Hogyan lehet helyreállítani a törölt fájlokat [egyszerű, 5–25 perc]

A törölt fájlok helyreállítása merevlemezéről, médiakártyájáról, flash meghajtójáról, iPhone-járól vagy más eszközről lehetséges és nem őrült dolog megpróbálni. Senki sem tudja garantálni, hogy a véletlenül törölt fájlok helyreállíthatók, de jó eséllyel ez lehet, különösen, ha nem volt túl hosszú ideje a törlés.

Ez a helyzet - a törölt fájlokat általában nem igazán törlik, hanem csak elrejtik, és várják, hogy valami más felülírja őket.


Két előzetes gondolat

Az alábbiakban vázolt konkrét feladatokon kívül a legokosabb dolog, ha leállítja az adatok írását a törölt fájlt tartalmazó meghajtóra. A helyreállítani kívánt fájl csak akkor tűnik el teljesen, ha ugyanaz a fizikai terület kerül felülírásra, amelyet a meghajtón foglalt. Tehát ne tegyen semmit, ami miatt ez megtörténhet.

A legtöbb "nehéz feladatot író" feladat olyan dolog, mint a szoftver telepítése, a zene vagy a videók letöltése vagy streaming, stb. Ezeknek a dolgoknak a végrehajtása nem feltétlenül írja felül a fájlt, de annál nagyobb az esély, hogy annál többet csinál.

Ezután állítsa vissza a törölt fájlokat a Lomtárból. Valószínűleg már belenézett a Lomtárba, de ha nem, akkor most tegye meg. Ha van olyan szerencséje, hogy a fájl törlése óta nem ürítette ki, akkor itt lehet, és tökéletesen működik.

A médiakártyákról, USB-alapú meghajtókról, bármilyen külső merevlemezekről és hálózati megosztásokról törölt fájlokat szinte soha nem tárolják a Lomtárban. Ugyanez vonatkozik nyilvánvalóbbakra, például az okostelefonra. Bármely forrásból származó nagyon nagy fájlokat gyakran egyenesen törölnek, kihagyva a Lomtárat.


A törölt fájlok helyreállítása

Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket annak érdekében, hogy maximalizálja a törölt fájlok eszközéről történő helyreállításának esélyét:

  1. Töltsön le egy ingyenes fájl-helyreállító programot, és használja a törölt fájlok keresésére és helyreállítására. Ha a keresett fájlokat már kiürítették a Lomtárból, akkor egy fájl-helyreállító eszköz segíthet.

    A Recuva a legnépszerűbb a listán, de ha valamilyen okból nem tetszik, vagy ha megpróbálja, és nem találja meg a helyreállítandó fájlt, mindenképpen dolgozza fel a listát.

    Javasoljuk, hogy töltse le közvetlenül a Recuva "hordozható" verzióját, vagy bármilyen választott fájl-helyreállító programot közvetlenül egy flash meghajtóra vagy más meghajtóra, amelyen nincsenek hiányzó fájlok.

  2. Bontsa ki a kiválasztott fájl-helyreállítási eszköz hordozható verzióját. A hordozható programok általában ZIP formátumban érkeznek, amelyet a Windows natív módon támogat.

    Ha letöltött egy pendrive-ra, akkor nagyon jó kicsomagolni ott a pendrive-ra. Ha nem volt más választása, mint a merevlemezét használni, nyissa ki ott. Ha merevlemezét kellett használnia, és a fájl-helyreállító eszköz telepíthető verzióját kellett választania, telepítse az utasításoknak megfelelően.

  3. Használja a fájl-helyreállító eszközt a helyreállítható fájlok keresésére. Ez a folyamat néhány másodpercig vagy több percig vagy tovább tarthat, attól függően, hogy mekkora a meghajtó.

    A pontos eljárás programonként eltér, de ez általában magában foglalja annak a meghajtónak a kiválasztását, amelyen törölt fájlokat akar keresni, majd megérinti vagy rákattint egy Keresés gombot.

  4. A vizsgálat befejezése után keresse meg a fájlt a helyreállítható fájlok listáján, jelölje ki, majd válassza a Visszaállítás parancsot.

    Ismét a helyreállítani kívánt fájlok helyreállításának részletei a használni kívánt eszközre vonatkoznak.

    Egy adat-helyreállítási program nem vonhat vissza semmit, amit valaha töröltek, és néha csak egy fájl egy részét képes helyreállítani. Sokkal többet olvashat arról, hogy miért van ez, és mit tehet ez ellen az Adatmentés GYIK-ben.

  5. Most hozzáférnie kell a helyreállítható fájlokhoz.


További segítség a törölt fájlok helyreállításához

  1. A Lomtárnak kell lennie az első hely, ahová törli a törölt fájlokat.

  2. A fájlok helyreállítása olyan eszközökről, mint okostelefonok, zenelejátszók, flash meghajtók és hálózati meghajtók, lehetséges, de néha további lépéseket igényelhet. Hasznos tippeket a fent linkelt GYIK-ben talál.

  3. A fájl törlése előtt nem kell telepítenie egy adat-helyreállító szoftvert, hogy használhasson egyet, ami nagyszerű hír. Ennek ellenére mindenképpen segít a felkészülésben.

  4. Egy elhalt merevlemez vagy egy nem működő számítógép további problémákat jelent, amikor vissza kell állítania egy fájlt. Bár ez a legtöbb esetben lehetséges, kövesse hibaelhárítási útmutatónkat egy olyan számítógép esetében, amely nem kapcsol be.

  5. Biztos benne, hogy a fájlt valóban törölték? Lehet, hogy áthelyezték egy másik mappába, amelyet azóta elfelejtett, vagy esetleg másolt egy pendrive-ra vagy más eszközre, amely már nincs a számítógépéhez csatlakoztatva. Használjon egy olyan fájlkereső eszközt, mint a Minden, hogy átfésülje az egész számítógépet a fájlhoz.