Hogyan tisztítsuk meg a PS4-et

A PS4 tisztításának ismerete hasznos lehet, ha leáll a megfelelő működése, vagy ha a ventilátor túl hangos. Tisztítsa meg a konzolját is, mielőtt eladná vagy eladná a PS4-et.

A cikk utasításai az eredeti PlayStation 4, PS4 Pro és PS4 Slim modellekre vonatkoznak.


Mikor kell tisztítani a PS4-et

Bár a PlayStation 4 robusztus felépítésű, a konzol belsejében idővel por gyűlhet fel. A PS4 tisztítása megakadályozhatja a túlmelegedés miatti hardverhibákat. Ha hallja a PS4 ventilátor működését, ez jó jel arra, hogy meg kell tisztítani. A jó tisztítás akkor is segíthet, ha a PS4 nem csatlakozik a Wi-Fi-hez.

Nem szabad megtisztítania a PS4 belsejét, hacsak nem észlel olyan teljesítményproblémákat, mint például a konzol felforrósodása vagy hirtelen kikapcsolása. A gyakori túlmelegedés maradandó károsodást okozhat a PS4 hardverében, ezért mielőbb nyissa ki a PS4-et és tisztítsa meg a ventilátort.

A PS4 megnyitása érvényteleníti a garanciát. Ha az elmúlt évben vásárolta meg PS4-jét, vegye fel a kapcsolatot a Sony PlayStation ügyfélszolgálatával, hogy jelentse a konzol problémáit.


PS4 tisztító készlet

A következő elemekre lesz szüksége a PS4 alapos tisztításához kívül-belül:

  • Egy T8 vagy T9 Torx csavarhúzó
  • Egy kis Phillips csavarhúzó
  • Száraz mikroszálas kendő
  • Pamut törlőkendő
  • Puha sörtés fogkefe
  • Egy doboz sűrített levegő

A PS4 külsejének tisztításakor használjon mikroszálas kendőket a konzol károsodásának elkerülése érdekében. A szennyeződés eltávolításához használjon ruhát, valamint víz és izopropil-alkohol keverékét.

Ügyeljen arra, hogy a PS4 tartási helye tiszta maradjon, hogy a konzol ne gyűjtsön port.


A PS4, PS4 Pro vagy PS4 Slim tisztítása

Az alábbi képek PS4 Slim modellről készültek, de bármelyik PlayStation 4 konzol tisztításához kövesse ezeket az utasításokat:

  1. Győződjön meg arról, hogy a PS4 ki van kapcsolva, és minden ki van húzva.

  2. A sűrített levegővel tisztítsa meg a konzol elülső részén található USB-portokat, a hátlapon lévő nyílásokat és a készülék oldalán található szellőzőnyílásokat. Óvatosan használjon fogkefét vagy pamut törlőt a maradék törmelék eltávolításához.

    Tartsa függőlegesen a sűrített levegő tartályt és hat hüvelyknyire a konzoltól, nehogy nedvesség kerüljön a PS4 belső alkatrészeibe.

  3. A külső burkolat eltávolításához óvatosan emelje fel a PS4 felső fedele alatt a konzol elejéről. Tisztítsa meg a burkolat belsejében található port egy ruhával.

    Eredeti PS4 modell kinyitásához el kell távolítania a garancia matricákat a konzol hátuljáról, és T8 vagy T9 Torx csavarhúzóval kell eltávolítania a csavarokat.

  4. Tegye az ujját a ventilátor közepére, hogy a helyén maradjon, majd rövid fröccsökön alkalmazzon sűrített levegőt, hogy kifújja a port a ventilátorból.

    Ne hagyja, hogy a ventilátor forogjon, miközben levegőt fúj rá. A forgó ventilátor elektromos zárlatot okozhat.

  5. A Phillips csavarhúzóval távolítsa el a fekete műanyag burkolatot a konzol hátsó vége közelében.

    A csavarok az eredeti PS4 modell különböző helyein vannak. Mindegyik eltávolításához használja a T8 vagy T9 Torx csavarhúzót a Phillips csavarhúzóval együtt.

  6. A T8 vagy T9 Torx csavarhúzóval távolítsa el a csavarokat, amelyek a fémlemezt a műanyag burkolat alatt a helyén tartják.

  7. Csavarja ki a megmaradt csavarokat, majd emelje fel a ventilátort borító lemezt, hogy sűrített levegővel és a fogkefével kitisztítsa a PS4 belsejét. Helyezzen egy vattapálcikát a ventilátor pengéi közé, hogy a helyén tartsa, hogy ne forogjon, miközben tisztítja a többi alkatrészt.

    Az eredeti PS4 modellnél el kell távolítania az áramellátást. Óvatosan emelje fel és tegye félre. Vigyázzon, ne húzza ki a kábelt.

  8. Hagyja a konzol belsejét fél órán át szárazon száradni, majd szerelje vissza a PS4-et.


Hogyan tisztítsuk meg a PS4 vezérlőt

Ha a vezérlő finoman viselkedik, ellenőrizze, hogy megfelelően szinkronizálták-e a PS4-gyel. Ha továbbra is problémái vannak, próbálja meg megtisztítani.

Húzza ki a kábeleket, és fújjon sűrített levegőt a vezérlőre. Ügyeljen arra, hogy megkapja a réseket a gombok, az analóg botok és a portok körül, majd törölje le a vezérlő felületét egy száraz mikroszálas kendővel. Ha szükséges, használjon nedves ruhát, de vigyázzon, hogy elkerülje a töltõ portjait vagy a fejhallgató csatlakozóját. Hagyja a vezérlőt megszáradni, mielőtt bármit bedugna a portokba.

Ha a vezérlő tisztítása nem oldja meg a problémákat, próbálja meg visszaállítani a PS4 vezérlőt.