyon gyorsan megváltozhat.


Hogyan befolyásolják a kibocsátásszabályozók és a kipufogórendszerek a szén-monoxid-mérgezést

A modern személygépkocsikban és teherautókban a motor által termelt szén-monoxid szintje jóval magasabb, mint a légkörbe ténylegesen felszabaduló szint. Ez a csökkentés az 1970-es években bevezetett és folyamatosan finomított kibocsátás-szabályozás révén valósul meg, így a klasszikus autók még mindig sokkal több szén-monoxidot bocsátanak ki, mint bármelyik ma forgalmazott jármű.

Amikor egy modern személygépkocsi vagy teherautó károsanyag-kibocsátási szabályozó rendszere nem működik megfelelően, a számítógép általában észleli, hogy valami nem stimmel, és a Ellenőrizze a motort kigyullad a fény. Ezért olyan fontos megtudni, miért világít ez a lámpa, még akkor is, ha a motor rendben működik.

A probléma az, hogy ha az emissziós rendszer nem működik megfelelően, akkor sokkal nagyobb szén-monoxid-koncentrációt érhet el a kipufogógázban, mint egyébként. A katalizátor valójában akár 90 százalékkal is csökkentheti a szén-monoxid, a szénhidrogének és a nitrogén-oxidok mennyiségét.

Ezért is okozhatnak olyan hatalmas problémát egyes kipufogógáz-szivárgások. Ha a kipufogórendszerben szivárgás van a katalizátor előtt, akkor sokkal magasabb szén-monoxid-tartalmú kipufogógázok szivároghatnak be az utastérbe.


Miért lehetnek a zárt terek és a szén-monoxid olyan halálosak?

A Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Hivatal (OSHA) szerint 50 ppm a legmagasabb szén-monoxid-koncentráció, amelyet egy egészséges felnőtt el tud tolerálni bármely adott nyolc órás időszakban. Az 50 ppm-nél nagyobb koncentrációk súlyos károsodást és akár halált is okozhatnak, ha az expozíció elég hosszú ideig tart.

200 PPM-nél egy egészséges felnőtt körülbelül két óra múlva számíthat olyan tünetekre, mint a szédülés és az émelygés. 400 ppm koncentráció mellett egy egészséges felnőtt halálos veszélynek van kitéve körülbelül három órás expozíció után, és az 1,600 ppm koncentráció perceken belül tüneteket vált ki és egy órán belül megölhet.

A motor állapotától és beállításától függően az égési gázban jelen lévő szén-monoxid koncentrációja tipikusan 30,000 100,000 és XNUMX XNUMX ppm között lesz. Működő katalizátor hiányában ez a hatalmas szén-monoxid-koncentráció nagyon gyorsan felhalmozódhat.

Bár egy működő katalizátor drasztikusan csökkenti a szén-monoxid mennyiségét, ez csak annyit jelent, hogy hosszabb ideig tart felépíteni a mérgező szintig. Éppen ezért áramkimaradáskor generátorként használni autóját veszélyes lehet, de még a garázsban történő felmelegedés is problémákat okozhat.

Az Iowa Állami Egyetem tanulmánya szerint egy garázs belsejében nyitott ajtó mellett vezetett autó miatt a szén-monoxid szintje a garázsban mindössze két perc alatt elérte az 500 ppm értéket. Ezenkívül a koncentráció még mindig elég magas volt ahhoz, hogy 10 órával később kárt okozzon.

Szén-monoxid kimutatása autójában

A kipufogógázok és az emissziós rendszerek fenntartása nagyban hozzájárul a szén-monoxid-mérgezés megelőzéséhez, és a veszélyes helyzetek elkerülése még tovább csökkentheti a kockázatot, a szén-monoxid-detektor hozzáadása pedig még nagyobb nyugalmat nyújthat.

A legtöbb szén-monoxid-érzékelőt otthoni vagy irodai használatra tervezték, de ugyanazt az alapvető technológiát használhatja autójában vagy teherautójában. A fontos különbség az, hogy az autóipari szén-monoxid-érzékelőnek hasznosnak kell lennie egy 12 voltos kiegészítő aljzaton vagy akkumulátoron.

Előfordulhat, hogy az otthoni vagy irodai használatra tervezett érzékelők nem képesek kezelni a hőmérsékleti és páratartalmi ingadozásokat, amelyeket egy különféle időjárási körülmények között kint parkoló autó tapasztal.

Az autójában történő felhasználásra tervezett elektronikus szénmonoxid-detektorok mellett egy másik lehetőség a biomimetikus vagy opto-kémiai érzékelő. Ezek általában ragasztható érzékelőcsíkok vagy gombok, amelyek nem használnak elemeket. Ehelyett egyszerűen megváltoztatják a színüket, ha szénmonoxidnak vannak kitéve.