PTX fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

A PTX fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl lehet egy Pro Tools Session fájl, amelyet az audiofájlok hivatkozására használnak. A Pro Tools korábbi verziói, a 7–9, a PTF formátumot használják ugyanarra a célra.

Lehet, hogy PTX fájlja E-Transcript fájl. Ezeket a fájlokat gyakran használják a tárgyalótermi tárgyalási átiratok tárolására, és lehetnek PTX formátumban vagy önálló EXE fájlban. Az előbbit általában azért használják, hogy a fájlt e-mailben küldhessék (az EXE fájlokat általában az e-mail szerverek blokkolják).

A PaintShop Pro Texture fájlok a .PTX fájlkiterjesztést is használják. Ezek olyan képek, amelyeket a PaintShop Pro objektumainak és alakjainak textúrájaként használnak.

A PTX kiterjesztést használó másik fájlformátum a Pentax RAW Image formátum. Ezek tömörítetlen, feldolgozatlan, nyers képfájlok, amelyeket Pentax digitális fényképezőgéppel készítettek.


Hogyan nyitható meg egy PTX fájl

A PTX fájlok, amelyek Pro Tools Session fájlok, az Avid Pro Tools alkalmazással nyílnak meg.

PTX formátumban az E-Transcript fájlok megnyithatók az E-Transcript Manager alkalmazással, vagy ingyen, bár csak olvasható módban, az E-Transcript Viewer segítségével. Mivel valószínűleg szövegfájlok, előfordulhat, hogy egy ingyenes szövegszerkesztőt is talál a PTX fájl olvasásához. A hasonló .PTZ E-Transcript Bundle fájlok ezekkel a programokkal is megnyithatók.

Ha egy PTX fájl egy Paint Shop Pro Texture fájl, akkor a Corel PaintShop használható annak megnyitására.

A Pentax RAW Image fájlok általában a .PEF fájlkiterjesztést használják, de a .PTX formátumú fájlokat a Windows Photos, az UFRaw és a Pentax fényképezőgéphez mellékelt szoftverrel lehet megnyitni.

Ha úgy találja, hogy a PC-jén lévő alkalmazás megpróbálja megnyitni a PTX fájlt, de ez nem a megfelelő alkalmazás, vagy inkább egy másik telepített programmal szeretné megnyitni a PTX fájlokat, olvassa el cikkünket arról, hogyan lehet megváltoztatni az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez a ennek a változásnak a végrehajtása a Windows rendszerben.

Ha ezek közül a programok közül egyik sem fogja megnyitni a fájlt, lehetséges, hogy csak rosszul olvassa a fájlkiterjesztést. További információért lásd az oldal alján található részt.


Hogyan lehet átalakítani a PTX fájlt

A Pro Tools Session PTX fájlokat a Pro Tools szoftver segítségével konvertálhatjuk régebbi PTF formátumba, de ezzel minden olyan funkciót eltávolítunk, amelyet csak az újabb PTX formátum támogat. Ez a filé > Munkamenet másolat mentése menüben.

Ne feledje, hogy a Pro Tools Session fájlok valójában nem audio fájlok; csak hivatkozások a Pro Tools-nál használt audiofájlokra. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül nem konvertálhatja a PTX-t MP3-ba vagy bármilyen más audio formátumba.

Ha a PTX formátumú E-Transcript fájl vagy a Paint Shop Pro Texture fájl más formátumba konvertálható, akkor valószínűleg a fent említett megfelelő szoftveren keresztül történik.

Az NCH Software Pixillion képátalakítójának ingyenes verziójának képesnek kell lennie a PTX formátumot használó Pentax RAW Image fájlok konvertálására. Ennek másik módja, ha azt szeretné, hogy a PTX fájl PDF fájl legyen, egy online PTX átalakító használata.


Még mindig nem tudja megnyitni a fájlt?

Egyes fájlok úgy néznek ki, mintha PTX fájlok lennének, mert fájlkiterjesztéseik hasonlóak, de lehet, hogy teljesen más fájlformátumban vannak. Ha igen, akkor egy másik programra lesz szüksége a megnyitásához.

Néhány példa a PCX, PPTX, PPT, PTG (PowerTeacher Gradebook konfiguráció), PTM (MapPoint Map), PTB (Power Tab) és PXL (Pocket Excel) fájlok.